Extrema-stângă, așteptată să devină o forță politică în alegerile din Spania

Extrema-stângă, așteptată să devină o forță politică în alegerile din Spania

Partidul anti-austeritate Podemos este de așteptat să obțină câștiguri mari în alegerile parlamentare anticipate din Spania duminică, zdruncinând din nou lumea politică a Europei după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană, comentează Reuters.

Ultimele alegeri din decembrie au schimbat modelul de 40 de ani al unor majorități stabile conservatoare sau socialiste și nu au reușit să producă un guvern viabil, în timp ce asupra partidelor tradiționale s-au răsfrânt resentimente crescânde ca urmare a unei crize economice și serii de scandaluri de corupție.

Sondajele sugerează că parlamentul ce va rezulta de această dată va fi la fel de fragmentat ca și cel anterior, cu patru mari partide și șase regionale mai mici câștigând locuri în legislativul de 350 și niciunul dintre ele aproape de o majoritate.

Partidul Popular (PP) de centru-dreapta pare să fie din nou cea mai mare formațiune, cu aproximativ 120 de locuri, dar cel mai potențial partener de coaliție, liberalii Ciudadanos ("Cetățenii"), pare probabil să obțină doar aproximativ 40 de locuri, lăsându-le departe de cele 176 necesare pentru o majoritate absolută.

Cu toate acestea, progresul Unidos Podemos ( "Împreună putem"), o alianță de extremă-stângă condusă de Podemos, ar putea teoretic oferi o cale de ieșire, notează Reuters.

Cele 90 de locuri de așteptat să le câștige, combinate cu aproximativ 80 pentru Partidul Socialist (PSOE), ar fi aproape de o majoritate. Sprijinul din partea unora dintre partidele regionale ar putea apoi să le permită să formeze un guvern.

Mulți analiști cred totuși că Partidul Socialist vechi de 137 de ani ar prefera să formeze o "mare coaliție" cu Partidul Popular al actualului prim-ministru în exercițiu Mariano Rajoy sau să ofere un sprijin pasiv unui guvern PP minoritar, mai degrabă decât cu un grup care îi amenință existența.

Situația are ecouri din Grecia, unde un partid înființat demult de centru-stânga, PASOK, s-a alăturat unui guvern condus de conservatori în 2012, iar ulterior a ajuns în situația de a fi umilit prin venirea la putere a partidului de extremă-stângă SYRIZA, apropiat de Podemos.

După votul Marii Britanii de a părăsi UE, prim-ministrul grec Alexis Tsipras, lider al SYRIZA, și liderul Podemos Pablo Iglesias au cerut o relansare a Uniunii Europene bazată pe îmbunătățirea democrației, protecție socială și solidaritate.

"Este o veste proastă pentru viitorul Europei. Suntem foarte îngrijorați de decizia poporului britanic. Și credem că avem nevoie să reconstruim o altă idee a Europei bazată pe drepturi sociale și drepturi ale omului", a declarat Iglesias jurnaliștilor vineri în timp ce și-a închis campania.

Nu este clar ce impact îl va avea rezultatul referendumului britanic asupra alegerilor spaniole. Unii analiști afirmă că spaniolii ar putea opta pentru o "opțiune sigură", prin susținerea PP și PSOE tradițional dominante, în timp ce alții spun că este probabil să se traducă printr-un impuls pentru insurgenții Podemos, mai notează Reuters.

Există de asemenea îndoieli cu privire la cât de mulți spanioli se vor duce din nou la vot, la șase luni după alegeri care au produs numai certuri politice, și cu vacanța de vară care a început.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…