FCSB – LASK Linz ne-a salvat onoarea: campioana e în grupele Ligii Europa și ia o sumă uriașă de la UEFA

FCSB – LASK Linz ne-a salvat onoarea: campioana e în grupele Ligii Europa și ia o sumă uriașă de la UEFA

România ar trebui să zică „Mersi, UEFA!“, deși, acum câțiva ani, Gică Hagi urla ca din gura de șarpe, acuzând că „UEFA ne-a tăiat din pix“. Aluzie la faptul că România n-are vreo echipă acceptată direct în grupele Ligii Campionilor.

Darius Olaru, eroul FCSB-ului. FOTO: Arhiva Adevărul

Darius Olaru, eroul FCSB-ului. FOTO: Arhiva Adevărul

La ce ne-a arătat CFR Cluj, joi seara, ar cam trebui să fim fericiți, totuși, din două motive. În primul rând, UEFA ne-a scutit de niște rușini colosale în Liga Campionilor. Și încă ceva: forul european a extins formatul cupelor europene atât de mult încât, începând din acest sezon, e chiar greu ca echipa noastră campioană să fie eliminată!

Cazul FCSB-ului e elocvent în acest sens. Pornită din turul I preliminar al Ligii Campionilor, deținătoarea titlului și-a asigurat prezența într-o grupă europeană, după ce le-a eliminat pe Virtus (San Marino) și pe Maccabi Tel Aviv (Israel). Eșecul cu Sparta Praga (Cehia) a coborât FCSB în play-off-ul Ligii Europa, unde a dat de LASK Linz (Austria) într-o dublă cu o presiune mai mică. Pentru că ambele formații știau că, în cel mai rău caz, vor „ateriza“ în grupele Conference League. Iar după remiza din tur, în Austria, scor 1-1, suspansul s-a menținut pentru returul găzduit de Stadionul Steaua.

Prima repriză, în fața unor tribune arhipline, a fost echilibrată, în mare măsură. Ambele formații au avut ocazii bune, însă șansele cu adevărat mari au fost irosite, spre finalul primelor 45 de minute. Când Miculescu (43) și Florin Tănase (45) au trecut pe lângă deschiderea scorului, în timp ce LASK Linz a fost aproape de a da lovitura, dar Ljubičić (45+3) a trimis pe lângă.

Ocazie monumentală pentru Daniel Popa

La pauză, primul a mutat „antrenorul“ Gigi Becali: au ieșit Băluță și Baba Alhassan, au intrat Daniel Popa și Edjouma. Efectul acestor schimbări? Un meci în care FCSB a avut inițiativa, a cam „confiscat“ mingea, însă fără a-și crea mari ocazii.

Abia în minutul 83 a venit o șansă mare de gol. Olaru l-a găsit excelent pe Daniel Popa, însă șutul acestuia din interiorul careului a fost respins în corner de căpitanul celor de la LASK Linz. Fără această intervenție eroică, FCSB ar fi avut 1-0. După câteva minute, austriecii au avut, la rândul lor, o mare ocazie, în minutul 89, însă Târnovanu s-a opus salvator.

Când toată lumea se pregătea de cele două reprize adiționale, Darius Olaru a luat o acțiune pe cont propriu în banda stângă și a finalizat superb, cu un șut sub transversală (90+3). S-a terminat 1-0 pentru FCSB în retur și 2-1, la general, iar campioana României e în grupele Ligii Europa.

Această calificare valorează 4.300.000 de euro, bonus care va fi acordat de UEFA. În grupe, victoria înseamnă 450.000 de euro, iar egalul 150.000. FCSB își va afla programul în Liga Europa, după tragerea la sorți de vineri, după cum Adevărul a explicat aici.

21.523

de spectatori au asistat, joi, la meciul FCSB – LASK Linz găzduit de Stadionul Steaua.

Joia mare pentru fotbalul românesc

Liga Europa, play-off, retur

FCSB – LASK Linz (Austria) 1-0 (1-1 în tur)

Conference League, play-off, retur

Pafos (Cipru) – CFR Cluj 3-0 (0-1 în tur)

Când se vor disputa partidele din faza grupelor

Liga Europa

*Etapa 1: 25/26 septembrie

*Etapa a 2-a: 3 octombrie

*Etapa a 3-a: 24 octombrie

*Etapa a 4-a: 7 noiembrie

*Etapa a 5-a: 28 noiembrie

*Etapa a 6-a: 12 decembrie

*Etapa a 7-a: 23 ianuarie

*Etapa a 8-a: 30 ianuarie

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un american în România / „Problema e că acolo pur și simplu nu ne putem permite să trăim”

2 Consulul Ungariei la București, Vágó Ferenc, a murit pe A1 după ce un camion cu lemne a rupt parapetul și a intrat pe contrasens

3 Ce tupeu de borfași! Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria / Reacția MAE

4 Ucraina distruge noul complex rusesc de război electronic „Sapphire” din Kursk

5 Instituțiile statului, reacție rapidă la o postare virală pe Facebook de la „Insula Iubirii” / IGSU, MAI, reprezentanța Comisiei Europene în România, …