Exporturile farmaceutice ale Elveţiei spre Rusia au explodat după invazia din Ucraina, în ciuda sancțiunilor

Exporturile farmaceutice ale Elveţiei spre Rusia au explodat după invazia din Ucraina, în ciuda sancțiunilor

Exporturile Elveţiei spre Rusia nu au cunoscut decât o uşoară scădere de la declanşarea războiului din Ucraina, în ciuda sancţiunilor impuse de Berna, în timp ce exporturile de produse farmaceutice au crescut la niveluri record, relatează AFP., citată de Agerpres.

Medicamente. FOTO Shutterstock

Medicamente. FOTO Shutterstock

Schimburile comerciale dintre cele două ţări sunt oprite în unele sectoare-cheie precum maşinile şi ceasurile, însă exporturile de produse farmaceutice spre Rusia au atins un nivel record, subliniază cotidianul Neue Zurcher Zeitung am Sonntag, care a analizat date ale Biroului federal pentru vamă şi securitatea frontierelor (OFDF).

Medicamentele sunt exceptate de la sancţiuni pentru că sunt considerate produse umanitare.

Exporturile elveţiene spre Rusia

În perioada martie 2022 - februarie 2023, exporturile elveţiene spre Rusia au atins o valoare de 2,9 miliarde de franci elveţieni (3,2 miliarde de dolari).

Suma este mai mică decât cea de 3,5 miliarde de franci elveţieni înregistrată în cele 12 luni precedente, în contextul în care exporturile Elveției spre Rusia nu au depăşit valoarea de 2,9 miliarde decât de trei ori în cursul ultimilor ani, notează NZZ am Sonntag.

„Dată fiind lista lungă de produse care nu mai pot fi livrate acestei ţări în război, impactul pare slab", relevă săptămânalul.

Este vorba despre o creștere a exporturilor de produse farmaceutice cu 40%, acestea ajungând de la 1,4 miliarde de franci elveţieni la circa două miliarde după invazia din Ucraina şi reprezintă în prezent circa o treime din exporturile Elveţiei spre Rusia.

Elveţia găzduieşte numeroase grupuri farmaceutice, printre care Novartis şi Roche.

„Vânzările în Rusia au fost favorizate de numeroşi factori, printre care afluxul de pacienţi care şi-au amânat tratamentele medicale din cauza pandemiei" de COVID-19, arată compania Novartis, citată de NZZ am Sonntag,

Pacienții și spitalele și-au făcut stocuri

Potrivit Novartis, „unul dintre factori a fost stocarea de către pacienţi şi spitale pentru a anticipa posibile blocaje" din cauza războiului.

Elveţia s-a aliniat la sancţiunile adoptate de ţările din UE împotriva Rusiei, iar pe planul livrărilor militare ea respectă o neutralitate strică.

Ea refuzat până acum să permită ţărilor care deţin armamente de producţie elveţiană să le exporte mai departe în Ucraina, în ciuda apelurilor Kievului şi a aliaţilor săi.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”