Fără pensii speciale pentru aleșii locali și în 2023. Guvernul amână pentru a patra oară intrarea în plată a acestora
Amânarea intrării în plată e prevăzută în ordonanța publicată de Ministerul Finanțelor marți seară. Ciucă devină premierul care a amânat de două ori intrarea în plată a pensiilor speciale pentru aleșii locali.
„Până la 1 ianuarie 2024, prevederile art. 210 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă”, este aamendamentul și sec și care la prima vedere poate nu spune nimic. Însă acesta se referă exact la prevederile din Codul Administrativ referitoare la pensiile speciale ale aleșilor locali.
„Indemnizația pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean
(1) Persoanele care începând cu anul 1992 au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean și care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare reduse așa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă”, prevede primul amendament al articolului 210 din Codul Administrativ.
„Indemnizația pentru limită de vârstă reprezintă suma de bani acordată lunar persoanelor care au exercitat calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean (...) Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în Codul Administrativ.
Condiții de acordare
Pentru a primi acest tip de venituri, dacă ar fi intrat în plată, trebuie ca un ales local să aibă cel puțin un mandat întreg. „Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate, cu condiția ca persoanele prevăzute la alin. (1) să fi exercitat cel puțin un mandat complet de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean.Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată”, mai prevede Codul Administrativ.
La sfârșitul acestei veri, liderii Coaliției au fost vizitați de reprezentanții aleșilor locali, edili care le-au solicitat să nu îi mai ducă cu zăhărelul și de la 1 ianuarie „indemnizațiile pentru limită de vârstă” să intre în plată, în caz contrat s-ar putea ca primarii să nu mai tragă la alegerile electorale.
Însă tot ce a făcut noua Putere a fost să mărească lefurile aleșilor locali cu 10%, prevedere care este însă încă la Curtea Constituțională și care are termen pe 14 decembrie.
Cum s-a ajuns aici
Pensiile speciale ale aleșilor locali au apărut prin Ordonanță de Urgență, în condițiile în care anterioar de fiecare dată acestea nu au trecut de testul Curții Constituționale, care spusese că ori sunt date asemenea venituri pentru aleșii locali, ori deloc. Pe scurt, să nu beneficieze doar primarii, viceprimarii, șefii de CJ și vicepreședinții de CJ, ci și consilierii locali și județeni.
Guvernul Orban a fost primul care a amânat intrarea în plată. A urmat Cabinetul Cîțu. Nicolae Ciucă este premierul care reușește să amâne de două ori intrarea în plată a pensiilor speciale pentru aleșii locali.
Sursa: adevarul.ro