„Extemporal la gastronomie”. Competiția între tinerii care reînvie rețetele culinare din bătrâni FOTO

„Extemporal la gastronomie”. Competiția între tinerii care reînvie rețetele culinare din bătrâni FOTO

Ingrediente la îndemână, rețete din familie, îndemânare și voie bună pentru a pune pe masă mâncăruri „ca la mama acasă”. Bucătari au fost elevii din patru licee din Olt.

Au concurat 13 echipe Sursa FOTO: Claudia Balaș

Au concurat 13 echipe Sursa FOTO: Claudia Balaș

„Extemporal la gastronomie. Savoare în buucătărie - Arta servirii” este o competiție aflată la a doua ediție, organizată în parteneriat de Muzeul Județean Olt și Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” Slatina. 13 echipe formate din elevi de la patru licee din județul Olt - Liceul Tehnologic „Tănase Constantin” Izvoarele, Liceul Tehnologic nr. 1 Balș, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” Scornicești și Liceul Tehnologic „P. S. Aurelian” Slatina – s-au întrecut, în weekend, la Casa-muzeu „Gunka și Spiru Vergulescu” din Slatina, în a pune pe masă cele mai gustoase bucate. Elevii au pregătit rețete aduse din familie, concursul încurajând pe de o parte folosirea ingredientelor „clasice” și grija pentru a evita risipa, iar pe de alta, aducerea în actualitate a rețetelor vechi, păstrate în familie.

Adulții din juriu le-au impus concurenților doar două reguli, pe care le-au numit „de aur”: să gătească cu plăcere și să aibă grijă ce ingrediente folosesc.

Au concurat 13 echipe Sursa FOTO: Claudia Balaș

Au concurat 13 echipe Sursa FOTO: Claudia Balaș

Pentru a demonstra că au luat competiția foarte în serios, gazdele au pregătit la rândul lor, la foc molcom, la tuci, respectiv într-un vas de lut, o ciorbă de fasole și o fasole cu ciolan.

Gogoși, turtă de mălai și cococi cum încă se mai prepară în casele oltenilor

Elevii Liceului Tehnologic Izvoarele sunt deja renumiți pentru produsele de brutărie și patiserie pe care le realizează. „Le place ceea ce fac, lucrează mult și la școală, când pregătesc cornuri toată școala e fericită, nici nu știți cum le așteaptă cei mici”, explică una dintre profesoare, răspunzând uimirii noastre că din mâna unor copii de 14-15 ani, elevi la școala profesională, au putut să iasă cornurile pufoase așezate pe farfurie pentru jurizare.

Au concurat 13 echipe Sursa FOTO: Claudia Balaș

Au concurat 13 echipe Sursa FOTO: Claudia Balaș

Tot ei au cucerit, încă de anul trecut, audiența cu turta de mălai pregătită după rețeta bunicilor. Preparată îndeosebi iarna în bucăriile oltenilor, turta de mălai a devenit acum, la manifestările organizate de Secția de Etnografie a Muzeului Județean Olt, produsul fără de care elevii nu se pot prezenta. Așa că au adus-o din nou și la „Extemporal la gastronomie”, alături de o pâine mare, purtând însemnele liceului.

Copiii au gătit după rețetele din familie FOTO: A.M.

Copiii au gătit după rețetele din familie FOTO: A.M.

În concurs au pregătit însă, printre altele, tradiționalele gogoși, după o rețetă „căreia i-am adus îmbunătățiri”, spune eleva responsabilă. Bunicile nu aveau tot timpul vanilie, nici lămâie și nici nu umpleau gogoșile cu ciocolată amăruie. Nu dădeau nici atât de mare importanță „plaiting-ului”, pentru că de obicei nu pridideau cu făcutul, însă pentru concurs atenția la astfel de detalii a fost obligatorie.

Zacuscă de vinete, zacuscă de pește, cococi (pâini mici, nedospite, pregătite în tigaie), pomana porcului, mâncare de mazăre, pui cu sos de miere și cartofi țărănești, clătite, cornuri, papanași și fel de fel de alte preparate au fost aduse la masa juriului, faptul că nu au pregătit același tip de preparat îngreunând mult sarcina juraților. Au concurat și elevii care se pregătesc să devină ospătari și care au avut sarcina să le servească juraților preparatele.

Următorul pas: cartea de bucate „Rețete de la mama-mare”

S-a gătit în trei serii, elevii, aproximativ 30 intrați în competiție, fiind grupați pe specializări și pe ani de studiu.

„Cred că este o experință unică, pentru că elevii gătesc în fața unui juriu”, a fost de părere profesorul Nicolae Petrescu, unul dintre organizatorii competiției.

Juriul a avut de evaluat peste 13 preparate Sursa FOTO: Claudia Balaș

Juriul a avut de evaluat peste 13 preparate Sursa FOTO: Claudia Balaș

Șefa Secției Etnografie din cadrul Muzeului Județean Olt, dr. Claudiu Balaș, a dezvăluit că li se pregătește copiilor de la liceele cu profil gastronomic o și mai mare provocare. În luna noiembrie vor fi formate echipe care vor merge în județ, în căutare de rețete vechi, pe care copiii să le culeagă și să le prepare alături de bunici, atent urmăriți de obiectivele camerelor foto și video. Scopul final este acela ca rețetele să fie adunate într-o carte de bucate ilustrată cu fotografii din proiect. „Rețete de la mama-mare” se va intitula albumul, iar demersul are în vedere salvarea rețetelor vechi, specifice zonei, la care astăzi puține familii mai apelează.

Vor fi rețete ale unor preparate de „dulce”, dar și cele ale bucatelor de post, știut fiind faptul că îndeosebi în lumea satului postul din preajma marilor sărbători era respectat cu sfințenie, regulile fiind atât de stricte încât oltencele schimbau la intrarea în post până și vasele de lut în care preparau mâncarea.

Secretul pentru o ciorbă de fasole mai ușor de digerat

O demonstrație despre cum preparau bunicii mâncarea la foc de lemne au și făcut, de altfel, gazdele, care au pregătit fasole cu ciolan. Secretul pentru ca acest preparat să nu le creeze probleme persoanele care au afecțiuni digestive a fost dezvăluit de bucătar: fasolea se opărește și se spală de mai multe ori înainte de a fi pusă la fiert. Dacă folosim fasole cu bob mare, se face și decojirea, dacă fasolea are bobul mic se poate trece peste această etapă. Pentru ca prepararea să nu necesite ore întregi, fasolea poate fi pusă încă de cu seară la înmuiat, au mai dezvăluit gazdele, care aproape că nu au avut suficiente porții de mâncare pentru a stăvili apetitul pofticioșilor.

Fasolea cu ciolan preparată de muzeografi în vas de lut Sursa FOTO: Claudia Balaș

Fasolea cu ciolan preparată de muzeografi în vas de lut Sursa FOTO: Claudia Balaș

La întâlnirea cu micii bucătari au venit și membrii Ansamblului „Mărțișorul” din comuna Corbu, care au dansat ca la hora satului, alături de ei fiind interpreta Diana Monete.

Ansamblul „Mărțișorul” din Corbu a adus dansul popular în curtea muzeului FOTO: A.M.

Ansamblul „Mărțișorul” din Corbu a adus dansul popular în curtea muzeului FOTO: A.M.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!