Federația Rusă și Germania au realizat un studiu comun care deschide perspective pentru vindecarea diabetului
Un nou studiu arată că medicamentele antipsihotice de nouă generație, a căror țintă este receptorul de urme de amine TAAR1 și care sunt concepute pentru a îmbunătăți starea psihică a oamenilor, pot avea un efect benefic asupra metabolismului energetic.
Foto: Shutterstock
Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg (SPbSU) împreună cu colegii străini au descoperit receptori antipsihotici și receptori olfactivi în pancreas. Acest lucru deschide noi perspective pentru corectarea farmacologică a diabetului zaharat și a bolilor conexe, a informat serviciul de presă al universității.
„Biologii de la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg, împreună cu colegii de la Universitatea Tehnică din Dresda, au studiat receptorii de urme de amine care se află în pancreasul uman. Sunt o țintă promițătoare pentru antipsihoticele de nouă generație. Oamenii de știință sub conducerea directorului Institutul de Biomedicină Translațională al Universității de Stat din Sankt Petersburg, Raul Gainetdinov, a demonstrat pentru prima dată că acești receptori sunt, de asemenea, asociați cu funcțiile olfactive”, se arată în raport.
Potrivit serviciului de presă, studiul oamenilor de știință arată că medicamentele antipsihotice de nouă generație, a căror țintă este receptorul de urme de amine TAAR1 și care sunt concepute pentru a îmbunătăți starea psihică a oamenilor, pot avea un efect benefic asupra metabolismului energetic. Urmele de amine sunt, de asemenea, implicate în reglarea secreției de insulină în pancreas. Acest lucru se întâmplă datorită celulelor pancreatice numite insulițe Langerhans.
„Am descoperit că receptorii de amine sunt prezenți în celulele pancreatice. Aceste celule produc insulină și reglează acest proces împreună cu alți receptori responsabili de percepția substanțelor exogene, și anume olfactiv și gustativ. Această relație poate indica faptul că receptorii de amine sunt reglați împreună cu receptorii de substanțe chimice cu proprietăți similare și, de asemenea, că pot participa la un proces general de reglare a funcțiilor organismului”, a declarat serviciul de presă, citând-o pe Anastasia Vaganova, cercetător la Laboratorul de Neurobiologie și Farmacologie Moleculară de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.
Se clarifică faptul că, în caz de sindrom metabolic sau diabet la o persoană, căile de semnalizare în care este implicat TAAR1 încetează să funcționeze. Prin urmare, în viitor, oamenii de știință intenționează să studieze procesele care sunt necesare pentru funcționarea normală a celulelor din aceste structuri.
Sursa: adevarul.ro