Familiile pacienților morți în secția ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon cer explicații: „Avea 53 de ani. L-am adus luni și a murit joi”. Reacția lui Rafila

Familiile pacienților morți în secția ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon cer explicații: „Avea 53 de ani. L-am adus luni și a murit joi”. Reacția lui Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că va merge la spitalul Sfântul Pantelimon, unde mai multe anchete sunt în curs de desfășurare privind moartea suspectă a 17 de pacienți de la Terapie Intensivă. El a declarat că va discuta cu echipa de control și managerul spitalului pentru a evalua eventuale aspecte care pot pune sub semnul întrebării calitatea actului medical. Între timp, rudele pacienților cer explicații medicilor.

Declarațiile ministrului Sănătății despre anchetele de la Spitalul Pantelimon - Foto Gov.ro

Declarațiile ministrului Sănătății despre anchetele de la Spitalul Pantelimon - Foto Gov.ro

Așa cum am spus ieri, Corpul de Control și reprezentant al Colegiului Medicilor sunt acum la Spitalul Sfântul Pantelimon, lucrează la această oră. În cursul zilei o să mă deplasez și eu la Spital ca să pot da mai multe informații în cursul acestei zile.”, a spus ministrul Sănătății.

Acesta a menționat că a mai fost făcută o sesizare pe 4 Aprilie în legătură cu acest spital, dar că aceasta era de altă natură.

Fosta șefă ATI a Spitalului Sf. Pantelimon i-a trimis ministrului Sănătății o scrisoare în care „relatează tot felul de probleme”, aceasta consideră că este împiedicată să-și exercite „dreptul de a ocupa postul de șef de Secție”. Alexandru Rafila nu consideră că ar fi vorba de așa ceva, iar Corpul de Control va verifica aceste probleme.

Trebuie să transmitem un mesaj foarte clar, discutăm de două lucruri: o instituție medicală importantă din București, un spital de urgență, pe de-o parte și de un corp medical înalt calificat. E bine să lămurim lucrurile astfel încât să nu existe urme de îndoială în ceea ce privește modul de funcționare a aceste unități și modul de acordare a serviciilor medicale”, a afirmat Alexandru Rafila.

Sursa informaților despre aceste decese era o asistentă medicală, a precizat ministrul. Se va efectua o statistică a deceselor la mai multe spitale de urgență pentru a compara numărul deceselor.

Vom face o statistică pentru a vedea dacă au existat acolo sau la alte spitale acumulări de decese pentru perioade mai scurte de timp. (...) Pot să vă spun că există anumite săptămâni când, la nivel național, se înregistrează un număr mai mare de decese. Vom vedea ce se întâmplă la acest spital comparativ cu alte spitale de Urgență.”, adaugă ministrul Sănătății.

Abia am început această investigaţie, lăsaţi-ne să ne facem treaba. Vreţi nişte rezultate credibile, nu care să fie discutabile. Și noi vrem acelaşi lucru. Lucrăm cât putem de repede, nu vreau să ne facem angajamente, prefer să vă dau informaţii”, a transmis ministrul jurnaliștilor.

Alexandru Rafila va merge la Spitalul Sfântul Pantelimon

Ministrul Sănătății va fi însoțit la Spitalul Sfântul Pantelimon de președinta Colegiului Medicilor din București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical. O să mă duc împreună cu doamna preşedintă a Colegiului Medicilor din Bucureşti, pentru că dânsa împreună cu mine are două tipuri de responsabilităţi. Avem o responsabilitate, prima, pentru pacienţi - şi să fie clară chestiunea asta. Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor şi pentru siguranţa pacienţilor. Şi cea de-a doua, care este la fel de importantă, este legată de prestigiul profesional şi de siguranţa exercitării profesiei de către medici”, a explicat ministrul.

Încrederea reciprocă dintre medici și pacienți este esențială pentru echilibrul între satisfacția pacienților și siguranța serviciilor medicale, a subliniat Alexandru Rafila.

