EXPLOZIV„Primele doamne” ale prim-adjuncților, de la SRI la SNSPA. Amănunte INCENDIARE!
UPDATE: DNA reacţionează cu un comunicat:
"Doamna Laura Codruța Kövesi nu este și nu a fost vreodată cadru didactic invitat ori cu normă întreagă sau parţială la SNSPA, nu a predat niciun curs și nu ținut nicio prezentare/prelegere la acea instituție. Prin urmare, domnia sa nu a încasat nici un fel de drepturi bănești de la acea instituție. În materialul vehiculat în mass media se precizează că domnia sa ține un curs de 'Drepturile fundamentale la transparență și bună administrare - instrumente și mecanisme de garantare în cadrul Masterului de Integritate Publică și Politici Anticorupție, de la Facultatea de Administrație Publică a SNSPA. În urma unei sumare verificări a paginii de internet a Facultăţii de Administraţie Publică (www.administratiepublica.eu) a rezultat că respectiva informație, total falsă, figura într-adevăr, pe pagina de internet la instituției, până în dimineața zilei de 20 ianuarie 2016, când a fost retrasă de pe pagină", precizează DNA.
---
Soțiile celor mai puternici prim-adjuncți din țară - Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României - candidează deodată pentru un post de lector la o universitate de stat, scrie, într-un material exploziv pe care îl puteți citi mai jos, curajoasa jurnalistă Emilia Șercan pe site-ul Pressone.ro .
Dorina Ioana Coldea și Monica Licu nu concurează una împotriva celeilalte, ci pentru posturi distincte, dar scoase la concurs în aceeași universitate (SNSPA), în aceeași facultate (Științe Politice) și în același departament (Sociologie).
Coincidențele nu se opresc aici – ambele doamne sunt de profesie psiholog, ambele au terminat Facultatea de Psihosociologie a Institutului Național de Informații, ambele sunt angajate ale Serviciului Român de Informații (SRI) și ambele sunt, în acest moment, cadre didactice la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI.
Dorina Ioana Coldea este lector universitar asociat la ANIMV, iar Monica Licu este conferențiar universitar. Cu toate acestea, Monica Licu intenționează să renunțe la această poziție pentru una inferioară, de lector la SNSPA (gradul didactic nu se păstrează dacă titularul se angajează la altă universitate).
La capitolul coincidențe intră și faptul că atât Florian Coldea, cât și Bogdan Licu și-au obținut doctoratul în științe militare la Academia Națională de Informații, sub coordonarea lui Gabriel Oprea, la un an distanță unul de celălalt.
Teza de doctorat a lui Bogdan Licu este suspectă de plagiat, după cum a dezvăluit Hotnews; în acest moment există o verificare în curs la ANIMV.
Ștatele de funcții, configurate din septembrie
Informațiile despre posturile scoase la concurs în cadrul Facultății de Științe Politice de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au început să se adune din surse diferite.
"Dacă se strângeau să spună că vor să facă din SNSPA o filială a SRI, ca să aibă de unde să își recruteze oameni de influență sau mai știu eu ce, era o treabă. Oricum, cele două doamne nu sunt singurele persoane care au legături cu SRI și care vor da concurs acum pentru un post la SNSPA", spune una dintre surse.
Pentru un post de lector în Departamentul de Relații Internaționale al Facultății de Științe Politice de la SNSPA candidează și deputatul PSDAngel Tîlvăr, fost ministru al Românilor de Pretutindeni în guvernul Ponta 4. El are studii post-universitare finalizate la ANIMV în 2010.
Tot pentru un post de lector, în același departament cu Tîlvăr, candidează Miruna Troncotă, fiica lui Cristian Troncotă - fost profesor la ANIMV, fost decan al Facultății de Informații din cadrul ANIMV și fost șef al Școlii Doctorale de la ANIMV.
Anunțul privind posturile scoase la concurs de SNSPA a fost publicat în Monitorul Oficial pe 25 noiembrie 2015, iar perioada de înscriere s-a încheiat în 9 ianuarie 2016. Normele și ștatele de funcții au fost configurate însă din septembrie, chiar înainte de începerea anului universitar 2015–2016.
Angajate în SRI la absolvirea facultății
Dintre cele 27 de posturi scoase la concurs de SNSPA, 12 sunt la Facultatea de Științe Politice.
