Fața nevăzută a Cristinei Neagu: Mărturii despre cum s-a schimbat în rău cea mai mare handbalistă a României

Fața nevăzută a Cristinei Neagu: Mărturii despre cum s-a schimbat în rău cea mai mare handbalistă a României

România e țara extremelor. În sport, acest lucru se vede cel mai bine. Facem nuntă după victorii și înmormântări după înfrângeri.

Cristina Neagu, cea mai mare handbalistă din istoria României. FOTO: Arhiva Adevărul

Cristina Neagu, cea mai mare handbalistă din istoria României. FOTO: Arhiva Adevărul

Și, în cazul sportivilor, ba îi „zeificăm“, ba dăm cu ei de pământ. Realitatea e însă următoarea: și un sportiv imens, cu realizări istorice, poate comite greșeli. Cum se întâmplă în cazul Cristinei Neagu (35 de ani).

Din capul locului trebuie să spunem că vedeta naționalei e printre cele mai mari sportive din istoria României. Genul de handbalistă pe care, din păcate, nu o vom mai vedea prea curând sub tricolor. În ultimii mulți ani, „Cris“ a cărat prima reprezentativă pe spate. Pentru simplul motiv că prestațiile ei au fost mult peste cele ale colegelor. Din păcate, de aici a rezultat și o problemă de care nu e vinovată Neagu: uneori, naționala feminină a transformat handbalul, un sport de echipă, într-un joc bazat exclusiv pe Neagu! Această situație a iritat-o, treptat, și pe „Cris“, motiv pentru care, într-o tentativă de a-și responsabiliza colegele, ea s-a retras de la națională, temporar, după ratarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în 2021. Fără Neagu, România a continuat șirul rezultatelor slabe din ultimii ani: locul 13 la Mondialul din 2021.

Liderul a devenit „dictator“

Pornind de la faptul că prestațiile lui Neagu sunt fantastice, trebuie remarcat că, pe măsura trecerii anilor, văzând că „ea centrează, ea dă cu capul“, Cristina a devenit un soi de „dictator“. Atât la CSM București, cât și la echipa națională.

La prima reprezentativă, avem dovada acestei realități la Mondialul în care tocmai am dat-o în bară. Deși s-a accidentat în meciul CSM – Debrecen de pe 11 noiembrie, Neagu a ținut să fie în lotul pentru turneul final. Desigur, din dragoste pentru handbal și din dorința de a ajuta prima reprezentativă să-și atingă obiectivele: accederea în sferturi și calificarea în „preolimpice“. Din păcate, între intenția lui „Cris“ și ce a ieșit, de fapt, a fost cale lungă.

Concret, la Herning (Danemarca), Neagu a fost spectator. Și a jucat când a vrut, cât a vrut, într-o singură partidă, cu Germania. Vorbim despre primul meci din Grupa Principală, cel care ne-a și compromis Mondialul. Pentru că era partida pe care n-aveam voie să o pierdem și, totuși, am cedat, cu Neagu pe teren, deși aceasta era foarte departe de forma sportivă necesară pentru un asemenea duel. Dovadă și faptul că, după înfrângerea cu Germania (22-24), Neagu și-a reluat locul în tribune și n-a mai jucat niciun minut la CM 2023! Această situație confirmă că vedeta României n-a fost pregătită să evolueze nici cu Germania. Fiindcă, dacă ar fi fost refăcută, dacă ar fi avut condiția fizică necesară pentru un Mondial, atunci ar fi evoluat și în partidele cu Japonia (32-28), Polonia (27-26). Adică, ultimele două meciuri din Grupa Principală în care am învins fără ea.

Folosirea lui Neagu în meciul cu Germania a dovedit și faptul că ea l-a dominat pe selecționerul Florentin Pera (44 de ani). Care n-a putut refuza folosirii unei jucătoare cu probleme medicale, fără meciuri în picioare de o lună.

Din păcate, nu doar la naționala României Neagu își domină antrenorul. Această situație e mult mai vizibilă la CSM București!

