Faimoasele băi de peșteră din Ungaria s-au închis din cauza creșterii prețurilor la gaze
Luni, personalul a stins luminile și a început să golească bazinele de la faimoasele băi de peșteră Miskolctapolca din Ungaria, după ce atracția veche de secole a cedat în fața unei crize moderne - creșterea prețului la gaze, notează Reuters.
Baie de peşteră din Miskolc, Ungaria FOTO Shutterstock
Vizitatorii vin în imensa peșteră Miskolctapolca încă dinainte de epoca romană pentru a se scălda în apele sale încălzite în mod natural. În ultimii ani, stațiunea s-a bazat pe gaz pentru a crește temperatura în bazine și în peșteri, în special în timpul iernii.
Invazia Rusiei în Ucraina, vecina Ungariei, a provocat un șoc în economia mondială și pe piețele energetice. Pentru Miskolctapolca, precum și pentru alte întreprinderi din Europa și nu numai, acest lucru s-a reflectat sub forma unor facturi copleșitoare.
Peștera - cu cele cinci săli de baie și coridoarele sale labirintice cu jeturi de masaj și camere cu ecou - s-a închis luni „pentru o perioadă nedeterminată”, a anunțat administratorul său, Miskolci Furdok, într-o declarație.
„Suntem nevoiți să închidem Baia Peșterilor, dintr-un singur motiv: consumul nostru de gaz în cele trei luni, din octombrie până în decembrie, ne va costa suplimentar 140.000 de dolari”, a declarat directorul executiv Judit Nemeth.
Închiderea va avea un impact inevitabil asupra hotelurilor și pensiunilor și a altor afaceri turistice din zonă - un semn îngrijorător pentru o industrie care abia recent a început să își revină după criza COVID-19.
Clienții care se scăldau în ape pentru ultima dată înainte de weekend, au declarat că încă mai speră la o amânare de ultim moment.
„Nu pot înțelege închiderea unui complex atât de minunat. Guvernul sprijină tot felul de lucruri. Nu ar putea să dea și ei ceva pentru asta?”, a spus Andrea Muszka, un client al peșterii.
„Hotelurile vor da faliment, deoarece depind de acest lucru”, a adăugat soțul ei, Karoly Kerezsi.
Dar amânarea nu a venit și peștera s-a închis.
Compania Miskolci Furdok a fost pe pierdere în ultimii patru ani, iar veniturile sale din 2021 erau încă substanțial sub nivelurile de dinainte de pandemie, potrivit datelor companiei.
Factura la gaz a fost ultima picătură.
Guvernul a semnalat un ajutor financiar pentru întreprinderile mici și mijlocii care lucrează în lanțurile de aprovizionare cheie din sectorul de producție pentru a face față creșterii costurilor energetice, dar nu a oferit încă ajutor pentru sectorul serviciilor.
„Dacă am putea găsi cumva o modalitate eficientă din punct de vedere energetic de a înlocui această creștere a prețului la gaze și dacă am putea obține ajutor, atunci am începe imediat să explorăm această posibilitate”, a declarat Nemeth.
Sursa: adevarul.ro