Fascinanta viață a lui Liz Taylor. Secretele celei mai frumoase actrițe, dezvăluite de propriul fiu

Fascinanta viață a lui Liz Taylor. Secretele celei mai frumoase actrițe, dezvăluite de propriul fiu

Liz Taylor, una dintre cele mai frumoase și apreciate actrițe din istorie, și-a trăit viața în lumina reflectoarelor. Acum, propriul său fiu dezvăluie secrete neștiute despre existența plină de pasiune și provocări a starului hollywoodian.

Liz Taylor în viață și în filme

Secretele și iubirile lui Liz Taylor Colaj Elisabeth Taylor com

Viața legendară a lui Liz Taylor, femeia cu ochii violet care a cucerit Hollywood-ul, este prezentată dintr-o perspectivă intimă chiar de către unul dintre fii săi, Cliff Wilding. De la succesele răsunătoare din carieră la lupta cu problemele personale și marele iubiri, acesta dezvăluie detalii fascinante despre personalitatea complexă a uneia dintre cele mai frumoase actrițe din toate timpurile.

Cine nu a auzit de Elizabeth Taylor, supranumită „regina Hollywoodului”? BBC difuzează un documentar în trei părți despre viața ei, însă modul în care o descrie propriul fiu este cu totul inedit. O Liz Taylor, așa cum nu ți-o imaginai.

Din Londra în California, de teama războiului

Dacă despre „cea mai frumoasă actriță de la Hollywood” au auzit toți cei dintr-o anumită generație, fiul ei, acum în vârstă de 70 de ani, este cunoscut doar fanilor devotați. Nu e de mirare, având în vedere că Chris Wilding este exact opusul exuberantei și controversatei sale mame.

Timid și introvertit, Chris a acceptat să acorde un interviu publicației The Guardian, în care a dezvăluit aspecte neștiute despre celebra actriță cu ochii violeți. El a răspuns întrebărilor ziariștilor din confortul casei sale din Sierra Madre, sudul Californiei, printr-un apel video.

Elizabeth Taylor s-a născut în Londra, în 1932, iar șapte ani mai târziu, de teama războiului, părinții ei au emigrat în California. Tatăl era negustor de artă, iar mama, actriță, a fost cea care a îndrumat-o către această lume.

Astfel, la doar nouă ani, Liz semna primul ei contract important cu Universal Studio. Cu toate acestea, i s-a reproșat că este prea scundă și a fost trimisă acasă. Însă nu s-a lăsat înfrântă. A început să facă sport și să consume proteine, iar în trei luni a crescut trei centimetri. Tenacitatea ei nu a trecut neobservată de producători, marcând începutul legendei Liz Taylor.

Legenda Liz Taylor, clădită pe tenacitatea unei adolescente

La 15 ani, Elisabeth își permitea să țină piept oricui nu o trata cu respect, chiar și șefilor. La 26 de ani, devenea prima actriță care câștiga un milion de dolari pentru rolul Cleopatrei. „A înțeles puterea și valoarea frumuseții ei și a folosit-o la maximum, spunând: «Hei, dacă vrei să mă exploatezi, te voi exploata și eu.» Mi-a plăcut această atitudine”, a mărturisit cu mândrie fiul ei, Chris.

La doar 12 ani, Liz cunoscuse deja faima globală datorită rolului din National Velvet, iar până la 35 de ani câștigase două premii Oscar: unul pentru rolul din BUtterfield 8, pe care l-a descris ca „un dezastru”, și cel pentru „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, care i-a adus recunoașterea profesională, dincolo de statutul de „femeie fatală”.

Liz Taylor Profimedia

Liz Taylor Profimedia

Opt căsnicii și șapte soți

Viața celei mai cunoscute actrițe din lume a fost la fel de tumultuoasă precum personalitatea ei exuberantă. Liz Taylor s-a căsătorit de opt ori , cu șapte bărbați, formând cel mai faimos cuplu din lume atât pe ecran, cât și în viața reală, alături de actorul la fel de șarmant și renumit - Richard Burton, cu care s-a căsătorit de două ori.

În rest, a fost măritată cu miliardari, moștenitori, actori și chiar cu un bărbat cunoscut în timpul dezintoxicării. Chris este unul dintre cei patru copii ai săi. L-a născut la 23 de ani, în timpul celei de-a doua căsnicii cu Michael Wilding.

