Fat Leonard, „creierul” celui mai mare scandal de corupție din Marina americană, prins când încerca să ajungă în Rusia
Un om de afaceri din Malaezia aflat în spatele celui mai mare scandal de fraudă din istoria Marinei Statelor Unite a fost prins după ce reușise să fugă din arest la domiciliu, conform BBC .
Leonard Glenn Francis, cunoscut sub numele de „Leonard cel gras”, a fost capturat în Venezuela în timp ce încerca să se îmbarce într-un zbor către Rusia.
Miercuri, bărbatul de 57 de ani a fost capturat pe aeroportul Simón Bolívar de Maiquetía de către autoritățile venezuelene. Conform Interpol, el intrase în țară venind prin Mexic, cu escală în Cuba. Acum, urmează să fie extrădat în Statele Unite.
Cum a reușit să fugă din arest
El se afla în arest la locuința sa din California și a reușit să fugă în 4 septembrie, cu câteva săptămâni înainte de pronunțarea sentinței în cazul său. Atunci, poliția a mers la el acasă după ce au fost detectate probleme cu brățara GPS. „La sosire, au observat că nimeni nu era acasă”, a spus Omar Castillo, un purtător de cuvânt al Serviciului de mareșali din SUA, conform BBC. Autoritățile au realizat că bărbatul reușise să fugă după ce își tăiase brățara de la gleznă prin care era monitorizat.
Lui i s-a permis să stea în arest acasă, în San Diego, deoarece avea probleme de sănătate, suferind inclusiv de cancer.
Jenantul scandal care a zguduit Marina Statelor Unite
Capturarea omului de afaceri din Malaezia este ultimul capitol dintr-un scandal jenant pentru Marina Statelor Unite, Departamentul american de justiție vorbind despre o fraudă colosală, de zeci de milioane de dolari.
În 2015, Leonard Glenn Francis a recunoscut acuzațiile de corupție și a cooperat cu procurorii.
El a fost creierul unei scheme extinse de mită ce a funcționat prin intermediul companiei sale cu sediul în Singapore, care a deservit flota din Pacific a Marinei SUA.
Procurorii spun că el a suprataxat Marina cu 35 de milioane de dolari, iar în schimul contractelor le-a oferit ofițerilor bani, mese scumpe, trabucuri, băuturi fine și petreceri sexuale în hoteluri de lux.
În total, omul de afaceri le-ar fi dat mită 500.000 de dolari unor ofițeri din Marina americană pentru ca aceștia să direcționeze navele către porturi unde opera compania sa Francis, care se ocupa, printre altele, de alimentarea cu combustibil a vaselor.
În anchetă au fost vizați zeci de ofițeri de marină. Până accum, au fost condamnați patru dintre ei.