Extrema dreaptă europeană cere oprirea 'islamizării' UE și speră că un eventul Brexit va avea un efect de domino
Extrema dreaptă europeană și-a continuat vineri, în a doua zi a reuniunii sale de la Milano, criticile la adresa Uniunii Europene și a liderilor acesteia, pe care-i consideră responsabili pentru toate relele din Europa și mai ales pentru criza provocată de valul de migranți.
'Frontul Național francez este în favoarea cooperării între națiuni libere și suverane', a indicat, potrivit AFP, lidera acestei formațiuni, Marine Le Pen. 'Edificiul european se prăbușește și sperăm că națiunile și libertățile lor se vor întoarce', a adăugat ea.
Când i s-au cerut explicații despre faptul că partidele de dreapta eurosceptice de obicei nu au aliați printre celelalte formațiuni politice, Marine Le Pen a spus că singurii aliați de care au nevoie aceste partide sunt oamenii.
Ea este copreședinta unui grup alcătuit din circa 40 de eurodeputați, denumit "Europa Națiunilor și Libertății" (ENL), participant la conferința desfășurată joi și vineri la Milano, prima reuniune de acest fel a respectivelor formațiuni care se autodefinesc drept patriotice, în timp ce adversari lor le descriu prin termeni precum eurofobe sau antiimigrație.
În prima zi a întâlnirii lor, reprezentanții acestor partide au participat la un miting și au susținut că cea mai bună soluție pentru națiunile europene este dispariția UE — pe care au caracterizat-o drept 'monstrul' de la Bruxelles — și redarea suveranității statelor membre, considerând totodată că aceste state ar putea astfel să-și închidă frontierele în fața imigranților ilegali pentru a opri 'islamizarea' Europei.
Printre temele dezbătute s-a numărat și Brexitul, posibila ieșire a Marii Britanii din UE. 'Brexitul ar trebui să fie un eveniment istoric și să aibă un efect de domino, astfel că și alte țări ar putea fi încurajate să urmeze aceeași cale', a declarat Janice Atkinson, o eurodeputată britanică.
La rândul său, politicianul olandez Marcel de Graaff, membru al Partidului pentru Libertate (PVV), a vorbit despre un posibil 'Nexit' (ieșirea Olandei din UE) după un Brexit. 'O cercetare pe care noi am solicitat-o arată că pentru Olanda ar fi mai bine să iasă din UE. Astfel fiecare familie ar câștiga în plus 10.000 de euro pe an', a susținut el.
Și liderul PVV, Geert Wilders, s-a exprimat în favoarea consolidării statelor naționale. 'Am lansat un apel pentru o revoluție pașnică menită să ne redea suveranitatea, controlul asupra frontierelor și finanțelor publice', a menționat el. Referindu-se la problema migrației, Wilders a evidențiat în intervenția sa că 'astăzi civilizația noastră se află în fața unei amenințări existențiale' pentru că 'frontierele noastre sunt deschise în fața unei imigrații islamice în masă, iar amenințarea teroristă nu a fost niciodată atât de ridicată'.
Un punct de vedere asemănător a fost exprimat și de un reprezentant al formațiunii austriece de extremă-dreapta Partidul Libertății (FPO), Heinz-Christian Strache, care a afirmat că în prezent 'asistăm la o adevărată invazie venită dinspre țările arabe, musulmane și africane'.
'Islamul de astăzi este incompatibil cu drepturile și valorile pe care Occidentul le-a câștigat de-a lungul deceniilor', a apreciat la rândul său Matteo Salvini, președintele Ligii Nordului, gazda reuniunii. Prin urmare, 'navele țării noastre (Italia) ar trebui să-i conducă în porturile de plecare pe refugiații salvați pe mare, nu să-i aducă în Italia', a sugerat el. 'Islamul este o amenințare, nu este compatibil cu libertatea', a insistat și Geert Wilders.
AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lăzăroiu)