Femei diacon în Bisericile Catolice. Ce s-a discutat la Sinodul Episcopilor de la Roma
Episcopi și laici au discutat chestiunea diaconatului feminin în cadrul Sinodului Bisericii Catolice. Integrarea femeilor în procesele de decizie este considerată o urgentă.
Diveristate în cadrul Sinodului Episcopilor de la Roma, la care a participat și Papa Francisc
Una dintre concluziile reuniunii mondiale de la Roma este reprezentată de accesul persoanelor de sex feminin în luarea deciziilor, potrivit AFP.
Papa Francisc și alți 364 de membri ai sinodului au votat și discutat conținutul unui document de 42 de pagini, care a fost publicat la sfârșitul reuniunii.
"Este urgent să garantăm că femeile pot să participe la procesele de luare a deciziilor şi să îşi asume roluri de răspundere în activitatea pastorală şi în minister", se afirmă în documentul publicat.
Documentul consultativ reprezintă concluziile unei dezbateri de o lună, iar paragrafele au fost adoptate cu o majoritate de două treimi. Acesta este considerat o „piatră de hotar” înainte de o a doua Adunare Generală care va avea loc în octombrie 2024 la Vatican, potrivit Agerpres.
Multe femei vorbesc despre "o Biserică care răneşte", conform documentului. Acestea deplâng faptul că "clericalismul, machismul şi folosirea necorespunzătoare a autorităţii continuă să marcheze faţa Bisericii şi să afecteze comuniunea".
De asemenea, se dorește "o cercetare teologică şi pastorală privind accesul femeilor la diaconat", însă unii membri consideră acest lucru „inacceptabil” și cred că rolul de diacon și cel de preot rămâne rezervat doar bărbaţilor.
Deși a fost prezentată ca o prioritate, această problemă a fost cea mai controversată și a avut parte de cea mai mare rezistență, două propuneri au primit cel mai mare număr de voturi de „nu”, respectiv 20% din voturile exprimate.
"Asta confirmă faptul că acestea sunt întrebări deschise: studiul este în curs de desfăşurare. Mai este încă un drum lung de parcurs", a explicat cardinalul Mario Grech, secretarul general al Sinodului, în cadrul unei conferinţe de presă, în timpul căreia a afirmat că Biserica "creează spaţii pentru toată lumea".
Alte subiecte discutate în cadrul Sinodului de la Roma
Viitorul Bisericii Catolice a fost discutat de membrii sinodului alături de o sută de experți, în cadrul unor grupuri de lucru desfășurate într-un spațiu închis publicului. Astfel, poligamia, hirotonirea bărbaţilor căsătoriţi, lupta împotriva violenţei au fost printre temele dezbătute de membrii veniți din întreaga lume.
Unii membri conservatori sunt îngrijorați de abaterea de la doctrină .
O premieră a fost și participarea a 54 de femei și a mai multor laici care au avut dreptul de a vota în acelaşi mod ca şi episcopii şi cardinalii catolici, un punct de cotitură dorit de papa Francisc.
"Este pentru prima dată când diversitatea perspectivelor din diferite culturi şi continente a fost exprimată atât de puternic şi de clar", spune unul dintre participanţi, sub protecția anonimatului.
Deși au tot existat discuții anterioare cu privire la adoptarea unei atitudini mai binevoitoare față de comunitatea LGBT, potrivit Reuters, nu au fost luată o decizie oficială în acest sens.
Totuși, un paragraf menționează : "În diferite moduri, persoanele care se simt marginalizate sau excluse din Biserică din cauza statutului lor matrimonial, a identităţii sau a sexualităţii, cer, de asemenea, să fie ascultate şi sprijinite".
Cei care așteptau o de decizie în acest caz, au fost decepționați, Francis DeBernardo, directorul executiv al New Ways Ministry, care se ocupă de catolicii LGBT, afirma că este "important ca Biserica Catolică să se ridice la înălţimea celor mai bune idealuri ale sale de a fi un 'cort' lărgit în care toţi sunt bineveniţi, toţi sunt respectaţi şi toţi sunt trataţi în mod egal".
Papa Francisc și-a propus să reformeze guvernarea Bisericii Catolice, ar vrea ca aceasta să fie mai puţin piramidală şi mai apropiată de credincioşi.
Sursa: adevarul.ro