FABULOS/Beneficiile UIMITOARE ale ZERULUI/Dacă toată lumea s-ar HRĂNI cu el, medicii ar da faliment!
Italienii au un proverb care s-a pastrat inca din secolul XVI: „Daca toata lumea ar fi hranita cu zer, doctorii ar da faliment”. Zerul, acel lichid galben, acru si usor tulbure, care ramane in urma prepararii branzeturilor, contine substante hranitoare, aceleasi pe care le are si laptele, insa mai putine grasimi.
Este bogat in vitaminele din complexul B, calciu, potasiu si iod. Proteinele din zer contin cea mai mare concentratie de aminoacizi. Productia de anticorpi se realizeaza numai sub actiunea aminoacizilor, unul dintre cei mai importanti fiind cisteina. Proteinele din zer precum beta-lactoglobulina, albumina, lactoferina sunt foarte bogate in glutamil-cisteina, unul dintre cei mai puternici antioxidanti celulari, un mecanism defensiv important impotriva radicalilor liberi.
Aminoacizii din zer constituie o adevarata sursa de energie pentru cei care fac eforturi fizice prelungite, solicitante si permit atletilor un antrenament mai intens pe o perioada mai indelungata de timp. Proteina din zer obliga ficatul sa sintetizeze acizi biliari, consumand astfel rezervele de colesterol hepatic. Zerul stimuleaza imunitatea prin continutul de lactoferina si protejeaza impotriva demineralizarii tesuturilor dentare, potrivit sanatate.bzi.ro:
1. Arde grasimile
Una dintre calitatile de baza ale zerului este faptul ca este sarac in calorii. El ajuta la eliminarea reziduurilor din organism, potoleste foamea si, de aceea, este un component din ce in ce mai des intilnit in tot felul de diete si cure de slabire. Zerul topeste grasimile. Un pahar de zer contine doar 48 kilocalorii si il puteti bea in locul unui pahar cu apa, deoarece indeparteaza si setea.
Proteinele din zer stimuleaza corpul in producerea colecistokininei, un hormon care apare dupa masa si care da senzatia de satietate si poate ajuta la pierderea in greutate. Studii recente au facut legatura intre consumul de produse lactate si controlul greutatii, iar, dintre toate celelalte proteine, proteinele din zer ajuta cel mai mult la cresterea muschilor scheletici.
2. Are efect depurativ
Zerul este benefic in unele afectiuni precum guta. Se fac cure de 2-3 luni, in care se beau 3 cani de zer pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
3. Stopeaza dezvoltarea tumorilor canceroase
Ca agent microbian, zerul ajuta la reducerea rezistentei celulelor canceroase, in timp ce creste imunitatea. In mai multe cazuri de cancer (de san cu metastaze, cancer de pancreas si cancer de ficat), 30 de grame de concentrat de proteine din zer (echivalentul a un litru de zer) administrate zilnic, timp de 6 luni, a dus la regresia tumorilor, normalizarea hemoglobinei si a numarului de limfocite.
4. Reduce colesterolul
Doua-trei pahare de zer consumate zilnic reduc valoarea colesterolului din sange, scad procentul de colesterol din ficat si protejeaza sistemul cardiovascular.
5. Intareste imunitatea
500 de ml de zer, consumat zilnic, creste capacitatea de aparare a organismului si distruge bacteriile. Consumul zilnic de urda, 100 de grame minimum, creste in timp capacitatea naturala de aparare a organismului, care devine mult mai rezistent la infectiile virale si bacteriene. Urda este un preparat obtinut din separarea zerului de branza.
6. Mareste rezistenta organismului la efort si stres
Zerul contine acid orotic (vitamina B13), care s-a dovedit valoros in tratarea sclerozei multiple. Acest acid fixeaza magneziul la nivel celular si creste valoarea energetica a celulelor muschiului inimii, marind astfel rezistenta la efort si stres.
7. Combate anemia
Un tratament de o luna, in care se bea cite o jumatate de litru de zer pe zi, rezolva anemia.
8. Adjuvant in infectia cu HIV
Un litru si jumatate de zer sub forma unui concentrat de proteine, administrat de trei ori pe zi. Astfel, nivelul de producere a celulelor imunitare, care sunt distruse la cei atinsi de aceasta boala cumplita, a crescut cu 32%, rezultat neegalat de nici un alt medicament natural sau de sinteza.
9. Combate insomnia
Zerul este bogat in aminoacidul L-triptofan, care poate ajuta la imbunatatirea frunctiilor cognitive in cazul persoanelor stresate si care a fost asociat cu scaderea starilor de insomnie.
10. Previne osteoporoza
Proteinele din zer imbunatatesc absorbtia calciului si ajuta la prevenirea osteoporozei.
11. Scade tensiunea, ajuta ficatul si rinichii
Tot zerul activeaza un protector al celulelor numit glutation, care neutralizeaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Studiile arata ca zerul contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Zerul imbunatateste functionarea rinichilor si a ficatului, stimuleaza tranzitul intestinal, contribuie la refacerea florei gastrointestinale, normalizeaza functionarea sistemului nervos, ajuta in cazurile de reumatism, hipertensiune, imbunatateste circulatia sanguina, previne aparitia aterosclerozei.
12. Este colagog
Zerul stimuleaza lactatia la femeile care alapteaza. Este bine ca sugarilor, inainte de alaptare, sa li se dea 2-3 lingurite de zer. Poate fi folosit tranzitoriu, dupa dieta hidrica la copiii cu tulburari acute de nutritie.
13. Trateaza eczemele
In aplicatii exerne, sub forma de comprese, ajuta in afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau degeraturile. Pentru eczeme, se pun comprese cu zer pe zonele afectate, se lasa vreme de 60 de minute, dupa care se indeparteaza si se lasa zona tratata sa se usuce. Tratamentul se repeta zilnic, timp de doua saptamani. In degeraturi, zonele afectate se invelesc in tifon inmuiat abundent in zer. Se lasa astfel invelite vreme de o ora, dupa care se spala cu apa.
14. Previne imbatranirea prematura
Calitatile antioxidante ale zerului (capacitatea de a proteja pielea impotriva radicalilor liberi, cei care intensifica procesul de imbatrinire) au fost remarcate si exploatate de marii producatori de produse cosmetice. A aparut o serie intreaga de preparate cosmetice bioactive pe baza de zer.