Pentru două dintre ele vor susține concurs Dorina Ioana Coldea, soția prim-adjunctului directorului SRI, și Monica Licu, soția prim-adjunctului procurorului general al României.
Surse din mediul universitar susțin că cele două posturi de lector au fost configurate "cu dedicație".
Potrivit site-ului SNSPA, Dorina Ioana Coldea (42 de ani) nu va avea contracandidat pentru postul de Lector 5 la Departamentul Sociologie din cadrul Facultății de Științe Politice.
Disciplinele incluse în planul de învățământ aferent acestei poziții sunt:Introducere în psihoterapie, Psihologia sănătății, Psihologie organizațională, Informatică în științele sociale, Istoria psihologiei, Psihologia muncii, Consiliere vocațională și dezvoltarea carierei și Practică de specialitate.
"Este un post cu enorm de multe discipline. Este total neuzual să pui opt discipline în norma unei singure persoane. Probabil așa s-a dorit alungarea oricărui contracandidat care ar fi putut să apară", susține o altă sursă din mediul universitar.
Soția prim-adjunctului șefului SRI lucrează în SRI din 1996, an în care a absolvit Facultatea de Psihosociologie din cadrul Institutului Național de Informații, actuala Academie Națională de Informații "Mihai Viteazul" (ANIMV). Potrivit CV-ului său, în 2008 a devenit șefa Structurii de Psihologie a SRI, iar din 2009 conduce Centrul de Psihologie al SRI.
Începând din 2006, Dorina Ioana Coldea este cadru didactic asociat la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA, de unde a încasat în 2014 suma de 2.584 de lei, potrivit declarației de avere a lui Florian Coldea. Ea mai este cadru didactic asociat și la ANIMV, din 2009, de unde a încasat în 2014 suma de 6.156 de lei.
Monica Licu este, din 2014, conferențiar universitar la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul", potrivit CV-ului propriu.
Cu toate acestea, ea intenționează să abandoneze această poziție didactică pentru una inferioară, de lector. Contactată telefonic, Monica Licu nu a dorit să facă niciun comentariu pe această temă.
"Cum să renunți la poziția de conf pentru una de lector? Nu este vorba numai de poziție, ci și de bani. De ce ai face asta? Academia SRI este și ea instituție de stat, deci nu e ca și cum și-ar dori să plece de la o universitate privată la una de stat. Mișcarea este foarte ciudată", susține una dintre surse.
Contracandidata s-a retras
În cazul postului pentru care candidează soția lui Bogdan Licu, și anume Lector 6 la Departamentul Sociologie din cadrul Facultății de Științe Politice, lucrurile sunt de-a dreptul stranii.
Pe site-ul SNSPA, la sfârșitul săptămânii trecute, erau menționate două persoane care vor susține concurs pentru acest post: Monica Licu și Mihaela Corina Țuțu.
Această informație a figurat și pe site-ul Ministerului Educației până în data de 16 ianuarie. O zi mai târziu, numele Mihaelei Țuțu a dispărut, la fel și celelalte informații publice depuse de ea când s-a înscris la concurs – CV-ul, fișa de verificare și lista de publicații.
Mai precis, cineva din Ministerul Educației a scos duminică numele Mihaelei Țuțu de pe site.
Luni, 18 ianuarie, Mihaela Țuțu ne-a confirmat retragerea dosarului:"Este o decizie personală și nu o comentez. Nu e absolut nimic de comentat".
Disciplinele incluse în planul de învățământ pentru postul de Lector 6 sunt: Fundamentele psihologiei I, Fundamentele psihologiei II, Managementul conflictului în organizații și Evaluarea performanțelor profesionale.
Potrivit CV-ului său, Mihaela Corina Țuțu, lector universitar asociat la SNSPA din 2014, predă două dintre disciplinele pentru care a intenționat să dea concurs: Fundamentele psihologiei I, Fundamentele psihologiei II.
Monica Licu (46 de ani) este licențiată în Psihosociologie la Institutul Național de Informații, actuala Academie Națională de Informații, iar în anul absolvirii, 1998, a devenit șefa Compartimentului de Asistență Psihologică din cadrul SRI.
Din 2007, Monica Licu conduce Compartimentul de Psihologie Medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgență "Prof. Dr. Agrippa Ionescu" al SRI. Între 2011 și 2012, ea a fost cadru didactic asociat la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității Creștine "Dimitrie Cantemir".