Prima căsătorie a fost cu moștenitorul imperiului Hilton, Conrad, un sociopat alcoolic care a transformat-o într-un sac de box. După un an, pasiunea dintre ei s-a stins, iar Liz l-a părăsit pentru a se căsători cu Michael Wilding.

Această a doua căsătorie, din care au rezultat doi copii, a durat doar cinci ani, până când Liz l-a cunoscut pe magnatul Mike Todd, care însă a murit într-un accident aviatic după mai puțin de un an de căsnicie. Avionul privat „Lucky Liz” s-a prăbușit. Actrița ar fi trebuit să fie și ea la bord, dar boala a împiedicat-o să călătorească. Vestea morții soțului a devastat-o atât de tare încât a avut gânduri suicidare, dar o viziune cu Todd i-a schimbat planurile. În schimb, s-a convertit la iudaism pentru a-i rămâne fidelă spiritual.

Acuzată de „vagabondaj erotic”

Totuși, nici acest angajament nu a durat, iar Liz s-a implicat într-o relație cu cel mai bun prieten al lui Todd, cântărețul și actorul Eddie Fisher, căsătorit la acea vreme cu Debbie Reynolds. Fisher a fost atât de fermecat de Liz încât a divorțat de Reynolds și s-a căsătorit cu ea.

Însă, dragostea lor a dispărut când Liz l-a cunoscut pe Richard Burton pe platourile de filmare ale Cleopatrei, unde el juca rolul lui Marc Antoniu. Relația lor, afișată în timpul filmărilor la Roma, a stârnit un scandal imens, iar Vaticanul a condamnat aventura drept vagabondaj erotic” și o „insultă la adresa nobilimii”.

După câteva zile de la divorțul de Fisher, Liz s-a căsătorit cu Burton, alimentând și mai mult titlurile de presă.

Liz Taylor și Richard Burton Arhiva Adevărul

Liz Taylor și Richard Burton Arhiva Adevărul

„S-a căsătorit cu cei cu care a ieșit. Avea o mentalitate convențională”

În ciuda numărului mare de căsătorii, fiul său, Chris, nu consideră că numărul bărbaților din viața mamei sale a fost exagerat, comparativ cu ce se întâmplă astăzi sau ținând cont de faima ei: „S-a căsătorit cu bărbații cu care a avut relații. Avea o mentalitate convențională în privința acestor lucruri. Nu căuta aventuri. Dacă era îndrăgostită de cineva, se căsătorea.”

El consideră că mass-media i-a făcut un deserviciu, creând imaginea unei femei „neserioase”.

Chris a descris-o însă ca pe o personalitate „alfa”, spunând: „Mama era complexă și nuanțată. Nu căuta atenția constant, nu era mereu activă social, așa că aș spune că nu era tocmai o extrovertită”.

„O viață marcată de alcoolism și alte dependențe”

Chris recunoaște că a avut mult de suferit din cauza mamei și a faimei sale controversate. Cu ambii părinți deseori plecați, el a fost trimis la diverse școli-internat – în California, Marea Britanie, Hawaii și Germania. Acolo a realizat pentru prima dată că viața sa nu era atât de normală pe cât credea, când colegii au început să-l batjocorească spunându-i: „Mamei tale îi place să fie cu mulți bărbați”.

O singură încercare de a-și apăra mama i-a fost suficientă să înțeleagă cât va avea de suferit și că nu merită să se lupte cu astfel de comentarii.

Dintre toți soții mamei sale, Chris a povestit că cele mai multe amintiri le are din perioada relațiilor cu Richard Burton : „Richard a fost prezent în anii mei de formare, deci el a fost cel mai important pentru mine. Mama era ancora și constanta, chiar și cu Burton, care era generos și câștiga milioane la vremea aceea”.

Chris a mai menționat și că nu a pus niciodată la îndoială viziunea mamei sale asupra căsătoriei și divorțului. Cu toate acestea, el a recunoscut că nici Liz, nici Burton nu au reușit să își gestioneze faima și relația. Amândoi au căzut pradă alcoolismului – Burton consuma până la trei sticle de vodcă pe zi, iar Liz era și ea alcoolică și dependentă de analgezice.

