Facebook introduce o nouă opţiune pentru gestionarea datelor personale
Facebook a anunţat marţi lansarea unei noi opţiuni pentru gestionarea datelor personale recuperate din aplicaţii şi site-uri terţe, funcţie care va testată mai întâi în Irlanda, Spania şi Coreea de Sud, înainte de a fi implementată ''în lunile următoare'' pe plan global, informează AFP.
Noua funcţie va permite utilizatorilor să separe datele recuperate de Facebook din aplicaţii sau site-uri terţe - cum ar fi magazinele online - de conturile personale de pe reţeaua de socializare.
Până acum, Facebook lega aceste informaţii de conturile utilizatorilor tocmai pentru a le putea propune publicitate ţintită.
"Am anunţat acum mai bine de un an dorinţa noastră de a lansa un instrument care să elimine istoricul din afara Facebook şi să deconecteze istoricul de navigare de profilurile utilizatorilor", a reamintit Stephanie Max, director de produs în cadrul Facebook, cu ocazia unei conferinţe de presă telefonice.
"Lansăm astăzi versiunea de test în trei ţări, iar acest lucru ne va permite să probăm produsul în trei limbi diferite", a subliniat ea.
În practică, noua opţiune, care va fi disponibilă în cadrul setărilor de confidenţialitate, nu permite ştergerea datelor deţinute de Facebook şi provenite de la aplicaţii şi site-uri terţe, dar permite, într-o anumită manieră, anonimizarea acestora, iar ca atare, Facebook nu va mai putea face legătura între aceste date şi profilurile utilizatorilor.
Datele respective provin în cele mai multe cazuri de la instrumente de publicitate online, dar şi în urma acţiunii de monitorizare a traficului din aplicaţii sau pe site-uri. Ele cuprind informaţii referitoare la dispozitivul folosit (marcă şi model, numele de utilizator etc), fie că este vorba despre un calculator, un smartphone sau o tabletă.
"În general, folosim aceste date pentru a propune publicitate în concordanţă cu produsele şi informaţiile căutate. Dar credem că este important să oferim utilizatorilor noştri un plus de transparenţă şi de control în ceea ce priveşte acest tip de date", a adăugat Stephanie Max.
Noua funcţie va oferi detalii despre tipul de date obţinute de reţeaua de socializare şi va permite utilizatorului să le separe de profilul său, fie parţial, fie total.
"Separăm datele, dar vom continua să le primim, vor fi însă anonimizate. Acest lucru ne permite să realizăm statistici referitoare la interacţiunile publicitare, spre exemplu, dar fără a şti" care sunt utilizatorii vizaţi, a subliniat Stephanie Max.
Facebook încearcă, prin această opţiune, să răspundă seriei de critici referitoare la modalitatea în care platforma utilizează datele personale, critici amplificate în urma scandalului Cambridge Analytica, declanşat în martie 2018.
Compania s-a aflat de atunci în vizorul autorităţilor de reglementare, atât în Statele Unite cât şi în Uniunea Europeană, dar şi în atenţia opiniei publice, din ce în ce mai îngrijorată de modul în care giganţii din industria internetului utilizează datele personale colectate. AGERPRES