EXPLOZIV/Tunurile de la „Rezervele Statului” OMOARĂ românii! Amănunte INCENDIARE!

EXPLOZIV/Tunurile de la „Rezervele Statului” OMOARĂ românii! Amănunte INCENDIARE!

Scandalul dezinfectantilor de la Hexi Pharma a fost intors pe toate partile, iar anchetele declansate de-abia acum pe banda rulanta vor scoate, cu siguranta, mare parte din adevar la lumina. Insa marea intrebare care ramane este ce fel de dezinfectanti se gasesc in rezervele strategice ale statului roman? Si daca ar fi fost sau nu nevoie ca acestia sa fie pusi „la bataie” imediat, atunci cand s-a aflat ca medicii nu mai vor sa opereze cu „agheasma” cumparata pe bani grei de la Dan Condrea. 

Insa astfel nu s-ar face decat sa se spulbere si unul dintre ultimele mituri ale intangibilitatii unor institutii, persoane sau retele transpartinice in fata procurorilor anticoruptie. Pentru ca, initiatii sistemului o cunosc atat de bine, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale (ANRSPS) este, de departe, una dintre principalele „pusculite” ale baietilor destepti. Si institutia unde s-au dat, de-a lungul vremii, cele mai mari tunuri. Iar „curatenia” care a cuprins deja o buna parte din sistem este de asteptat sa fie declansata si in curtea structurii conduse inca de Dan Corneliu Baranga, la origini ofiter de intendenta, ca si protectorul sau, Gabriel Oprea. Pentru ca, altfel, este inevitabil ca dupa o noua tragedie sa nu ne trezim din nou cu „vocea strazii” urland indurerata, in Piata Universitatii, ca „tunurile” date pe spatele „rezervelor statului” omoara romanii pe care ar trebui sa ii salveze.

Dezinfectantii mortii 

„Tsunami”-ul reprezentat de scandalul dezinfectantilor livrati de catre Hexi Pharma mai catre toate marile spitale din Romania a lovit si salile de operatie, acolo unde chirurgii au refuzat sa intre, pana ce nu vor avea la dispozitie niste substante care sa nu puna in pericol viata pacientilor. De asemenea, unitatile medicale unde Hexi Pharma ajunsese sa aiba exclusivitate s-au trezit ca, pana la organizarea unor noi licitatii, nu au deloc asigurate stocurile de dezinfectanti pentru continuarea activitatii. Iar in toata aceasta nebunie, poate ca ar fi fost de asteptat ca ANRSPS-ul sa sara imediat in ajutorul romanilor, scotand de la „rezervele statului” cantitatile necesare de dezinfectanti. Bineinteles, cu conditia ca acestia sa existe. Si, mai ales, sa nu fi fost achizitionati tot de la Hexi Pharma sau de la firme care, dupa cum se va dovedi cat de curand, practicau aceleasi metode de diluare dusa la extrem. Dar, ca de obicei in tara asta, totul s-a rezumat la cateva masuri hei-rupiste, astfel ca ramane la indemana altor institutii ale statului sa lamureasca misterul dezinfectantilor de la „rezervele statului”.

„Fratia intendentei” 

Despre ANRSPS s-a spus dintotdeauna ca este un adevarat stat in stat, conducerea acestei institutii „pusculita” fiind mai ravnita chiar decat posturile de ministri. Si este lesne de inteles de ce, din moment ce aici parghiile de a cheltui banii publici sunt mai libere decat la orice alta institutie bugetara. Oricum, de multa vreme, „rezervele statului” au incaput sub sfera totala de influenta a asa-numitei „fratii a intendentei”. Iar pentru a intelege mai bine cum stau lucrurile la acest nivel, este suficient sa ne amintim, de exemplu, de ultima schimbare operata la varful ANRSPS. Cand ofiterul de intendenta Gabriel Oprea l-a inlocuit din fruntea „rezervelor statului” pe ofiterul de intendenta Catalin Stefanita Zisu cu ofiterul de intendenta Dan Corneliu Baranga! 

Asta ca sa fie clar de la bun inceput ca, indiferent de ce forta politica s-a perindat la putere, „afacerea” cu rezervele statului a trebuit sa ramana obligatoriu tot in „familia” ofiterilor de intendenta. Oricum, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, Dan Corneliu Baranga, omul pe care Gabriel Oprea l-a impus in trecut atat prefect de Ilfov, cat si vicepresedinte-subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ar fi agatat intr-un dosar exploziv al procurorilor anticoruptie. In care DNA a solicitat deja un maldar de documente privind „combinatiile” derulate la nivelul ANRP Ilfov, fief-ul actualului presedinte al „rezervelor statului”.  Cătălin TACHE/National

„Doctorul” Oprea „OPEREAZĂ” de 10 ani REZERVELE STATULUI 

Într-o sesizare adresată în 2015 procurorului Daniel Horodniceanu, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate naţională, ministru al Administraţiei şi Internelor în guvernul Ponta, cumătru al premierului şi general al UNPR, este acuzat de fapte deosebit de grave în legătură cu afaceri oneroase făcute de conducerea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), entitate care se află în subordinea MAI şi pe care, de altfel, Oprea a păstorit-o, cândva, demult, între 2001 şi 2002, când fostul premier Adrian Năstase l-a uns în funcţia de şef al Rezervelor Statului, prima funcţie a lui Oprea în administraţia centrală, şi apoi l-a băgat în politica mare.

