FC Rapid susţine că mărcile notorii ''Rapid" îi aparţin şi că Tribunalul a încălcat Codul de Procedură Civilă şi drepturile omului
Conducerea clubului de fotbal FC Rapid din Liga a II-a susţine, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial, că mărcile notorii "Rapid" îi aparţin şi că Tribunalul Bucureşti, care a anulat înregistrarea acestora printr-o decizie în procesul cu AFC Rapid, a încălcat Codului de Procedură Civilă şi Convenţia privind drepturile omului
"Având în vedere apariţia unor ştiri cu privire la situaţia legală a mărcilor notorii 'RAPID', legal înregistrate şi folosite de către noi, facem următoarele precizări: suntem profund revoltaţi de faptul că, în anul de graţie 2020, Tribunalul Bucureşti pronunţă o hotărâre în contradictoriu cu o societate care nu a fost citată, căreia nu i s-a comunicat cerere de chemare în judecată, care nu a putut depune întâmpinare şi căreia nu i s-a acordat dreptul de a se apăra prin depunerea de probe şi invocarea de excepţii. Astfel, dreptul la un proces echitabil, prevăzut de art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, a fost încălcat în mod flagrant - în acord cu jurisprudenţa reţinută în cauzele Ruiz-Mateos împotriva Spaniei, pct. 63; McMichael împotriva Regatului Unit, pct. 80; Vermeulen împotriva Belgiei, pct. 33; Lobo Machado împotriva Portugaliei, pct. 31; Kress împotriva Franţei (MC), pct. 74. Nu cunoaştem motivele pentru care Tribunalul Bucureşti încalcă prevederile Codului de Procedură Civilă şi Convenţia privind drepturile omului. În sistemul de drept român nu se face justiţie 'in absentia' cu încălcarea dreptului esenţial la un proces echitabil. Este limpede, însă, că la acest moment drepturile noastre sunt încălcate chiar de judecătorii care trebuie să aplice legea", se menţionează în comunicat.
"Suntem în egală măsură revoltaţi de faptul că Tribunalul Bucureşti pronunţă o hotărâre în contradictoriu cu o asociaţie care nu a fost citată, căreia nu i s-a comunicat cerere de chemare în judecată, care nu a putut depune întâmpinare şi căreia nu i s-a acordat dreptul de a se apăra prin depunerea de probe şi invocarea de excepţii şi care nici măcar nu este menţionată în dispozitivul hotărârii. Astfel, dreptul la un proces echitabil prevăzut de art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului a fost, de asemenea, încălcat în mod flagrant", mai adaugă oficialii grupării giuleştene.
Aceştia susţin că FC Rapid va face apel la decizia de marţi a Tribunalului Bucureşti: "Soluţiile nedefinitive pronunţate de Tribunalul Bucureşti, cu încălcarea legii, sunt surprinzătoare atât în raport de situaţia de fapt, cât şi de prevederile legale. Apelul pe care îl vom promova va restabili ordinea de drept, iar legea va fi aplicată. Protecţia drepturilor exclusive asupra mărcilor notorii 'Rapid', dobândite în mod legal şi folosite de noi, este încălcată chiar de către judecătorii care sunt chemaţi să aplice, dar şi să respecte, legea. Mărcile notorii 'Rapid' au fost şi rămân valabil înregistrate, iar orice încălcare de către terţi reprezintă o încălcare a legii".
Marţi, într-un litigiu deschis de AFC Rapid, Tribunalul Bucureşti a anulat pe fond înregistrarea mărcii "Rapid" din anul 2015. "Respinge ca nefondată excepţia lipsei de interes. Respinge acţiunea principală ca neîntemeiată. Admite acţiunea conexată. Anulează înregistrarea mărcii 138145/05.03.2015. Obligă la plata sumei de 11.247+6760 lei cheltuieli de judecată în sarcina pârâtelor Fotbal Club Rapid 1923 SA şi Fotbal Club Rapid SA. Cu apel. Pronunţată în şedinţă publică la 4 august 2020", se arată în soluţia Tribunalului Bucureşti publicată pe portalul instanţelor de judecată.
AFC Rapid, asociaţie non-profit, a administrat pentru o perioadă marca "Fotbal Club Rapid", pe care a preluat-o de la UFC Rapid, prima asociaţie care a administrat echipa de fotbal după separarea de CS Rapid realizată după 1989. În 2006, conform Legii Sportului, AFC Rapid a cedat marca societăţii comerciale SC FC Rapid SA, care se află în prezent în faliment. Din 2006 şi până în 2016 AFC Rapid nu a administrat nicio echipă de fotbal. În prezent deţine o formaţie de seniori care activează în Liga a IV-a.
În 2018, societatea care administrează formaţia giuleşteană din Liga a II-a, SC Fotbal Club R Bucureşti SA, a achiziţionat la licitaţie, în schimbul a 406.800 de euro plus TVA, mărcile, culorile şi trofeele clubului aflat în faliment, SC FC Rapid SA.
Gruparea de fotbal SC FC Rapid SA a intrat în procedură de insolvenţă în 7 decembrie 2012, iar la 13 iunie 2016 Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment şi dizolvarea societăţii. Suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru era de 17.754.712 lei, aproximativ 4 milioane de euro. Conform legii, lichidatorul trebuia să scoată la licitaţie pentru valorificare sigla, culorile şi mărcile FC Rapid.
După declararea falimentului, echipa de fotbal FC Rapid a fost exclusă în vara anului 2016 din Liga I.
AGERPRES (AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Rapid Bucuresti / Facebook