„Mama era incredibil de convingătoare”

De multe ori, copil fiind, Chris s-a gândit cu groază că își va găsi mama moartă într-o zi în dormitor. Situația era agravată de faptul că medicii îi prescriau medicamente în exces, la cerere. Cu toate acestea, Chris recunoaște că Liz era „incredibil de convingătoare” și astfel reușea să obțină tot ce-și dorea, inclusiv de la medici.

În perioada în care era căsătorită cu senatorul republican John Warner și locuia în Washington, Chris și-a văzut mama scoțând o seringă și cerându-i să-i injecteze Demerol, un opiaceu. El a refuzat. Atunci a realizat că singura soluție era să plece și s-a mutat în California.

Liz Taylor și Richard Burton Foto GettyImages

Liz Taylor și Richard Burton Foto GettyImages

Totuși, și el a devenit alcoolic: „Se spune că ești predispus la această problemă dacă există în familie. Dar nu este un comportament învățat”. Având alcool la îndemână mereu, a ajuns să îl consume în exces.

Liz Taylor și comportamentul autodistructiv

În ciuda comportamentului ei autodistructiv, a spus despre Liz Taylor că a fost fericită în cea mai mare parte a vieții sale, cu excepția căsniciei cu senatorul Warner: „Ea îl iubea și el o iubea, dar se simțea ca un pește în afara apei, în Washington. N-avea niciun scop, decât acela de a fi o soție care să-și susțină partenerul. Era deprimată”.

Această depresie a dus la o îngrășare semnificativă, fiind aspru judecată de presă.

Consumul excesiv de alcool a fost, de asemenea, motivul distrugerii relației dintre Liz Taylor și Richard Burton. Era aproape imposibil ca două personalități atât de explozive să rămână împreună, recunoaște Chris privind retrospectiv: „Richard se lupta cu alcoolul, iar mama, de asemenea, cu medicamentele pentru durere. Nu cred că și-ar fi putut găsi calea de a ieși din acea stare. Cred că nici măcar nu știau că sunt într-o bulă”.

Burton a refuzat Alcoolicii Anonimi, iar Taylor n-a renunțat la medicamente

Chris recunoaște că, deși nu a fost martor la violențe fizice între Liz Taylor și Richard Burton , îi era teamă de figura impozantă a actorului: „Avea o prezență masivă și o voce puternică, era cu adevărat impresionant. Forța personalității sale era uriașă. Totuși, privindu-i în interviuri, am observat că mama mea domina, iar el era dominat. Stătea liniștit, iar ea îl proteja, apărându-l de reporteri și preluând controlul, ceea ce nu făcea niciodată cu noi”.

Referitor la problema lui Burton cu alcoolul, Chris a povestit că, la un moment dat, i-a scris o scrisoare în care îl apostrofa că se sinucide lent. Chiar dacă mesajul nu a fost plăcut, Burton i-a răspuns, conștient de problema sa și de faptul că alcoolul îl va distruge în cele din urmă.

Chris l-a încurajat să meargă la Alcoolicii Anonimi (AA), dar Burton a refuzat. Chiar și după destrămarea cuplului, Chris a rămas aproape de el: „Odată, când eram în Europa, l-am vizitat pe Richard și m-a condus la aeroport, așa cum făcea întotdeauna, doar pentru a sta cu mine până când avionul pleca. Eram treaz în acel moment și el a vrut să știe cum am reușit. Am discutat despre AA, dar el simțea că trebuie să o facă singur. A înțeles că era o persoană mai bună și mai fericită când era treaz, dar recidiva mereu”.

„Dar dragostea ei pentru Richard nu a dispărut niciodată”

Richard Burton a murit în 1984, la vârsta de 58 de ani.

Chris Wilding a mai povestit și că mama sa a avut două mari iubiri în viață: Mike Todd și Richard Burton: „Eram prea tânăr când era cu Mike. Nu mi-l amintesc. Dar dragostea ei pentru Richard nu a dispărut niciodată. A fost o relație nefastă, dar niciunul nu și-a pierdut dragostea pentru celălalt”.

Liz Taylor Foto Arhiva Adevărul

Liz Taylor Foto Arhiva Adevărul

Printre cele mai dragi amintiri pe care Chris le păstrează legate de Richard Burton se numără o poză cu acesta, realizată când se întorcea de la școală: „Amândoi părem teribil de inconfortabili pozând. I-am înțeles demonii și nefericirea”.

