Fake news rusesc. Ce s-a întâmpat, de fapt, cu un blindat Gepard pe care Moscova susținea că l-a distrus VIDEO
O înregistrare video face lumină în cazul unui nou anunț al armatei ruse care deformează realitatea. După ce au anunțat victorioși că au distrus blindatul antiaerian Gepard de fabricație germană, au fost făcute publice imagini de la locul atacului.
Tancul de fabricație germană nu a fost distrus FOTO captură video
Anunțul ministerului rus al Apărării arăta că forțele sale au distrus un blindat Gepard cu ajutorul unei drone kamikaze. Ulterior, imaginile publicate pe rețelele de Telegram rusești se vede cum aeronava fără pilot Lancet rusească ricoșează de pe blindajul vehiculului militar, explodând fără a provoca mari pagube acestuia.
Unii internauți au remarcat însă că antena radar a blindatului nu era activă în momentul în care a fost luată la țintă, sugerând că el a fost de fapt abandonat de echipajul său, însă acest lucru nu este în întregime clar, scrie Hotnews .
Apariția înregistrării a declanșat un val de ironii pe rețelele de socializare.
Ministerul rus al Apărării prezintă zilnic în format video evoluția „operațiunii militare speciale” din Ucraina. Au fost prezentate trei filmări cu distrugerea unor echipamente ale armatei ucrainene, dar tot ce a putut fi arătat a fost o captură video înregistrarea cu lovirea Gepardului.
Exagerări continue
Exagerările purtătorului de cuvânt al ministerul Apărării de la Moscova, general-locotenentul Igor Konașenko, sunt deja de notorietate. El a mai anunțat anterior distrugerea unor echipamente de luptă occidentale înainte ca, în realitate, acestea să fie măcar trimise Ucrainei.
De asemenea, Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, a fost autorul unui alt fake news în 20 februarie, când a anunțat că forțele armate ale Moscovei au distrus „majoritatea” echipamentelor NATO primite de Ucraina.
El a invocat la momentul respectiv distrugerea a 1.170 de sisteme de apărare aeriană, 440 de tancuri, 1.510 de vehicule de luptă a infanteriei, 655 de sisteme de artilerie primite de Ucraina de la parteneri ai NATO, cifre de câteva ori mai mari decât numărul real al celor ajunse la Kiev.
Sursa: adevarul.ro