Facebook îşi trimite un reprezentant legal în Turcia, supunându-se unei legi controversate
Reţeaua de socializare Facebook a anunţat luni că va numi un reprezentant legal în Turcia, supunându-se astfel unei legi controversate care ar putea să oblige gigantul american să retragă unele postări la somaţia justiţiei, relatează AFP.
"Conform noilor dispoziţii legale, am decis să începem demersurile pentru a avea un reprezentant oficial în Turcia", a precizat Facebook într-un comunicat.
Ministrul adjunct al Transportului şi Infrastructurii din Turcia, Omer Fatih Sayan, a declarat că măsura vizează de asemenea şi reţeaua de socializare Instagram, proprietate a Facebook.
La apelul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a vrut "să pună ordine" în reţelele de socializare, parlamentul turc a votat în iulie o lege care înăspreşte considerabil controlul autorităţilor asupra principalelor platforme.
Legea, intrată în vigoare în octombrie, obligă reţelele de socializare cu mai mult de un milion de conexiuni unice pe zi, cum sunt Twitter şi Facebook, să aibă un reprezentant în Turcia, sub ameninţarea sancţiunilor, şi să se supună deciziilor instanţelor care cer retragerea anumitor materiale în cel mult 48 de ore.
În opinia detractorilor săi, legea deschide calea spre cenzură, în contextul în care autorităţile turce îi vânează constant pe critici pe reţelele de socializare.
În noiembrie, Turcia a început să le aplice amenzi de 10 milioane de lire turceşti (peste un milion de euro) reţelelor de socializare care nu aveau încă un reprezentant la acea dată, între care şi Facebook.
Anunţul de luni al Facebook vine cu o zi înainte de intrarea în vigoare a unei a doua serii de sancţiuni, vizând interzicerea veniturilor din publicitate.
Pentru a-şi linişti utilizatorii, reţeaua de socializare condusă de Mark Zuckerberg a precizat luni că nu va face nicio concesie în privinţa libertăţii de expresie.
Dacă autorităţile turce "insistă" în a o constrânge să şteargă postări pe care le consideră conforme cu propriile reguli de utilizare, Facebook "îşi va retrage reprezentantul" din Turcia, a atras atenţia reţeaua de socializare în comunicatul său.
Reţelele de socializare sunt atent supravegheate de guvernul turc, iar numeroase procese pentru "insultă la adresa şefului statului" sau pentru "propagandă teroristă" au fost intentate doar pe baza unor simple postări pe Twitter.
În 2019, Turcia a blocat accesul la 408.000 de site-uri, 40.000 de postări pe Twitter, 10.000 de clipuri video pe YouTube şi 6.200 de share-uri pe Facebook, conform Asociaţiei pentru Libertatea de Expresie.
Înainte de Facebook, reţeaua chineză de socializare TikTok a anunţat la începutul lui ianuarie că va numi un reprezentant.
Până în acest moment, Twitter nu a anunţat trimiterea unui reprezentat în Turcia.AGERPRES