Extincţia animalelor limitează capacitatea plantelor de a se adapta la schimbările climatice (studiu)

Extincţia animalelor limitează capacitatea plantelor de a se adapta la schimbările climatice (studiu)

Extincţia speciilor de animale capabile să răspândească seminţe în diverse areale este nefastă pentru plante, care pierd din capacitatea lor de a migra spre zone ce nu au devenit încă neospitaliere din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, informează AFP.

"Atunci când dispar păsări sau mamifere, pierdem nu doar aceste specii. Pierdem şi funcţia lor ecologică importantă, care este aceea de a dispersa seminţe", a explicat coordonatorul studiului, Evan Fricke, cercetător la Universitatea Rice din Danemarca.

Studiul danez este primul din lume care a cuantificat această problemă la nivel mondial şi afirmă că abilitatea plantelor de a se adapta la schimbările climatice prin intermediul colaborării lor cu regnul animal a fost deja redusă cu 60%.

Speciile de arbori din regiunile devenite inospitaliere din cauza încălzirii climei de pe Terra pot, de exemplu, să migreze spre alte regiuni în care plouă mai mult, însă pot să facă acest lucru doar sub forma seminţelor transportate de diverse animale.

Jumătate dintre plante se bazează pe animalele, care mănâncă fructele sau nucile lor şi le transportă apoi seminţele mai departe, în timp ce alte specii de plante depind doar de vânt.

Pentru studiul lor, experţii danezi au folosit datele cumulate şi furnizate de mii de cercetări precedente despre comportamentul animalelor, pentru a alcătui o hartă a contribuţiei acestora la dispersarea seminţelor. Ei au comparat apoi o hartă ce anulează efectul dispariţiei speciilor cauzate de către oameni şi reducerea teritoriilor lor.

Modelele folosite au inclus numeroase detalii: "care sunt animalele ce se hrănesc cu seminţele unor fructe, sau seminţele ce pot fi deplasate în raport cu planta de origine", a explicat Evan Fricke. Pentru animalele care nu au fost studiate în mod specific, comportamentul lor a fost analizat de un computer folosind datele obţinute de la specii similare.

Rezultatele s-au dovedit a fi surprinzătoare. Scăderea gradului de dispersare a seminţelor a fost deosebit de pronunţată în regiunile temperate din America de Nord, America de Sud, Europa şi Australia - deşi aceste regiuni au pierdut doar un procent redus de specii de mamifere şi de păsări.

Perturbarea a fost mai puţin importantă în regiunile tropicale din America de Sud, Africa şi Asia de Sud-Est. Aceasta ar putea totuşi să se accelereze, dacă alte specii importante vor dispărea, precum elefanţii. Noul studiu arată astfel că eforturile privind protejarea animalelor pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice.

"Declinurile înregistrate în rândul speciilor animale pot perturba reţelele ecologice într-un mod care ameninţă rezilienţa unor ecosisteme întregi", a concluzionat Evan Fricke. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”