Adrian Vasile

Adrian Vasile

Îl ține în brațe pe Adrian Vasile

La clubul finanțat de Primăria Capitalei, antrenorul principal e Adrian Vasile (41 de ani) din 2019. Vorbim despre un tehnician fără rezultate internaționale. La CSM, acesta și-a ratat obiectivul în fiecare sezon și anume accederea în Final Four-ul Ligii Campionilor. Și totuși Adrian Vasile nu doar că e menținut în funcție la CSM, dar, la un moment dat, a fost promovat și în funcția de selecționer, în perioada 2021-2022! Sub comanda sa, România a ratat, mai întâi, calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2021), după care a făcut un Mondial dezolant în Spania, terminând pe 13!

Deși acest lucru nu poate fi dovedit cu probe, în lumea handbalului românesc se știe că Adrian Vasile e menținut în funcție la CSM și a fost promovat, la un moment dat, și la națională, fiindcă nu-i iese din cuvântul lui Neagu. Dacă la prima reprezentativă, tehnicianul a trebuit să fie schimbat într-un final, după două rateuri consecutive, la CSM, el rămâne în funcție și tocmai i s-a și prelungit contractul până în vara anului 2025! Întâmplător sau nu, acest lucru s-a petrecut fix după ce chiar Neagu și-a prelungit contractul cu CSM, de asemenea până în vara anului 2025.

Remus Răureanu

Remus Răureanu

„Îi e frică de Neagu“

Despre felul în care Neagu îl domină pe Adrian Vasile a scris și jurnalistul Remus Răureanu, relatând un episod care vorbește de la sine.

Cu banii publici la discreție, CSM n-a fost preocupat nici să atragă fonduri private (...) Clubul are și sponsori, doar că nu dă doi bani pe ei fiindcă doi bani valorează contribuția lor din moment ce grosul bugetului îl asigură Primăria. Reprezentanți ai unui astfel de sponsor au mers în urmă cu un timp să filmeze niște reclame cu jucătoarele. <<Străinele, mai ales Omoregie și Zaadi, erau foarte cooperante, deschise și relaxate. Pe româncele din lot le teroriza Neagu>>, povestesc oameni care au participat la filmări. Sponsorii pe care Neagu îi umilea, <<uitați-vă la ăsta cum dă din mâini, zici că e de la circulație!>>, au așteptat o intervenție a antrenorului Adi Vasile. <<El stătea pe o bancă, pe margine, și se prefăcea că scria ceva ca să nu fie implicat. Îi era frică de Neagu, prefera să nu aibă de-a face cu evenimentul>>“, e un fragment din textul semnat de Remus Răureanu care n-are nevoie de alte comentarii.

A refuzat dialogul cu presa!

Iar dacă cineva își imaginează că Răureanu inventează povești sau că are ceva cu Neagu, acest scenariu e demontat, când vedem ce a relatat un alt jurnalist, Marian Ursescu, de la welovesport.ro. Un specialist în handbal, Ursescu a scris despre un episod destul de urât, după meciul România – Germania, singurul în care Cristina s-a hotărât să joace la CM 2023.

După meci, la zona mixtă, solicitată la declarații, căpitanul Cristina Neagu a refuzat presa din România. S-a oprit, în schimb, să dea declarații postului danez de televiziune TV2. Aceeași atitudine pe care o are vedeta naționalei României în momentele grele, în momentele în care echipa pierde un meci. De parcă nu presa din România a ridicat-o în slăvi, atunci când a jucat foarte bine. Mai mult decât atât, deși era jucătoare care trebuia să vină la conferința de presă de după meci, organizatorii pregătind deja cartonașul cu numele jucătoarei, Neagu nu a mai apărut nici la conferința de presă. Alături de antrenorul Florentin Pera a apărut tânăra Diana Lixăndroiu (18 ani). O jucătoare care nu a evoluat nicio secundă în fața Germaniei!“, a notat Marian Ursescu.

Mariana Tîrcă

Mariana Tîrcă

Mariana Tîrcă, rușinată de o anomalie

Probabil, mulți dintre cei care au citit articolul până atunci îl vor cataloga drept o răutate la adresa Cristinei. Din păcate, nu doar jurnaliștii au sesizat că Neagu a devenit un „dictator“ în ultimii ani. Despre această anomalie a vorbit și legendara Mariana Tîrcă (61 de ani) după ratarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Adică, o contraperformanță bifată cu Adrian Vasile pe bancă și cu Neagu în teren.

