Facebook ar lucra la o unealtă de cenzură ''made in China''

Facebook ar lucra la o unealtă de cenzură ''made in China''

Compania Facebook ar lucra la o unealtă capabilă să cenzureze conținutul publicat pe rețeaua sa în anumite zone geografice, susține publicația New York Times care prezintă această inițiativă drept o tentativă menită să depășească interdicția de acces a rețelei de socializare pe piața din China, informează AFP.

Cotidianul citează trei foști și actuali angajați ai Facebook care explică, sub protecția anonimatului, că unealta permite ascunderea automată a conținutului unor mesaje publicate de utilizatorii din anumite zone geografice. Aceștia menționează, însă, că inițiativa face parte dintr-o serie întreagă de idei menite să ajute la relansarea rețelei pe piața din China și că ar putea să nu fie niciodată pusă în aplicare.

Rețeaua nu se va ocupa ea însăși de implementarea uneltei de cenzură, ci va apela la o terță parte căreia îi va oferi softul necesar, posibil în cadrul unui parteneriat cu o companie din China, după cum arată sursa citată.

''Susținem de multă vreme că suntem interesați de China și că încercăm să înțelegem și să învățăm mai multe despre această țară'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Facebook, Arielle Aryah, într-un mesaj către Reuters. Acesta a menționat că nu s-a luat nici o decizie cu privire la modalitatea de reintrare pe piața chineză și Facebook face eforturi ''pentru a ajuta oamenii de afaceri din China și dezvoltatorii să se extindă pe piețe noi din afara țării cu ajutorul platformei noastre de reclame''.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a avut recent întrevederi cu liderul chinez Xi Jinping și ia lecții de limba chineză, după cum menționează BBC.

Prima rețea de socializare din lume a fost interzisă în China — țara cu cei mai mulți utilizatori de internet din lume — începând din 2009. Autoritățile din această țară mențin un control strict asupra accesului la internet.

Potrivit celui mai recent ''raport de transparență'', Facebook a restricționat accesul la rețea la cererea autorităților din mai multe țări, în a doua jumătate a anului 2015. Printre aceste state se numără Pakistan, în care Facebook a fost acuzat de blasfemie, sau Rusia, pentru că ar fi încălcat integritatea acestei țări și a legilor locale ce interzic anumite activități precum încurajarea protestelor publice și ''promovarea și vânzarea de droguri''. De asemenea, Facebook a blocat o parte din conținut și în Franța ca urmare a acuzațiilor potrivit cărora nu ar fi respectat legea care interzice negarea Holocaustului, propaganda teroristă și publicarea de imagini ce au legătură cu atacurile teroriste din noiembrie 2015 din Paris.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii