Extrema-dreaptă FPO câștigă alegerile parlamentare în Austria, în fața conservatorilor lui Nehammer

Extrema-dreaptă FPO câștigă alegerile parlamentare în Austria, în fața conservatorilor lui Nehammer

Partidul Libertății (FPO) condus de Herbert Kickl ar obține 29,1% din voturi, ceea ce l-ar plasa pe primul loc, urmat de Partidul Popular (OVP) cu 26,2%, condus de cancelarul Karl Nehammer și Partidul Social Democrat (OVP) condus de Andreas Babler cu 20,4%. Potrivit proiecțiilor publicate de cotidianul Kurier din Viena, vor mai intra în Consiliul Național (camera inferioară a parlamentului federal) NEOS (liberal) 8,8% și Verzii 8,6%. Dacă rezultatele se confirmă, aceasta este prima dată când FPO se clasează pe primul loc în alegerile parlamentare. Cel mai bun rezultat până acum a fost 26,9% și locul 2 în 1999. Un guvern cu FPO la bord ar însemna o veste proastă pentru România, în condițiile în care partidul se opune aderării depline a țării noastre la Schengen.

20:11

Andreas Babler, liderul Partidului Social Democrat (SPO), a declarat că este pregătit să intre în discuții exploratorii cu Partidul Popular Austriac (ÖVP), de centru-dreapta, a relatat ORF.

Scopul declarat al social-democraților este de a lăsa extrema-dreaptă în afara guvernului.

19:37

Liderul FPO Herbert Kickl a declarat după apariția exit-poll-urilor că partidul său este gata să conducă viitorul guvern. Rezultatele nu pot fi mai clare, a observat Kickl, cu referire la scorul partidului său.

Liderul FPO a declarat că este deschis la discuții cu toate partidele.

19:34

Cancelarul austriac Karl Nehammer a admis înfrângerea partidului său conservator (OVP) în alegerile parlamentare de duminică.

El a subliniat importanța negocierilor pentru formarea viitorului guvern și și-a reiterat decizia de a nu intra într-o coaliție cu FPO, atâta vreme cât Herbert Kickl, liderul FPO, este parte a guvernului.

19:21

Ultimele proiecții date publicității de televiziunea publică confirmă scorul estimat la ora închiderii urnelor, cu FPO câștigător, urmat de conservatori (OVP) și social-democrați (SPO), apoi de liberali (NEOS) și de Verzi.

18:32

O veste proastă pentru UE, o veste proastă pentru Ucraina

Considerat de majoritatea elitei politice ca fiind prea apropiat de Rusia, liderul FPO Herbert Kickl s-a opus repetat trimiterii de ajutoare către Ucraina și a cerut ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei.

Actuala coaliție guvernamentală formată din ÖVP și Partidul Verzilor are o direcție foarte clară: condamnă războiul de agresiune al Rusiei și sprijină sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, guvernul insistă asupra neutralității.

„FPÖ este în mod tradițional în favoarea Rusiei și îi este greu să numească și să condamne invazia ca atare. În cazul în care va face parte din următorul guvern, este de așteptat o schimbare în politica externă și o atenuare a solidarității cu Ucraina”, a explicat jurnalistul Der Standard Michael Völker.

Cum anume va arăta relația Vienei cu Bruxelles-ul rămâne de văzut. Anul acesta, Kickl a încheiat o alianță cu prim-ministrul ungar Viktor Orban, un alt critic al Bruxelles-ului, care dorește, de asemenea, să reducă imigrația.

Un succes electoral al FPÖ ar avea un impact asupra relației Austriei cu Bruxelles-ul doar dacă FPÖ va face parte din guvern sau îl va conduce. FPÖ respinge UE și luptă împotriva acesteia, în special împotriva birocrației.

„Prin urmare, participarea FPÖ la un guvern ar avea un impact puternic asupra relației Austriei cu Comisia Europeană de la Bruxelles și ar provoca probabil multe complicații. O coaliție foarte probabilă între Kickl și Viktor Orban ar consolida masiv axa anti-UE la nivel european și ar putea determina și alte forțe critice la adresa UE să ia avânt și să se alăture acestei axe”, a spus jurnalistul Der Standard.

18:29

România, mai departe de Schengen? Foarte posibil

Ce am putea aștepta de la un guvern cu FPO în rol principal (sau chiar secundar)?

FPÖ nu este de acord cu aderarea României la Schengen cu granițele terestre. Dacă conservatorii ÖVP și FPÖ formează o coaliție după alegeri, accesul României și Bulgariei va fi mai puțin probabil decât în cazul unei alte coaliții, de exemplu între ÖVP, SPÖ și Neos/Partidul Verde, spre exemplu.

18:14

Victoria FPO este spectaculoasă, una de natură să producă „un cutremur”, după cum au subliniat anterior analiștii austrieci, însă asta nu înseamnă neapărat intrarea la guvernare a partidului de extremă dreaptă.

Liderul FPO Herbert Kickl, în vârstă de 55 de ani, este o figură polarizantă, iar celelalte partide au refuzat să colaboreze cu el.

Jocul negocierilor va începe imediat după confirmarea rezultatelor. Teoretic, o coaliție a partidelor tradiționale, cu conservatorii și social-democrații în mijloc, ar fi posibilă, deși obstacolele ideologice sunt mari.

Posibilă este o coaliție a FPO cu conservatorii cancelarului Karl Nehammer (OVP), dar numai dacă liderul FPO Kickl face un pas în spate, după modelul olandezului Geert Wilders.

El nu a dat niciun semn până acum că s-ar putea da la o parte pentru a se asigura că partidul său conduce guvernul.

18:06

Primul exit-poll dat publicității în Austria arată o victorie a extremei-drepte. Partidul Libertății (FPO), este creditat cu aproximativ 29%.

Conservatorii cancelarului Karl Nehammer vin pe doi, cu 26%. Social-democrații sunt pe trei, cu 20%.

Liberalii NEOS sunt creditați cu 8.8%, iar Verzii cu 8.6%.

17:18

Multe secții de votare s-au închis acum, dar votul continuă în unele zone, ceea ce face ca rezultatul să fie încă incert.

O prognoză bazată pe ultimele sodaje, realizate inclusiv în ziua alegerilor, publicată de radiodifuzorul oe24, prevedea că FPO va câștiga cu 26-28% din voturi, conservatorii de la OVP fiind creditați cu 24-26%.

16:35

O victorie a FPO în alegerile de azi ar urma tendința deja observată în mai multe state UE, unde a existat o creștere a sprijinului acordat extremei drepte – Olanda, Franța sau Germania printre ele.

FPO, un partid eurosceptic, care critică islamul și promite reguli mai stricte privind solicitanții de azil, a câștigat deja un vot național pentru prima dată în iunie, când a învins partidul conservator OVP cu mai puțin de un punct procentual în alegerile europene.

„Miza este dacă FPO va numi sau nu cancelarul”, a declarat pentru Reuters Kathrin Stainer-Haemmerle, profesoară de științe politice la Universitatea de Științe Aplicate din Carintia.

„Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci trebuie să spun că rolul Austriei în Uniunea Europeană ar fi semnificativ diferit. Herbert Kickl a spus adesea că (prim-ministrul ungar) Viktor Orban este un model pentru el și că îl va susține”, a explicat ea.

O cursă strânsă

Extrema dreaptă, condusă de radicalul Herbert Kickl, speră să câștige duminică primele alegeri generale din Austria, însă cursa cu conservatorii se anunță a fi una strânsă, iar forma pe care o va lua viitorul guvern este incertă.

Mai multe lucruri vor fi clare probabil după închiderea urnelor, la ora locală 17.00 (18.00, ora României). Proiecțiile rezultatelor sunt publicate imediat după aceea. Rezultatul oficial este de obicei clar în seara votului, când sunt numărate toate buletinele de vot, cu excepția celor prin corespondență.

Pe valul extremist european

Partidul Libertății (FPÖ) a avut deja ocazia să guste puterea, ajungând de două ori la guvernare alături de conservatori, dar nu s-a clasat niciodată pe primul loc într-un scrutin național. De data aceasta vrea să creadă că poate, încurajat de victoria în alegerile europene din iunie, în contextul ascensiunii extremei drepte în Europa.

Rezultatele bune ale extremiștilor germani la ultimele trei alegeri regionale au încurajat FPÖ.

Cu un discurs împotriva migrației, critic la adresa UE, prietenos la adresa Rusiei, Kickl și aliații săi au reușit să convingă în ultimii ani tot mai mulți alegători nemulțumiți de numărul mare de solicitanți de azil sau de prețurile ridicate.

Într-un semn al ambițiilor sale, liderul extremist Herbert Kickl, în vârstă de 55 de ani, a convocat un miting al susținătorilor pentru vineri după-amiază târziu, în inima capitalei, în fața catedralei Sfântul Ștefan.

Kickl, care se prezintă uneori drept „Volkskanzler”, sau cancelar al poporului, termen folosit de naziști pentru a-l descrie pe Adolf Hitler în anii 1930, speră să ajungă în situația de a forma guvernul și de a-l conduce.

Însă situația nu este atât de simplă. Sondajele dau FPÖ, un partid fondat de foști naziști, la aproximativ 27%, cu două puncte procentuale în fața ÖVP, partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer, care a recuperat teren în ultimele zile.

„Stabilitate”

Liderul conservator, cancelarul Karl Nehammer, a lansat vineri dimineața, de la sediul partidului, un apel la vot „împotriva radicalismului, pentru stabilitate, nu pentru haos”.

