Fascinantă poveste...
Inginerii NASA au primit un semnal de la sonda Voyager-1, aflată în spațiul interstelar, după luni de zile în care nu au mai putut comunica cu dipozitivul, un semnal îmbucurător pentru cercetătorii astronomi care încearcă să repare o problemă de comunicație care a persistat vreme de patru luni, relatează CNN .
Lansată în 1977, Voyager-1 și geamănul său, Voyager-2, se deplasează prin univers în zone complet necunoscute din spațiul interstelar, dincolo de marginile îndepărtate ale sistemului solar.
Deși Voyager-1 a continuat să transmită un semnal radio constant către echipa de pe Pământ, semnalul nu a mai venit și cu date utilizabile din noiembrie, lucru ce indică o posibilă problemă la calculatoarele de bord ale sondei.
Noul semnal primit recent de la dispozitiv sugerează că echipa NASA ar putea să facă progrese în încercarea de a afla cu ce se confruntă Voyager-1. Sonda este cel mai îndepărtat obiect creat de om și se află la aproximativ 24 de miliarde de kilometri depărtare de Pământ.
Cealaltă sondă a NASA, Voyager-2, a călătorit aproximativ 20,3 miliarde de kilometri. Ambele sonde se află în spațiul interstelar și sunt singurele dispozitive create de om care au depășit heliosfera, spațiul dominat de câmpul magnetic al Soarelui.
Gândite inițial pentru a rezista doar cinci ani în spațiu, sondele Voyager sunt cele mai longevive astfel de dispozitive din istoria omenirii.
De-a lungul funcționării lor, cele două sonde au furnizat informații esențiale despre sistemul solar, dincolo de obiectivele lor inițiale. Sondele au zburat pe lângă Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun și au fotografiat planetele în urmă cu zeci de ani în urmă.
Probleme de comunicație din noiembrie
Echipa NASA din spatele Voyager a observat primele probleme de comunicație pe 14 noiembrie 2023, când unitatea de modulare telemetrică a sistemului a trimis un model de cod repetitiv.
Sistemul de zbor al sondei colectează informații de la instrumentele sale științifice și le trimite împreună cu date despre starea fizică a sondei și a despre capacitatea sa de funcționare. Echipa de control primește aceste date în cod binar de tip „0101”.
Din noiembrie, însă, sistemul de zbor al Voyager a rămas blocat într-o buclă. Sonda încă poate să trimită și să efectueze comenzi transmise de echipa de control, dar o problemă cu sistemul de telecomunicații face ca sonda să nu poată să trimită și date referitoare la sistemele sale.
De când au descoperit problema, cercetătorii NASA au încercat să trimită comenzi de restartare a sistemelor computerizate pentru a afla ce se întâmplă cu sonda.
Pe 3 martie, echipa a observat activitate la o parte a sistemului de zbor, diferită de semnalul „încâlcit” de până atunci. Semnalul a fost decodificat și urmează ca el să fie comparat cu ultimul semnal funcțional pentru a descoperit ce probleme are Voyager-1.