FBI a plătit peste un milion de dolari pentru deblocarea unui iPhone (director)

FBI a plătit peste un milion de dolari pentru deblocarea unui iPhone (director)

Poliția federală americană FBI a plătit peste un milion de dolari unor hackeri pentru a debloca iPhone-ul unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino (California), a afirmat joi directorul FBI, James Comey, citat de AFP.

Întrebat la Londra, cu prilejul unei conferințe privind securitatea, despre cât a plătit FBI pentru a debloca aparatul, James Comey a răspuns: "Mult".

"Cu siguranță, mai mult decât voi câștiga până la finalul mandatului în acest post, în șapte ani și patru luni. Însă, în opinia mea, a meritat", a dezvăluit el, potrivit unei retransmisii video a conferinței Aspen security forum.

Salariul lui James Comey este de 14.900 de dolari pe lună. Factura pentru deblocarea ar fi, în consecință, mai mare de 1,3 milioane de dolari.

Apple s-a aflat în acest an în centrul unei confruntări cu justiția americană, refuzând să ajute poliția să ocolească măsurile de securitate pentru ajunge la conținutul cifrat al mai multor iPhone-uri, aparținând mai ales unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino în California (14 morți pe 2 decembrie) sau unui traficant de droguri la New York.

În ce privește afacerea San Bernardino, procedura judiciară a fost în final abandonată după ce FBI a reușit să deblocheze aparatul datorită intervenției unei terțe părți neidentificate.

Potrivit directorului FBI, acest proces a dus la crearea unei "piețe în întreaga lume" pentru a debloca un iPhone 5C sub sistemul de exploatare iOS 9, modelul utilizat de Syed Farook care a murit împreună cu soția sa în schimbul de focuri cu poliția după atacul lor.

"Cineva din afara guvernului ne-a contactat și ne-a spus /credem că am găsit o soluție/. Am testat-o, și am testat-o, și am testat-o și am cumpărat-o", a povestit James Comey.

"Un litigiu juridic nu este cel mai bun loc pentru a rezolva importante chestiuni de valoare care implică tot felul de lucruri dragi nouă", a adăugat el. "Trebuie să găsim modalități de a asigura coabitarea dintre viața privată și siguranța pe internet și aparatele noastre cu securitatea publică", a mai afirmat directorul FBI.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...