„Austriecii au destinul în propriile mâini”, a insistat cancelarul în vârstă de 51 de ani, reafirmându-și refuzul de a forma o alianță cu rivalul său Herbert Kickl, fără a respinge însă posibilitatea unei coaliții guvernamentale cu partidul acestuia – FPÖ.

De-a lungul campaniei, conservatorii „au reușit să se prezinte ca un partid aflat în centrul spectrului politic”, a declarat pentru AFP Andreas Eisl, cercetător la Institutul Jacques Delors. Pe de o parte, a spus el, există linia dură a FPÖ, iar pe de altă parte poziția „foarte de stânga” a social-democraților SPÖ, care sunt creditați cu doar 20% din voturi.

Nehammer a beneficiat, de asemenea, de un impuls pozitiv oferit de gestionarea inundațiilor provocate de furtuna Boris, care a suspendat temporar dezbaterea politică.

În toate scenariile imaginate, scrie AFP, cu excepția unei surprize uriașe, ÖVP – care guvernează în prezent cu Verzii – ar trebui totuși să păstreze funcția de cancelar după votul de duminică, prevăd experții. Dar cu ce parteneri?

Dacă ÖVP ajunge la egalitate cu extrema dreaptă, o coaliție între cele două forțe este probabilă, ca în 2000 și 2017. Opiniile lor converg „în multe privințe”, a subliniat Eisl, și s-ar putea găsi „soluții creative” pentru a face față lui Herbert Kickl.

Neutralitate și „remigrație”

Paradoxal, o victorie a FPÖ ar putea ține partidul în afara guvernului.

În acest sistem parlamentar, obișnuit cu negocieri îndelungate, ÖVP, aflat la putere din 1987, „nu va accepta să fie partener minoritar”, a declarat pentru AFP politologul vienez Thomas Hofer. Acesta ar prefera să își unească forțele cu social-democrații și liberalii NEOS, o coaliție tripartită fără precedent.

Chiar și așa, o clasare pe primul loc a extremei drepte în seara alegerilor ar genera „un cutremur”, a spus analistul.

După o prăbușire serioasă în sondaje în urma scandalului Ibiza, în care fostul lider al partidului Heinz-Christian Strache, atunci vicecancelar, a fost înregistrat în timp ce părea că promite favoruri unui presupus investitor rus, FPÖ a revenit spectaculos sub conducerea lui Herbert Kickl, un strateg care a reconstruit partidul.

Criticând măsurile din timpul pandemiei Covid, costul ridicat al vieții, politicile climatice și sancțiunile împotriva Rusiei în numele neutralității austriece, retorica sa a avut succes.

Ca în alte părți ale Europei, de la Giorgia Meloni în Italia la Marine Le Pen în Franța, el a crescut în sondaje, folosind temerile sociale și economice ale alegătorilor.

Apropiat de o serie de grupuri extremiste, în unele cazuri național-socialiste, Kickl a preluat termenul de „remigrație”, cu planuri de a le lua austriecilor de origine străină naționalitatea și de a-i deporta.

Chiar dacă Kickl nu ar guverna, a observat Hofer, el „s-ar putea obișnui cu o astfel de situație, care i-ar permite să își cultive mesajul anti-elită” și să genereze dezordine, într-un moment în care Austria trece printr-o perioadă economică dificilă.

Ce ar însemna un guvern cu FPÖ la bord

Pentru România, pentru Ucraina și UE, succesul FPÖ nu sună bine.

FPÖ s-a pronunțat împotriva aderării țării noastre la Schengen, iar o victorie în alegeri ar reduce șansele ca Austria să permită aderarea României cu granițele terestre.

„Veto-ul Austriei pentru accesul României și Bulgariei în spațiul Schengen a avut loc cu mult înainte de începerea campaniei electorale. Dar este încă o parte implicită a programului privind securitatea al partidului cancelarului conservator ÖVP – chiar dacă există unele voci critice în cadrul partidului”, a explicat pentru HotNews.ro jurnalistul Michael Völker, de la publicația austriacă Der Standard.

„FPÖ este, de asemenea, pro-veto. Dacă ÖVP și FPÖ formează o coaliție după alegeri, accesul României și Bulgariei va fi mai puțin probabil decât în cazul unei alte coaliții, de exemplu între ÖVP, SPÖ și Neos/Partidul Verde”, a observat Völker.

FPÖ s-a remarcat de asemenea ca fiind eurosceptic, iar liderul Herbet Kickl a încheiat o alianță cu Viktor Orban. Un succes al său în alegerile de duminică ar consolida masiv axa anti-UE la nivel european și ar putea determina și alte forțe critice la adresa UE să ia avânt și să se alăture acestei axe.

Cât despre război, FPÖ s-a pronunțat în mod repetat împotriva susținerii Kievului și pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei. În cazul în care partidul va face parte din următorul guvern, este de așteptat o schimbare în politica externă și o atenuare a solidarității cu Ucraina, a explicat jurnalistul Der Standard.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...