Lucrul ăsta este foarte important pentru că, pe baza apărării prestigiului profesional şi pe baza încrederii pe care oamenii o au în medici, şi satisfacţia pacienţilor şi siguranţa serviciilor se echilibrează. Cele două nu pot funcţiona unul fără celălalt. Nici medicii nu pot lucra cum trebuie fără încrederea pacienţilor şi nici pacienţii nu pot primi servicii de bună calitate dacă nu au încredere în medici. Trebuie să înţelegem că nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi, ci despre medici şi pacienţi care împreună pot să dea coerenţă actului medical”, a adăugat el.

Patru anchete sunt în curs după moartea a 17 pacienți din secția ATI: una penală la Parchetul Tribunalului București, una internă la Spitalul Pantelimon, o investigație a Colegiului Medicilor și o verificare a Corpului de Control al ministrului Sănătății. Pacienții de la Terapie Intensivă ar fi primit tratament în doze de zece ori mai mici decât era necesar . Directorul de îngrijiri l-a informat pe manager în scris despre aceste aspecte. O asistentă de la Spitalul Sfântul Pantelimon a ridicat suspiciuni cu privire la aceste decese.

Familiile pacienților cer explicații

Familiile pacienților decedați în Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Pantelimon din București au cerut explicații de la medici și conducere. În doar patru zile, șaptesprezece persoane au pierit. Un bărbat a declarat că nu i s-a oferit nicio explicație în legătură cu decesul cumnatului său, care a murit brusc după două zile de spitalizare la aceeași secție ATI, relatează Antena 3 CNN.

"Avea 53 de ani. L-am adus luni și a murit joi. Medicii au spus că este moarte suspectă. A spus că avea probleme cu plămânii, dar nu trebuia să moară așa repede. Am venit să vedem care ar fi soluția cu ei, să vedem ce se rezolvă cu moartea asta. Normal că s-a făcut o greșeală, a murit prea repede. Nu l-a tratat cu trebuia să îl trateze", a spus bărbatul.

Două cadre medicale din ATI dau declarații la Serviciul Omoruri . Se vehiculează posibilitatea dezgropării victimelor, dar procedurile actuale includ ridicarea documentelor și a imaginilor de pe camerele de supraveghere, potrivit surselor judiciare. Procurorii vor decide dacă este necesară deshumarea pacienților.

Actualul șef de Secție ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon a declarat la Antena 3: "Nu am niște date concrete vizavi de ce persoanje, ce asistente au vorbit, este o anchetă în desfășurare, dar nu cred nici în ruptul capului că vreun medic anestezist, din echipa mea sau de oriunde sau din oricare alt spital ar putea să facă așa ceva, să omoare voluntar un pacient. Sunt 25 de paturi în Terapie, dar aproape întotdeauna avem un surplus de pacienți care rămâne în UPU, pentru că nu au locuri. Nu sunt 20, sunt 17, în patru zile, nu în trei, dar au mai fost perioade când au mai murit șase într-o zi, de exemplu. Noradrenalina este controlată clar, există documente clare, există fișe înregistrate în calculatoare, în sistemul informatic al spitalului".

Alexandru Rafila:„ Mergem în continuare cu investigaţia”

Investigația de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" va continua, iar săptămâna viitoare ar putea fi gata primele concluzii de la Corpul de Control al ministerului și de la comisia unității sanitare, a spus Alexandru Rafila, ajuns la spital.

"Corpul de Control al ministrului Sănătăţi este de dimineaţă aici. (...) Nu sunt în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia. Sprijinim, bineînţeles şi spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea să stea la baza unor situaţii care sunt din punctul meu de vedere intolerabile şi sper ca aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se desfăşoară în paralel - ale Parchetului, Ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi bineînţeles cea internă, de la spital", a declarat Rafila, la Spitalul Sf Pantelimon, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătății a subliniat că încrederea în sistemul de sănătate poate fi grav afectată dacă „lucrurile sunt ținute sub preș” și a atras atenția asupra importanței transparenței și profesionalismului în acest caz.

"Nu este cazul. Noi avem ca şi principiu adevărul, transparenţa şi profesionalismul. Aş vrea ca să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile, atât din partea Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, al comisiei de la spital", a completat Rafila.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...