Fastingul de o zi. Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mănânci de la răsăritul până la apusul soarelui

Fastingul de o zi. Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mănânci de la răsăritul până la apusul soarelui

Fastingul (postul), o practică îmbrățișată de mulți din diverse motive, a câștigat popularitate ca potențial instrument pentru pierderea de grăsime. Are însă atât avantaje, cât și dezavantaje care merită explorate, avertizează site-ul specializat in fitness BOXROX .

Hidratarea este importantă în toate tipurile de fasting. FOTO Shutterstock

Hidratarea este importantă în toate tipurile de fasting. FOTO Shutterstock

Fie că se face o dată pe săptămână sau doar pentru a da startul unei diete, cei care sunt pro fasting înfrumusețează întotdeauna efectele sale de curățare a organismului și impactul pozitiv asupra pierderii în greutate. Înțelegerea pe deplin a diferitelor proceduri de fasting este importantă pentru cine decide să slăbească astfel.

1 Postul intermitent- IF

Acest tip de post ( Intermitent Fasting ) implică cicluri între perioadele de alimentație și cele de post, de obicei 16/8 (16 ore de post, 8 ore de mâncare) sau abordarea 5:2 (mănâncă normal timp de cinci zile și reduce drastic aportul caloric timp de două zile neconsecutive).

Este popular pentru simplitatea și eficiența sa în crearea unui deficit caloric, ajutând la pierderea în greutate.

Unele persoane optează pentru acest tip de post pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și alți markeri metabolici, cu scopul de a reduce riscul de boli cronice.

2 Postul de o zi întreagă (Fastingul de o zi)

Implică abținerea de la mâncare timp de o zi întreagă, de obicei de la răsăritul până la apusul soarelui, fiind, permise apa și băuturile noncalorice.

Multă lume îl privește ca pe un mijloc de detoxifiere a organismului. Este obișnuit în diverse tradiții religioase și spirituale ca formă de autodisciplină și purificare.

3 Postul alternativ

Presupune alternarea între zile de alimentație normală și zile de restricție calorică semnificativă sau de post complet.

Este adesea adoptat pentru potențialul său de ajuta la pierderea în greutate prin crearea unui deficit caloric în zilele de post.

Unele persoane aleg această metodă pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și profilul lipidic.

4 Postul prelungit:

Această procedură implică post pentru perioade care depășesc 24 de ore, de la câteva zile la câteva săptămâni, timp în care se pot consuma apă, electroliți și, uneori, băuturi noncalorice, în scopul activării autofagiei

Se crede că postul prelungit stimulează autofagia, un proces de reciclare celulară asociat cu beneficii pentru sănătate. Susținătorii sugerează că perioadele mai lungi de post pot îmbunătăți funcția cognitivă și acuitatea mentală, explică BOXROX.

5 Mâncatul restricționat în timp

Este o procedură care limitează alimentația zilnică la o anumită fereastră de timp, adesea aliniindu-se cu ritmurile circadiene, având ca scop, printre altele, îmbunătățirea somnului și a energiei, explicația fiind că limitarea alimentației la anumite ore poate avea un impact pozitiv asupra tiparelor de somn și a nivelului de energie.

Se crede că alimentația restricționată în funcție de timp sprijină sănătatea digestivă, permițând sistemului digestiv să se odihnească în timpul perioadelor de post.

Consultați un specialist!

Ca în cazul oricărei diete, este recomandabil să se consulte un profesionist din domeniul sănătății pentru a se asigura că postul este sigur și potrivit pentru circumstanțele individuale, recomandă sursa citată.

Într-unul dintre videoclipurile sale informative, Dr. Mike Israetel, doctor în fiziologie sportivă și co-fondator al Renaissance Periodization, profesor respectat în comunitatea de culturism a vorbit despre avantajele, dezavantajele și oportunitatea diverselor forme de fasting în funcție de activitățile și obiectivele persoanei de a slăbi sau de a-și consolida masa musculară.

Avantajele unui post de o zi

Postul de o zi are, de exemplu câteva avantaje importante:

1. Asociat cu o hidratare adecvată, postul de o zi poate duce la o reducere semnificativă a balonării.

2. Schimbarea accentului asupra alimentației. Postul de o zi poate redirecționa atenția către alte aspecte ale vieții, favorizând o pauză de la gândurile obsesive despre mâncare.

3. Poate promova acuitatea și claritatea mentală. Mulți dintre cei care țin post de o zi raportează că se simt mai concentrați și mai alerți.

4. Poate îmbunătăți dinamica glucozei și insulinei și reducerea inflamației. O singură zi de fasting poate oferi beneficii imediate pentru sănătate. Pe termen lung, poate contribui la o mai bună sănătate generală și longevitate.

5. Arderea accelerată a grăsimilor. În lipsa unui aport alimentar timp de o zi, organismul se bazează pe grăsimile stocate pentru energie, ajutând la arderea rapidă a grăsimilor.

Dezavantajele fastingului ocazional

Nu toată lumea constată avantajele amintite. Efectele resimțite variază de la persoană la persoană. În timp ce unele persoane raportează o claritate mentală sporită în timpul postului, alțele pot considera că este solicitant din punct de vedere mental și că induce foamea.

Mai mult, fastingul nu se potrivește nevoilor energetice ale tuturor. Unele persoane se pot simți, de exemplu, obosite și letargice.

Pentru cei care sunt implicați în activități fizice intense, postul prelungit poate duce la pierderi de masă musculară.

Concluzia este că fastingul ar trebui să fie o alegere personală bazată pe preferințele, obiectivele și experiențele individuale.

Dacă alegeți să-l țineți, este esențial să vă hidratați cu lichide și electroliți pentru atenuarea efectelor secundare potențiale, cum ar fi amețelile și hipertensiunea ortostatică.

Înțelegerea nevoilor individuale, combinarea postului cu o nutriție adecvată și menținerea unei abordări holistice sunt esențiale pentru a profita la maximum de această practică, iar moderația și alegerile informate sunt esențiale, notează BOXROX .

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”