Chris crede că Burton ar fi avut o carieră mai fericită dacă ar fi fost scriitor sau ar fi continuat cu teatrul, cât timp considera că a fi actor de film nu este o slujbă cu adevărat respectabilă, chiar dacă era bine plătită.

Apărătoarea suferinzilor. „Avea un simț foarte puternic al binelui și al răului”

Referitor la dezintoxicarea mamei sale, el o consideră mai degrabă un mare fiasco; deși Liz și-a recunoscut public problema pentru a-i ajuta pe alții, a rămas în permanență dependentă de pastile.

Despre latura altruistă a mamei sale, Chris a avut numai cuvinte de laudă. În anii 1980, Liz Taylor a devenit vocea Hollywood-ului pentru persoanele cu HIV și SIDA. Într-o perioadă în care mulți oameni se temeau să-i atingă pe cei suferinzi, ea îi vizita și le spunea tuturor câtă nevoie au de o îmbrățișare.

În 1985, după moartea prietenului său Rock Hudson, Liz a avut o reacție vehementă la adresa grupurilor religioase extremiste: „Cum îndrăznesc să spună că a fost voința lui Dumnezeu; că mânia Lui ucide homosexualii? Suntem cu toții copiii lui Dumnezeu”.

De asemenea, a susținut-o pe soția lui Michael Wilding, fostul ei partener, după ce aceasta a contractat HIV și a dezvoltat SIDA în urma unei relații extraconjugale.

Vorbind despre Liz, bărbatul mai amintește că mama sa nu suporta ipocrizia de la Hollywood și că printre prietenii acesteia se numărau gay sau bisexuali – simboluri sexuale precum Hudson, James Dean și Montgomery Clift.

Și-a pierdut însă mare parte dintre prietenii dragi, din cauza SIDA: „Avea un simț foarte puternic al binelui și al răului”.

De aceea, a înființat în '91 Elizabeth Taylor AIDS Foundation pentru a strânge fonduri și a conștientiza lupta împotriva răspândirii SIDA/HIV: „Era nemiloasă. Mergea după bogați și îi făcea rușine, ca să scrie cecuri uriașe. Le spunea direct în față - «Cât de gras va fi cec-ul? Ce ? Adaugă încă un zero!». Se amuza să facă asta”.

„Toată viața ei s-a răzvrătit. Asta era atât de grozav la ea”

Liz Taylor avea 64 de ani când a divorțat pentru ultima oară. Era în 1996. S-a despărțit de Larry Fortensky, pe care-l cunoscuse la dezintoxicare și s-a dedicat campaniei și prieteniilor: „Toată viața ei s-a răzvrătit. Asta era atât de grozav la ea”.

Chris a vorbit și despre prietenia mamei sale cu Michael Jackson: „Amândoi au început să lucreze la o vârstă fragedă. Ambii au fost principalul sprijin al familiei. Mama a avut o mare simpatie pentru Michael. El, ca și ea, într-un fel, nu era pregătit pentru lumea reală”. Așa că l-a susținut necondiționat și când a fost acuzat de abuz sexual împotriva copiilor.

Chris a mai recunoscut și că nici unul dintre frați nu i-a moștenit spiritul mamei. Un frate și o soră sunt sculptori, el a fost editor de film, dar nici unul nu a iubit camera așa cum a făcut-o Liz Taylor.

Elisabeth Taylor a murit la vârsta de 79 de ani, în urmă cu 13 ani. Fiul său, Chris, recunoaște că îi lipsește mama foarte mult, cu atât mai mult cu cât au avut o legătură foarte apropiată. Și-au petrecut împreună ziua naștere până când ea a murit, fiind născuți în aceeași zi.

Documentarul despre „Elizabeth Taylor - Rebel Superstar” este disponibil pe BBC Two și BBC iPlayer din 27 septembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați văzut-o?

2 Avertismentul serviciilor secrete americane despre războiul din Ucraina

3 Băsescu / „Dacă ar fi să aleg dintre toți aceștia, este clar că cel mai potrivit pentru funcția de președinte este Ciucă”

4 Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a fost ucis. Gruparea şiită a ripostat cu puțin timp în urmă

5 VIDEO „Noii Zori Păgâni”. Cazul șocant al ONG-ului care racola minori, pentru ca unii adulți să profite sexual de ei