Potrivit sursei citate, livrările au fost dominate de porumb, cu 959.000 tone, în timp ce exporturile de ulei de floarea soarelui au totalizat 202.650 tone. În mai 2021, Ucraina a exportat 2,245 milioane tone de porumb şi 501.800 tone de ulei de floarea soarelui.
Volumul total include 18,578 milioane tone de grâu, 22,4 milioane tone de porumb şi 5,7 milioane tone de orz.
Înainte de invazia Rusiei, Ucraina exporta până la şase milioane tone de cereale pe lună, dar în ultimele luni volumele au scăzut la aproximativ un milion de tone.
Conform datelor Ministerului Agriculturii, 709.600 tone de produse agricole au fost exportate cu trenul, 798.800 tone prin porturile de la Dunăre şi 212.089 tone cu camioanele.
Marţi, Taras Vîsoţki, adjunctul ministrului pentru Politică Agrară şi Alimentaţie anunţa că Ucraina ar putea exporta maximum două milioane tone de cereale pe lună dacă Rusia refuză să ridice blocada asupra porturilor ţării de la Marea Neagră.
În prezent, Ucraina încearcă să exporte vastele sale depozite de cereale prin transportul rutier, feroviar şi fluvial, pentru a evita o criză alimentară globală, dar aceste rute sunt afectate de constrângeri legate de capacitate.
Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina exporta până la şase milioane tone de cereale pe lună. După ce livrarea cerealelor prin porturile de la Marea Neagră a fost oprită, peste 20 milioane tone de cereale sunt blocate în silozurile ţării.
„Cred că am atins limita. Cea mai mare cantitate pe care o putem exporta este de aproximativ două milioane tone pe lună", le-a spus Vîsoţki într-un mesaj video participanţilor la conferinţa de la Londra a Consiliului Internaţional al Cerealelor (IGC).
Chiar dacă este ridicată blocada porturilor, Ucraina ar avea nevoie de aproximativ şase luni pentru a demina apele din jurul porturilor sale de la Marea Neagră, astfel încât nu se poate realiza aprovizionarea, a explicat oficialul de la Kiev. Ucraina este al patrulea mare exportator de cereale din lume.