FC Steaua precizează că deține palmaresul și culorile echipei
Clubul de fotbal Steaua București deține, prin hotărâre judecătorească, palmaresul, tradiția, istoria și culorile echipei care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, potrivit unui comunicat dat publicității joi.
''Având în vedere informațiile din ultima perioadă cu privire la urmările deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție din 3 decembrie 2014, domnul George Becali dorește să liniștească suporterii clubului nostru și le transmite următoarele: 1. Asociația Fotbal Club Steaua București a preluat de la Clubul Sportiv al Armatei, prin hotărâre judecătorească (statut), palmaresul, tradiția, istoria și culorile echipei de fotbal care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986. 2. SC Fotbal Club Steaua București SA a preluat de la AFC Steaua București, prin hotărâre judecătorească (statut), palmaresul, tradiția, istoria și culorile echipei de fotbal, fiind continuatoarea echipei de fotbal care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986'', se arată în comunicat.
Clubul menționează că hotărârea judecătorească a stabilit și faptul că numele echipei este "Steaua București".
''Pe tema preluării echipei de fotbal a fost deschis un dosar penal, iar după cercetările făcute în cadrul anchetei s-a decis neînceperea urmăririi penale'', precizează sursa amintită.
Totodată, clubul afirmă că, în urma discuțiilor apărute în spațiul public cu privire la decizia ICCJ, că ''sigla (marca) nu are nicio legătură cu palmaresul, istoria, tradiția și culorile, care sunt ale clubului prin hotărâre judecătorească (statut)''.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis pe 3 decembrie acțiunea CSA Steaua și au decis ca brandul "Steaua" să nu mai fie deținut de echipa de fotbal a lui George Becali: "Anulează marca Steaua București înregistrată sub nr. 061735, data depozit 29.01.2004. Anulează contractul de licență marca nr.201 din 1.02.2011 încheiat cu intimata SC Ostrovit SA cu privire la marca înregistrată sub nr.061735''.
CSA a dat în judecată societatea care deține echipa de fotbal Steaua București, Asociația Fotbal Club Steaua, dar și SC Fotbal Club Steaua București SA, SC FCSB Marketing SRL (fosta SC Durby Sports Business SRL) și SC Ostrovit SA, susținând că acestea dețin ilegal marca "Steaua".
Procesul prin care CSA Steaua a revendicat marca "Steaua" a fost deschis pe 25 mai 2011, dar acțiunea a fost respinsă atât de Tribunalul București, cât și de Curtea de Apel București, însă decizia finală a aparținut Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a dat câștig de cauză Clubului Sportiv al Armatei.
În urma deciziei ICCJ, din 2015 Steaua și-a schimbat sigla, iar la primele meciuri a evoluat sub titulatura de FCSB.
Clubul a clarificat și discuțiile apărute după o presupusă hotărâre a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), legată de folosirea în programele audiovizuale a denumirii ''Steaua București'' în transmisiunile sportive radio/TV ale meciurilor de fotbal.
"Referitor la informațiile apărute în presă astăzi, 12.03.2015, cu privire la o 'decizie' a CNA legată de folosirea în programele audiovizuale a denumirii 'Steaua București' în transmisiunile sportive radio/TV ale meciurilor de fotbal, membrii CNA dezmint categoric că s-ar fi emis vreo decizie, recomandare sau instrucțiune din partea Consiliului cu privire la acest subiect. Menționăm că, în cazul în care, ca urmare a sesizărilor primite la CNA, s-a purtat corespondență din partea instituției noastre cu petenții sau radiodifuzorii reclamați, acest fapt nu are nicidecum caracterul unei decizii, recomandări sau instrucțiuni, acestea adoptându-se de către Consiliu exclusiv în ședințe publice'', precizează CNA, într-un comunicat.