Facultate pe vapor. Premieră românească pe Dunăre cu săli de curs pentru studenți din nouă universități străine
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va avea, în premieră, un campus mobil, pe un vapor. În cadrul acestuia, studenții de la mai multe universități din Europa vor organiza cursuri și misiuni de cercetare.
Campusul mobil va fi o navă, care va ajunge în mai multe țări din Europa FOTO: C.Mazilu
Este vorba de un proiect unic al Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi, care a depus deja o cerere de finanțare de la Comisia Europeană pentru crearea unui campus mobil. Practic, campusul va fi un vapor, unde nouă universități din Europa vor organiza misiuni de cercetare. De asemenea, în același timp, pe navă se va filma, vor fi cursuri online care vor fi organizate pentru toate universitățile din Europa.
Campus mobil pe un vapor
„O alianță de 9 universități din Europa (Alianța Qn) aspiră să înființeze o interuniversitate mobilă care să fie capabilă să ofere cadrelor universitare și cercetătorilor nu numai laboratoare vii, ci săli de curs hibride deschise și echipamente tehnologice de ultimă generație. Partenerii alianței se angajează să conceapă abordări didactice noi, care să lase deoparte percepția studentului convențional ca doar un număr de înmatriculare. De asemenea, partenerii vor oferi tuturor acces la un campus universitar mobil, săli de curs hibride deschise și laboratoare vii”, au transmis reprezentanții Universității „Dunărea de Jos Galați”.
Potrivit rectorului Lucian Georgescu, în cadrul campusului mobil vor fi organizate cursuri în toate marile orașe unde sunt universități, se vor prezenta laboratoarele și în același timp imaginile vor fi difuzate în toată lumea, nu doar în Europa.
„Vom merge pe Dunăre, vor fi cursuri în toate marile orașe unde sunt universități. De exemplu, în Budapesta sau Viena, ne oprim, invităm studenții, stăm două zile, vor fi cursuri cu prezență”, a declarat prof. univ Puiu Lucian Georgescu.
Cea mai mare navă de cercetare din UE
În paralel, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi are în lucru cel mai mare centru fix de cercetare din sud-estul Europei şi cea mai mare navă de cercetare, de pe apele interioare ale UE, totul în cadrul unui proiect uriaş, de aproximativ 20 de milioane de euro din fonduri europene.
Proiectul universității gălățene se numeşte „Sistem integrat pentru cercetarea monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea”. Acesta presupune, în principal, realizarea unei nave de cercetare , a unui centru fix de cercetare și un autolaborator, care vor găzdui 18 laboratoare dotate cu aparatură și soft-uri de ultimă generație.
Sursa: adevarul.ro