„Febra șoarecilor" face ravagii în tranșeele rușilor pe frontul din Ucraina
Șoarecii și șobolanii care mișună prin tranșee seamănă boala printre soldații ruși care luptă în Ucraina. Simptomele includ dureri puternice de cap, febră, frisoane și greață.
Luptele din linia întâi și atacurile dronelor sau ale artileriei ucrainene nu sunt singurele pericole pe care le înfruntă militarii ruși aflați pe front. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, infanteria rusă este afectată pe toată linia frontului de focare de „febra șoarecilor”, o afecțiune răspândită de rozătoare, relatează Business Insider .
Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina a transmis, în această săptămână, că febra hemoragică cu sindrom renal (FHSR), denumită și „febra șoarecilor", se răspândește în masă în infanteria inamică, dar comandanții ruși resping îngrijorările soldaților.
„Plângerile despre febră din partea personalului armatei ruse implicat în războiul contra Ucrainei au fost ignorate de conducere care consideră că sunt o altă formă de a scăpa de participarea la ostilități", arată spionajul militar ucrainean.
„Febra șoarecilor" este o afecțiune care se transmite când oamenii sunt expuși la urina, saliva sau excrementele rozătoarelor, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) .
Simptomele includ episoade bruște de „dureri de cap, dureri abdominale și de spate, febră, frisoane, greață și vedere încețoșată".
Dacă boala nu este tratată, manifestările pot provoca cedarea rinichilor, arată CDC.
Militarii ruși sunt frustrați de lipsa echipamentului pentru iarnă și a asistenței medicale, arată spionajul militar ucrainean.
Războiul din Ucraina a intrat într-o fază de stagnare în ultimele luni, niciuna dintre cele două tabere nereușind să obțină un avans semnificativ pe linia frontului. Trupele de infanterie duc, însă, greul, fiind nevoite să reziste în condiții teribile, notează publicația americană.
Peste un milion de soldați ruși și ucraineni luptă în prezent în estul Ucrainei, iar soldații din ambele tabere îndură condiții crunte în timpul iernii.
Tyler Kustra, profesor asistent de politici și relații internaționale la Universitatea din Nottingham, a declarat la începutul lunii decembrie, pentru Euronews , că soldații ruși se confruntă cu o infestare severă de rozătoare, care caută mâncare și căldură în tranșeele lor. El a menționat imagini cu șobolani de dimensiunea unei puști de asalt Ak-47 în tranșeele rusești postate pe site-urile de socializare.
Ucrainenii se confruntă cu probleme asemănătoare. AFP a relatat recent că șoarecii le-au ros cabluri de internet și cablurile încălzitoarelor.
Analiștii au mai spus că temperaturile scăzute erodează și moralul trupelor. Deși statul în tranșee la minus 10 sau 20 de grade Celsius poate însemna risc de hipotermie pentru soldați, iar căderea frunzelor îngreunează camuflajul, ambele tabere știu să opereze pe timp de iarnă, spune Marina Miron, cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Studii de Război de la King’s College. Însă vremea mohorâtă poate afecta starea psihică a soldaților, aflați departe de familii și de prieteni.
Unitățile ruse compuse din deținuți amnistiați sunt trimise pe front fără echipare adecvată și fără asistență medicală. Potrivit serviciilor occidentale de informații, au existat cazuri în care soldați ruși cu răni nevindecate sau care au suferit amputări au fost trimiși din nou pe front.
Potrivit publicației independente ruse Verstka , consumul de droguri în rândurile militarilor ruși a crescut vertiginos, ducând la o renaștere a traficului de droguri în lumea interlopă din Rusia, potrivit unei analize publicate în luna decembrie de Mark Galeotti .