Extrema dreaptă radicală se înrădăcinează în politica ungară
Partidul de extremă dreapta Jobbik, unul dintre cele mai radicale din Europa, se înrădăcinează în politica ungară cu un nou progres înregistrat la alegerile legislative.
Extrema dreaptă radicală se înrădăcinează în politica ungară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Formaţiunea, considerată nefrecventabilă între alţii de către Frontul Naţional francez şi FPOe austriac, a câştigat duminică 20,54 la sută din voturi, clasându-se pe locul al treilea, după Fidesz şi alianţa stângii, potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 98,97 la sută din voturi.
Ea a înregistrat un progres de 3,5 puncte în raport cu 2010, când Jobbik a participat pentru prima dată la alegerile legislative.
Acest succes este obţinut în timp ce partidul Fidesz al lui Viktor Orban, premier conservator reconfirmat în urma alegerilor de duminică, joacă de patru ani pe terenul politic al Jobbik cu propriul naţionalism, propriul populism şi ataşament proclamat faţă de valorile creştine şi confictele sale teatralizate cu Uniunea Europeană.
Or Jobbik, aflat în declin de şase luni, "aproape şi-a dublat susţinătorii în două luni graţie campaniei", dezvăluie expertul Zoltan Miklosi.
În opinia analistului Kornelia Magyar, de la insitutul Progressiv, Jobbik "obţine capital din dezamăgirea faţă de Fidesz", a cărui poziţie s-a erodat, ajungând la 44,5 la sută din voturi faţă de 52,7 la sută în 2010.
Jobbik a captat o bună parte din votul de protest, ceea ce "ar avea o legătură clară cu eşecul stângii", notează Aron Hidvegi în cotidianul Szazadveg, apropiat Guvernului.
Potrivit lui Magyar, extrema dreaptă a ştiut să profite de tensiunile cu minoritatea romă în nord-estul dezmoştenit al ţării: "Soluţiile pe care le oferă stânga nu au sedus, spre deosebire de cele ale Jobbik".
Cel de-al treilea element care explică progresul naţional al extremei drepte: aceasta nu numai că şi-a confirmat puterea în est, ajungând la 30 la sută în unele circumscripţii, ci şi-a ameliorat scorul peste tot, cu excepţia capitalei şi câtorva oraşe.
Ultima cheie a acestui succes este poleirea imaginii sale, de care Jobbik se ocupă de un an.
Stilul afişelor de campanie din 2014 este diferit de cel alb-negru din urmă cu patru ani. În plus, sloganul "Nu puteţi opri viitorul" l-a înlocuit pe cel care afirma "Ungaria, ungarilor".
Programul partidului continuă să stigmatizeze comunitatea romă din Ungaria, cea mai importantă din Europa, reprezentând aproape 10 la sută din populaţie.
Jobbik preconizează astfel instaurarea unei categorii de delicte "comise tipic de minoritatea etnică". El promite, de asemenea, centre de detenţie speciale pentru romi "devianţi".
Crearea unei "jandarmerii" rurale, o altă propunere a partidului, aminteşte de iniţiativa "Garda ungară", o miliţie interzisă doi ani mai târziu, care organiza marşuri de intimidare în cartierele rome.
Dacă Jobbik recuză apropierea de antisemitism, el nu a ezitat, în februarie, să organizeze o întâlnire la Esztergom (nord-vest) într-o fostă sinagogă.
Potrivit lui Kristof Domina, preşedintele Institutului Athena, un observator al mişcărilor extremiste în Ungaria, este vorba despre un mesaj adresat nucleului celui mai extremist al partidului.
Derapajele numeroase ale cadrelor partidului par să aibă acelaşi obiectiv. Un deputat Jobbik a cerut, în 2012, crearea unei liste cu parlamentari evrei "care pot prezenta un risc pentru securitatea naţională". În acelaşi an, un altul a afirmat pentru un site de Internet francez că ungarii sunt "victime ale conspiraţiei evreieşti pentru colonizarea ţării lor şi furarea resurselor sale".
Sursa: mediafax.ro