Fabrica de zahăr Luduş ar putea fi salvată prin preluarea de către fermieri sau prin parteneriat public-privat

Fabrica de zahăr Luduş ar putea fi salvată prin preluarea de către fermieri sau prin parteneriat public-privat

Fabrica de zahăr de la Luduş ar putea fi preluată de către fermierii din zonă, de o asociere între fermieri şi investitori privaţi sau de o asociere în format public privat, prin oferirea de către statul român a unor garanţii, reiese din discuţiile avute de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din zona Luduş.

Potrivit unui comunicat al MADR remis AGERPRES, ministrul Agriculturii a avut miercuri o întâlnire oficială cu managementul companiei Tereos România, care deţine în prezent fabrica de zahăr de la Luduş din judeţul Mureş, în contextul mandatului primit de conducerea MADR de la Guvernul României privind negocierile pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş, continuarea activităţii de cultivare a sfeclei de zahăr în zonă şi, implicit, păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din fabrică.

Adrian Chesnoiu a transmis conducerii companiei că există "o determinare puternică din partea fermierilor" pentru reluarea ciclului de producţie şi menţinerea integrităţii fabricii de zahăr de la Luduş, în timp ce reprezentanţii Tereos România şi-au arătat deschiderea pentru demararea oficială a negocierilor pentru vânzarea acesteia.

"În cadrul întâlnirii pe care am avut-o săptămâna trecută cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din zona Luduş, s-au desprins câteva soluţii posibile pentru menţinerea activităţii acestei unităţi de producţie. Fie că vorbim despre preluarea fabricii de către fermierii din zonă, fie de o asociere între fermieri şi investitori privaţi sau de o asociere în format public privat, prin oferirea de către statul român a unor garanţii, munca depusă în cadrul fabricii de zahăr de la Luduş nu trebuie să se piardă, la fel investiţiile şi activitatea fermierilor din zonă. Consider că prin dialog deschis, cu bună credinţă, între toţi cei implicaţi în acest proces, putem găsi cea mai potrivită soluţie pentru continuarea activităţii fabricii", a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, discuţiile cu toţi actorii implicaţi vor continua pentru a stabili un calendar clar al preluării investiţiei de la deţinătorii francezi. Vineri, 13 mai 2022, ministrul Agriculturii va avea o nouă întâlnire cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr.

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...