Faimosul manuscris medieval Codex Aureus de la Biblioteca Batthyaneum, scris cu cerneală de aur, inclus pe lista UNESCO

Faimosul manuscris medieval Codex Aureus de la Biblioteca Batthyaneum, scris cu cerneală de aur, inclus pe lista UNESCO

Manuscrisul medieval Codex Aureus, scris cu cerneală de aur și aflat în colecția Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, ar putea intra în Patrimoniul UNESCO în acest an.

O copie a manuscrisului poate fi văzută în sala Bibliotecii Batthyaneum FOTO Adevărul

O copie a manuscrisului poate fi văzută în sala Bibliotecii Batthyaneum FOTO Adevărul

Demerusurile au fost începute încă din 2021, la inițiativa unui profesor din orașul german Trier, care a propus ca toate cele nouă codice medievale existente în Europa să fie incluse pe lista Patrimoniului Mondial.

„Codex-ul este în oraşul dumneavoastră, este sută la sută original. Nu foarte târziu în cursul acestui an, dar nu depinde de noi, m-aş bucura să vă dau şi o veste bună legată de intrarea acestui Codex Aureus în Patrimoniul UNESCO. Intrare care nu presupune plecarea lui din ţară. Dosarul a fost trimis după regulile secolului XXI, o copie digitală, ultraperformantă, care este disponibilă oricui”, a spus managerul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, la Alba Iulia, la Târgul de cArte „Alba Transilvana”.

Cioroianu a adăugat că ştie că există tot felul de temeri, fiind întrebat inclusiv de „oameni foarte importanţi din ministerele ţării, din guvernul ţării” dacă „oare e bine, oare e înţelept să trimitem Codex-ul în Germania”.

Manuscrisul este scris cu cerneală de aur FOTO Biblioteca Batthyaneum

Manuscrisul este scris cu cerneală de aur FOTO Biblioteca Batthyaneum

Managerul Bibliotecii Naţionale a României a subliniat că pentru dosarul necesar înscrierii a fost trimisă doar o o copie virtuală.

„Ideea că cineva ar trimite undeva în lume Codex Aureus este o aiureală, răuvoitoare sau rău intenţionată. Locul lui este alături de familia de Codex-uri pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi asta se va întâmpla fără să părăsească o clipă teritoriul ţării. Sper să dăm în curând această veste”, a spus Adrian Cioroianu.

Codex Aureus, un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810, cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii, se află depozitat în camera intitulată Tezaur, o încăpere blindată, fiind păstrat în condiţii speciale şi verificat periodic din punct de vedere al conservării sale.

Manuscrisul latin a fost realizat din porunca împăratului Carol cel Mare (742-814). Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, filiala Bibliotecii Naţionale, deţine prima parte a Tetraevanghelului (respectiv evangheliile lui Matei şi Marcu), 111 foi, cealaltă parte cu evangheliile lui Luca şi Ioan (124 foi) se află în proprietatea Bibliotecii Apostolice Vaticane din Roma. Coperţile 1 şi 4, lucrate în plăcuţe de fildeş, se află la Londra şi Roma.

Sala cu manuscrise foarte rare FOTO Biblioteca Batthyaneum

Sala cu manuscrise foarte rare FOTO Biblioteca Batthyaneum

Specialiştii consideră că manuscrisul s-a executat la curtea împăratului Carol cel Mare la Aachen, prin anul 810 şi donat apoi mănăstirii din Lorsch, pe la 820. Valoarea lui adevărată constă nu atât în textele biblice, care se mai găsesc şi în alte manuscrise, ci în bogata decorare a manuscrisului cu miniaturi, iniţiale şi chenare de o execuţie remarcabilă.

Cu toate că manuscrisul are în ansamblu o unitate, totuşi prima parte, care se află la Alba Iulia, este mai bogat ornamentată, are compoziţii originale de o mare prospeţime. Aceasta i-a determinat pe unii cercetători să considere această parte mai veche, de pe la 790, pe când cea de-a doua, care reproduce numai unele modele bizantine, ceva mai târziu, pe la 810.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 E oficial că se putea mai rău, a rămas candidat Căcărău...

2 VIDEO Câtă nesimțire! / Bolojane, te-ai văzut cu sacii în căruță și-ai început să-ți arăți caracterul?

3 Iftime l-a mirosit pe Bolojan? / Prima demisie de la vârful PNL după formarea Coaliției cu PSD-UDMR și minorități

4 Foarte interesante amănunte...

5 Voi ați citit ce scriu prestigioase publicații occidentale despre decizia CCR de anulare a prezidențialelor în România?