Familia Assad deține proprietăți imobiliare în România

Familia Assad deține proprietăți imobiliare în România

Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională” pentru bunurile familiei și ale asociaților săi, a declarat fostul oficial de la Casa Albă Andrew Tabler, care a urmărit bunurile membrilor familiei fostului lider sirian, pentru The Wall Street Journal.

„Înainte de revoluție, aveau mult timp să-și spele banii. Au avut întotdeauna un plan B și acum sunt bine pregătiți pentru expulzare”, a spus el.

Potrivit foștilor oficiali americani, avocați și organizații de cercetare care au studiat starea „fostului clan conducător”, citat de WSJ, bunurile străine au fost urmărite până la familia soției lui Assad, Asma Akhras, mama fostului președinte Anisa Makhlouf, și fratele tatălui lui Assad, Hafez, Rifat.

Acesta din urmă deținea proprietăți în valoare de aproximativ 90 de milioane de euro în Franța, dar în 2019 o instanță din Paris a confiscat-o, hotărând că aceste bunuri au fost obținute ca urmare a spălării organizate a fondurilor publice furate. Potrivit avocatului care a intentat procesul în acest caz, William Bourdon, familia Makhlouf trebuia să facă bani „în numele” lui Assad și să-l finanțeze atunci când este necesar.

Printre bunurile identificate pe care publicația le citează: conturile Anisa și fratele ei Mohammed Makhlouf în banca elvețiană Credt Suisse, venituri din „rețelele ilegale” ale familiei Akhras din Europa și Golful Persic, imobile din Moscova în valoare de 22,3 milioane de dolari de la Nepotul Anisei Hafez Makhlouf.

Cele mai multe dintre bunuri au fost urmărite de la unul dintre fiii lui Mohammed Makhlouf, Rami:

  • imobiliare și un jet privat în valoare de 43 de milioane de dolari în Dubai;
  • imobiliare in Romania;
  • 18 conturi în sucursalele HSBC din Cayman și Insulele Virgine Britanice;
  • hoteluri și un bar în Viena, pe care nu-l mai deține;
  • operatorul de telefonie mobilă Syriatel, compania aeriană privată Cham Wings, pachetul de 50% din Cham Holding, contracte exclusive pentru operarea piețelor fără taxe vamale în Siria – aceste active au fost în mare parte pierdute în 2020.

După cum a spus prietenul și consilierul universitar al lui Bashar al-Assad, Ayman Abdel Nour, după ce tatăl lui Assad Hafez (din 1971 până în 2000 a fost președintele Siriei) a venit la putere, el l-a numit pe cumnatul său Mohammed Makhlouf, responsabil de afacerile familiei. După moartea lui Hafez în 2000, Bashar al-Assad a preluat conducerea, iar Makhlouf a transferat afacerea lui Rami.

Potrivit Departamentului de Stat, acesta din urmă a devenit „finanțatorul șef al regimului”, cu o avere de 10 miliarde de dolari. În 2008, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Makhlouf. Cu toate acestea, în 2020, a existat o „ceartă” între Assad și familia Makhlouf, ceea ce a dus la „suspendarea publică” a lui Rami Makhlouf. Conflictul, după cum scrie WSJ, s-a datorat parțial faptului că fiii lui Makhlouf au arătat despre o viață de lux pe rețelele de socializare. Locația lui Rami Makhlouf este momentan necunoscută.

În plus, potrivit Departamentului de Stat, după izbucnirea războiului civil sirian în 2011, fratele mai mic al lui Bashar al-Assad, Maher, a comandat Divizia a patra blindată siriană, care a fost implicată în contrabanda cu drogul Captagon în alte țări din Orientul Mijlociu. A generat în medie aproximativ 2,4 miliarde de dolari anual între 2020 și 2022, conform estimărilor Observatorului Rețelelor Politice și Economice, o organizație de cercetare siriană și arabă care urmărește comerțul Captagon.

Potrivit unui fost oficial al serviciilor de informații europene și consilier al fostelor autorități siriene, Maher cumpăra proprietăți în străinătate înainte de începerea războiului civil, iar bunurile sale includ o fermă în Argentina. Fostul consilier susține că era o plantație de ceai.


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”