În 2014, Monica Licu a devenit conferențiar universitar la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul", însă nu a predat în această instituție.
Potrivit legislației în vigoare, ofițerii de informații sunt funcționari publici cu statut special. În acord cu Legea privind prevenirea și sancționarea actelor de corupție, singura activitate publică sau privată remunerată care nu îi plasează în incompatibilitate este cea didactică.
Astfel, Dorina Ioana Coldea și Monica Licu pot fi în același timp ofițeri activi în SRI, dar și cadre didactice într-o universitate civilă.
Transformarea departamentului în facultate?
Ambele concursuri se vor desfășura în data de 26 ianuarie, în fața unor comisii cu componență identică: prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu - președinte, conf. dr. Alfred Bulai – membru; conf. dr. Loredana Ivan – membră; lect. dr. Cătălina Roșca – membru; conf. dr. Marius Pieleanu – membru; conf. dr. Liliana Popescu – membră; prof. univ. dr. Mihaela Minulescu – supleant, lect. dr. Roxana Cuciumeanu – secretară.
Unele surse susțin că scoaterea la concurs a acestor posturi maschează o intenție mai veche a unor cadre didactice din Facultatea de Științe Politice a SNSPA, și anume transformarea Departamentului de Sociologie în facultate și înființarea unui departament distinct de psihologie în cadrul acesteia.
"Marius Pieleanu nu s-a ferit să spună că anumite instituții ale statului sunt interesate să se facă Facultate de Sociologie la SNSPA", afirmă una dintre surse.
Marius Pieleanu, conferențiar universitar la SNSPA, confirmă ideea transformării Departamentului de Sociologie în facultate: "Nu sunt eu unul dintre promotori. A fost o discuție în departament, între colegi, și sunt mai mulți care susțin această idee. Este o decizie strategică a SNSPA, care, oricum, se va lua după ce se va decide lucrul acesta în departament. Eu susțin ideea, pentru că doar Universitatea din București mai are o astfel de facultate, iar noi am putea fi o alternativă".
Decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA, Cristian Pârvulescu, susține însă că nu are cunoștință despre asemenea discuții: "Nu am nicio informație în acest sens, iar o asemenea transformare nu are nicio logică din punct de vedere al sustenabilității și, oricum, nu există niciun acord al Facultății de Științe Politice ca Departamentul de Sociologie să se transforme în facultate. Știu că dinspre Psihologie ar fi interese foarte puternice de transformare a Departamentului în facultate".
Întrebat cum comentează declarațiile lui Marius Pieleanu, membru în consiliul Departamentului de Sociologie, Cristian Pârvulescu ne-a mai declarat: "Nu vreau să intru în polemică cu domnul Pieleanu, dar v-am spus că există un anumit interes chiar din partea unor instituții strategice de a conduce anumite facultăți din interiorul SNSPA. Acele instituții nu pot deturna o facultate de la interesele sale științifice, iar această transformare nu va avea loc fără acordul Facultății de Științe Politice, acord care, repet, nu există și nici nu va exista".
*
La SNSPA este profesor și George Cristian Maior, fost director al SRI, care în 25 august 2015 a devenit și conducător de doctorate la această universitate. Două zile mai târziu, în 27 august 2015, George Maior s-a autosuspendat din calitatea de președinte al Academiei de Științe ale Securității Naționale - instituție fondată de Gabriel Oprea -, în locul său fiind ales președinte Remus Pricopie, actualul rector al SNSPA.
Cadru didactic invitat al SNSPA este, din acest an universitar, și procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi. Ea ține un curs de "Drepturile fundamentale la transparență și bună administrare - instrumente și mecanisme de garantare" în cadrul Masterului de Integritate Publică și Politici Anticorupție, de la Facultatea de Administrație Publică.
Ministrul Educației, Adrian Curaj, are și el ore la SNSPA din 2007, la Masterul de Comunicare managerială și resurse umane, precum și la Masterul de Management al proiectelor, ambele din cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice. În 2012, Curaj a devenit coordonatorul științific al Catedrei UNESCO pentru politici în știință și inovare din SNSPA.
"Sunt multe lucruri ciudate la SNSPA, pe care le văd mulți oameni, însă le e frică să vorbească. Chiar așa, ție nu ți-e frică să scrii toate astea?", întreabă una dintre surse, prea ocupată cu propriile gânduri pentru a asculta răspunsul.