Fake news marca PSD răspândit pe Facebook, prin care se îndeamnă la boicot în turul 2
O serie de mesaje falsificate, cu tentă negativă la adresa lui Klaus Iohannis și a PNL, au început să fie răspândite pe Facebook, inclusiv de lideri PSD sau persoane apropiate de PSD, și care îndeamnă la boicot în turul doi al alegerilor prezidențiale sau induc ideea că guvernul liberal va introduce taxe pe banii trimiși acasă de românii din diaspora, scrie G4Media .
Astfel, folosind elementele de identitate vizuală ale Alianței USR PLUS, o serie de afișe false prin care votanții lui Dan Barna sunt sfătuiți să nu voteze în turul 2 al prezidențialelor au fost puse în circulație în special pe Facebook.
Fake news-ul a fost semnalat încă de joi de cei de la PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș:
- ”Asistăm în ultimele zile la extrem de multe campanii mincinoase prin care se încearcă inducerea ideii că Alianța USR PLUS îndeamnă la boicotarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Este o campanie de dezinformare al cărei beneficiar este candidatul PSD Viorica Dăncilă. Îi cerem Vioricăi Dăncilă să prezinte scuze pentru aceste minciuni nerușinate și să se delimiteze public de astfel de acțiuni în mod urgent”.
Alte două afișe cu elementele de identitate vizuală ale USR PLUS și prin care se îndeamnă la vot pentru Viorica Dăncilă au fost postate pe Facebook de purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, și de către fiul lui Gabriel Oprea.
Un alt fals răspândit pe rețelele de socializare încearcă să acrediteze ideea că guvernul liberal intenționează impozitarea banilor trimiși în țară de românii care lucrează în străinătate. Mesajul îi este atribuit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, a cărui pagină de Facebook a fost clonată pentru ca falsul să pară cât mai real. Liberalii au denunțat însă imediat drept ”fake news marca PSD” mesajul atribuit lui Cîțu.
PSD are deja un istoric consolidat în răspândirea de informații false în mediul online despre adversarii politici, dar care au fost însă imediat identificate și demascate.
Cea mai recentă tentativă a avut loc miercuri seară, când un fake news de proporții a fost rostogolit pe Facebook de primarul general Gabriela Firea, care susținea că președintele Iohannis poartă o cască în ureche în care i se dictează răspunsurile la întrebările jurnaliștilor.
Fake news-ul a fost preluat rapid pe grupurile și de site-urile apropiate de PSD, iar la conferința de presă un jurnalist i-a spus președintelui informația care circulă în spațiul public cu privire la presupusa cască din ureche.
Falsul răspândit de Gabriela Firea a fost rapid demontat atât de președintele Iohannis, chiar în cadrul conferinței, cât și de fotoreporterul Octav Ganea care a publicat o fotografie în care se vede că șeful statului nu are nicio cască în interiorul urechii. În urma reacțiile negative masive, Firea a șters postarea de pe Facebook.