Avem un joc subordonat unei singure jucătoare (n.r. - Neagu). M-am tot uitat la ce s-a întâmplat la naţională în ultimul timp. Tot respectul pentru Cristina Neagu, dar noi avem nevoie de o echipă naţională. Şi nu e de vină Cristina, să nu fiu greşit înţeleasă. Aici, noi trebuie să facem o echipă naţională, unde să ne punem în valoare fiecare jucătoare. Repet, sunt jucătoare de valoare!“, a spus Tîrcă la Realitatea Sportivă după eșecul României la turneul preolimpic găzduit de Podgorica în 2021.

Aceasta a subliniat apoi faptul că Neagu l-a dominat pe selecţionerul Adi Vasile, oferind un exemplu clar, în acest sens: „Poate timpul a fost scurt pentru Adi Vasile, dar mi se pare un pic dominat de ceea ce înseamnă o echipă naţională. Un antrenor trebuie să aibă personalitate ca echipa să funcţionze ca un tot unitar. Apărarea noastră joacă în acelaşi clasic 6-0, care nu mai e în trend. Dacă decide el (n.r. - Adrian Vasile) sau o face Cristina? Mă puneţi într-o situaţie jenantă, n-aş vrea să răspund la întrebarea asta“.

Neagu s-a retras, problemele noastre se agravează

Cu bune și rele, Cristina Neagu tocmai și-a anunțat retragerea de la națională. Drama e că, după retragerea ei, problemele noastre chiar se vor înmulți! Pentru că, în mod cert, nu vine din spate o handbalistă de talia ei. Iar jucătoarele noastre sunt marginalizate în Liga Florilor, unde n-au loc de colegele lor străine, plătite cu salarii babane din bani publici. De altfel, după victoria cu Polonia (27-26), în ultimul meci al României la CM 2023, selecționerul Florentin Pera a pus punctul pe „i“, în dialog cu jurnalistul Marian Popovici, trimisul „Fanatik“ la Herning (Danemarca).

Florentin Pera

Florentin Pera

Trebuie să investim în jucătorii tineri, să le dăm posibilitatea să joace. Trebuie să vedem şi realitatea, sunt jucătoare la echipa naţională care la club sunt varianta a treia sau a patra pe post. Dacă faceţi o statistică, sunt jucătoare care au jucat mai mult la naţională în acest turneu final decât la club. Ceea ce nu e normal. Dacă ne dorim să susţinem echipa naţională, trebuie să ne gândim şi din acest punct de vedere“, a afirmat Florentin Pera.

Contraperformanța de la Mondiale a anulat și șansa calificării naționalei la Jocurile Olimpice din 2024 (26 iulie – 11 august). Ceea ce înseamnă că, la anul, România nu va fi reprezentată la Paris în niciun sport de echipă. Naționala feminină de handbal era ultima șansă în acest sens.

România, pe „tobogan“ la turneele finale după 2018

An Competițe Rezultat

2018 Campionatul European Locul 4 din 16

2019 Cupa Mondială Locul 12 din 24

2020 Campionatul European Locul 12 din 16

2021 Jocurile Olimpice Calificare ratată

2021 Cupa Mondială Locul 13 din 32

2022 Campionatul European Locul 12 din 16

2023 Cupa Mondială Locul 12 din 32

Rezultatele fetelor la Mondialul din 2023

*România – Chile 44-19

*România – Serbia 37-28

*Danemarca – România 39-23

*Germania – România 24-22

*România – Japonia 32-28

*România – Polonia 27-26

Lotul României

Portari: Ciucă (Rapid), Dumanska (Bistrița), Hosu (Rm Vâlcea)

Extreme stânga: Dincă (Bistrița), Dindiligan (CSM)

Interi stânga: Bazaliu (Bistrița), Neagu (CSM), Pașcan (Craiova), Lixăndroiu (Slatina)

Centri: Buceschi (Rapid), Laslo (Bistrița), Popa (Brăila)

Interi dreapta: Bucur (Buzău), Gogîrlă (Rm Vâlcea)

Extreme dreapta: Badea (Rapid), Seraficeanu (Bistrița)

Pivoți: Balog (Brăila), Ostase (Rapid), Pintea (CSM)

Selecționer: Florentin Pera

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…