Familia Omicron se extinde. Eris, noua subvariantă de SARS-CoV-2 care produce îngrijorare

Familia Omicron se extinde. Eris, noua subvariantă de SARS-CoV-2 care produce îngrijorare

Numărul pacienților infectați cu noul coronavirus în România este în creștere. Potrivit ultimelor date făcute publice miercuri, de Ministerul Sănătății, în intervalul 7-13 august 2023, au fost înregistrate 1.054 de noi cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2, față de 906 cazuri, în intervalul 31 iulie – 6 august.

SARS-CoV-2 continuă să sufere mutații Foto: Shutterstock

SARS-CoV-2 continuă să sufere mutații Foto: Shutterstock

325 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați. Incidența înregistrată la 14 zile este și ea în creștere ușoară, de la 0.05, până la 0.07, în intervalul 7-13 august. 290 de persoane sunt spitalizate, dintre care, 37, la ATI. Din totalul pacienților internați în prezent, 30 sunt minori, 28 fiind internați în secții și 2 în ATI.

Erin, varianta îngrijorătoare

La nivel mondial, tulpina Omicron a coronavirusului continuă să sufere mutații. Ultima dintre acestea – Eris – a fost depistată în peste 50 de țări de pe glob, la data de 8 august. Potrivit specialiștilor, deocamdată, această subvariantă nu pare să fie mai contagioasă sau mai gravă decât cele de până acum. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a considerat noua subvariantă ca fiind una „de interes”. În SUA, subvarianta pare să aibă o creștere rapidă, fiind responsabilă de 17% dintre cazurile actuale de COVID-19, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC).

Conform aceleiași surse, spitalizările legate de COVID-19 au crescut cu peste 40% faţă de minimele recente atinse în iunie, dar sunt încă cu peste 90% sub nivelurile maxime atinse în timpul epidemiei de Omicron din ianuarie 2022. „Subvarianta Erin este din aceeași familie Omicron. Are o mutație minoră aș spune, la nivelul proteinei Spike. Chiar dacă a fost o creștere a spitalizărilor în SUA, dar nu s-a putut stabili o legătură între aceste spitalizări și noua subvariantă. Deci, nu se consideră că generează cazuri de boală mai grave decât variantele precedente, ci se încadrează în tiparul grupului Omicron”, a explicat prof.dr. Emilain Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Valul de infecții din august, a adăugat expertul, nu are o amplitudine semnificativ mai mare decât precedentul: „Și este normal să apară aceste valuri în sezonul de vară pentru că socializarea crește, nimeni nu mai ține cont de măsurile de precauție, nu mai poartă mască. Oamenii călătoresc și deci sunt aceleași motive care duceau la creșterea numărului de persoane infectate și înainte vreme, în valurile anterioare de COVID-19.”

Jurma: În România, monitorizarea e o problemă

La rândul său, cercetătorul Octavian Jurma remarcă pe pagina sa de Facebook faptul că deși a arătat o prevalență crescută, noua subvariantă EG.5 nu a arătat până acum schimbări în severitatea bolii: „Varianta EG.5 - Eris și descendenții acesteia au fost declarate variantă de interes (VOI) de OMS în această săptămână. În prezent toate cele 3 variante de interes (XBB.1.5 "Kraken", XBB.1.16 "Arcturus" și EG.5 "Eris") sunt descendenți ai variantei recombinante XBB, dar variante Deltacron (recombinanti Delta cu Omicron) sunt în circulație mai ales în Australia”.

În România, adaugă cercetătorul, o problemă majoră este cea a monitorizării pandemiei - care nu s-a terminat. „Supravegherea genomică aproape că nu se mai face: „ Astfel, în ultimele 2 luni (între 1 iunie și 11 august) avem raportate către GISAID doar 6 (șase secvențieri), dintre care ultima în 5 iulie! Este important în acest context ca autoritățile să se asigure că vaccinul booster anti-XBB va fi disponibil în România când va fi aprobat. De asemenea, în lipsa unui vaccin actualizat, necesitatea ca spitalele de boli infecțioase să fie aprovizionate cu antiviralul Paxlovid, care este deja aprobat dar inexistent, devine imperios necesară pentru a salva viețile celor pentru care infectarea duce la o formă severă de boală (persoane vulnerabile sau loteria genetică)”, mai spune Jurma.

Cand va fi disponibil vaccinul actualizat

Companiile Pfizer/BioNTech, Moderna şi Novavax au creat noi versiuni actualizate ale vaccinurilor lor anti-Covid, plecând de la o altă subvariantă Omicron - XBB.1.5 - care se aseamănă mai mult cu diferitele tulpini ale virusului aflate în circulaţie. Varianta Eris este similară cu XBB.1.5, aceasta din urmă apărând la sfârşitul anului 2022, fiind încă responsabilă pentru mai mult de 10% din infecţii la 5 august, conform estimărilor CDC. Directoarea CDC, dr. Mandy Cohen, a declarat într-un interviu recent că se aşteaptă ca noile vaccinuri să fie disponibile pe scară largă în SUA până în a treia sau a patra săptămână din septembrie.

3.411.957 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate până în prezent, pe teritoriul României,

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...