Federația Rusă și talibanii încheie pacte de colaborare în domeniul „securității și combaterii terorismului”

Federația Rusă și talibanii încheie pacte de colaborare în domeniul „securității și combaterii terorismului”

Autoritățile afgane sunt deschise cooperării cu Rusia în diverse domenii și sunt pregătite să extindă contactele în domeniul securității, luptei împotriva terorismului, să stabilească zboruri directe, dar și pe plan sportiv, la fotbal.

Talibani in Afganistan. FOTO Getty Images

Talibani in Afganistan. FOTO Getty Images

Anunțul a fost făcut TASS , agenția oficială rusă. Acest lucru a fost confirmat într-un interviu special acordat TASS în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) de către ministrul interimar al Muncii și Relațiilor Sociale din guvernul interimar al Afganistanului Abdul Umari.

Relațiile dintre cele două părți sunt abia la început, având în cevdere că Moscova încă nu a recunoscut oficial regimul de la Kabul. Mai mult, talibanii sunt incluși în lista oficială a organizațiilor extremiste de către regimul lui Putin.

După participarea la forumul care se dorea a fi un mare eveniment, de anvergură internațională, talibanii au făcut turul presei controlate de către Kremlin și nu au ezitat să-și arate deschiderea pentru o colaborare „mai strânsă și fructuoasă” cu regimul lui Putin, aflat într-o izolare din ce în ce mai puternică, după declanșarea invaziei din Ucraina, arată Digi24 .

Spre exemplu, într-un interviu pentru agenția oficială de presă, Tass, ministrul prezent la Moscova a făcut câteva precizări în legătură cu domeniile în care vor construi o colaborare mai strânsă: „Ne-am dori foarte mult să participăm în competițiile sportive, așteptăm cu nerăbdare amicalurile de fotbal cu echipele din Rusia”.

În ceea ce privește securitatea, reprezentantul talibanilor a ținut să precizeze că „totul este stabil și nu vede vreo problemă în noțiuni de securitate națională”.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan în vara anului 2021, după retragerea ultimului avion american. Din momentul venirii acestora la putere, țara se cofruntă cu o adevărată criză umanitară.

Drepturile și libertățile lipsesc cu desăvârșire, iar execuțiile politice au devenit o normalitate. Țările europene, inclusiv România, nu recunosc regimul de la Kabul.

Atentat în Rusia

Cel puțin 143 de persoane au fost ucise în luna martie a acestui an, în cel mai sângeros atac comis în Rusia în ultimele decenii, când atacatorii au luat cu asalt Primăria Crocus cu arme și dispozitive incendiare, chiar înainte de desfășurarea unui concert.

ISIS a revendicat atacul prin declarații, fotografii și un videoclip de propagandă filmat de atacatori.

The Dossier Center este un grup de investigație rusesc susținut de Mihail Hodorkovski, un fost magnat rus al petrolului aflat în exil și devenit critic al Kremlinului. Acesta a scos la iveală anterior detalii despre președintele rus Vladimir Putin și regimul său, folosind adesea documente și scurgeri de informații din interiorul guvernului rus.

Imagini șocante ale atacului au arătat cum victimele au fugit pentru a-și salva viața și s-au adăpostit cu groază, în timp ce sala de spectacole s-a transformat într-un infern.

Patru suspecți, care provin din republica tadjikă din Asia Centrală, dar care lucrau în Rusia cu vize temporare sau expirate, au apărut în instanță la începutul acestei săptămâni, fiind acuzați de terorism, prezentând semne vizibile de rănire. Trei au pledat vinovat, potrivit presei ruse.

În ciuda faptului că relațiile dintre Washington și Moscova se află la minime istorice, Statele Unite au avertizat Rusia că militanții ISIS plănuiesc să organizeze un atac în țară.

La începutul lunii martie, ambasada SUA a avertizat cu privire la o amenințare sporită de atacuri teroriste asupra Rusiei, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, afirmând că SUA a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse în cadrul politicii "datoriei de a avertiza".

ISIS-K a revendicat responsabilitatea pentru un atac mortal asupra ambasadei ruse din Kabul în 2022.

Potrivit Centrului de Dosare, forțele de ordine ruse monitorizează toate aceste rapoarte și "au luat în considerare riscul" pentru Rusia.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…