Rezervele Statului, dirijate de Oprea de peste 10 ani

Procurorilor DIICOT li se cere să verifice “legalitatea derulării contractelor de închiriere a spaţiilor privind depozitarea bunurilor achiziţionate de ANRSPS. În acest sens, facem precizarea că la nivelul ANRSPS majoritatea contractelor de închiriere care au fost încheiate în urmă cu 10-15 ani, după regulile şi legislaţia de achiziţie a vremurilor respective şi care până în prezent au fost prelungite prin acte adiţionale.

Mulţi angajaţi din personalul de specialitate din cadrul ANRSPS sunt îngrijoraţi că prin aceste acte adiţionale s-au modificat fundamental şi artificial prevederile contractuale, în primul rând în ceea ce priveşte valoarea contractului, clauzele etc., implicând în foarte multe situaţii personal cu funcţii de răspundere din trecut şi din prezent dar şi persoane din Executiv şi anturajul acestora, în marea lor majoritate fiind atent dirijaţi de numitul Gabriel Oprea care, de cel puţin 10 ani, deţine controlul întregii activităţi a ANRSPS, atât în ceea ce priveşte achiziţia de bunuri dar şi în ceea ce priveşte scăderea din gestiune, valorificarea acestora etc.”.

În sesizarea adresată şefului DIICOT sunt nominalizate şi persoane din anturajul lui Gabriel Oprea şi chiar rude ale sale care ar executa ordinele acestuia: „În prezent, toate aceste activităţi/ilegalităţi sunt derulate prin numitul Dan Cornel Baranga, membru marcant al UNPR dar şi preşedinte al ANRSPS, col. Caralicea Alexandru Ciprian, secretar general al ANRSPS dar şi nepot al lui Gabriel Oprea”.

Trebuie să amintim aici că şeful ANRSPS, Dan Cornel Baranga, este vicepreşedinte al UNPR, este doctor în militărie, ca şi soţia sa, ambii doctori prin grija generalului prof. univ. dr. Oprea, şi, precum binefăcătorul său, a fost şi el cândva prefect de Ilfov.

Afaceri cu cereale şi alimente

De asemenea, în sesizarea adresată DIICOT sunt descrise, sumar dar destul de relevant pentru cunoscători, mecanismele prin care se fac ilegalităţile reclamate: “Trebuie verificată, în principal, legalitatea contractelor de închiriere privind depozitarea, în primul rând a produselor cerealiere (grâu, porumb) şi alimentare, cu societăţile comerciale aparţinând omului de afaceri Adrian Porumboiu – SC Comcereal Vaslui SA, precum şi celelalte contracte de închiriere, toate acestea fiind atent controlate de Gabriel Oprea. Este interesant de verificat dacă cantităţile de cereale cumpărate de ANRSPS şi depozitate prin contract în societatea domnului Porumboiu există şi în mod real, deoarece planează suspiciunea că într-o anumită perioadă a anului, în special în lunile februarie, martie, aprilie, mai, când preţurile pe piaţa internaţională a acestor produse cresc mult, produsele sunt vândute iar stocurile sunt completate după recoltare în lunile iulie, august, septembrie, când aceste produse sunt foarte ieftine. Este un mecanism foarte interesant de verificat şi veţi putea aprecia astfel care sunt beneficiile pe care şi le însuşesc cei care coordonează şi controlează această afacere. După acelaşi mecanism, procedeul este multiplicat la toate societăţile care se găsesc în relaţii contractuale (închiriere/depozitare) cu ANRSPS. Rugăm a se verifica legalitatea achiziţiilor de produse alimentare, zahăr, grâu, paste făinoase precum şi contractele de depozitare respective, dar şi legalitatea valorificării prin vânzare a unor stocuri şi completarea acestora prin achiziţii”.

Afaceri cu ajutoare pentru sinistraţi

O altă faptă reclamată la DIICOT şi care este foarte gravă, dacă este confirmată de un audit serios şi de ancheta procurorilor, este afacerea cu diverse produse care ar trebui să ajungă la sinistraţii loviţi de diverse calamităţi naturale – inundaţii, înzăpeziri, alunecări de terenuri etc.: „Trebuie verificată legalitatea achiziţiilor efectuate la nivelul ANRSPS dar şi distribuirea acestora în diverse împrejurări (inundaţii, înzăpeziri etc.) sub aspectul scăderii acestora din gestiune, dacă există documente justificative de distribuţie până la nivelul beneficiarului. Există suspiciunea că se fac scăderi din gestiune simulate iar în ceea ce priveşte completarea stocului se fac achiziţii formale, doar în acte, evident cu plăţile aferente”.

Volatilizarea combustibililor

Un caz la fel de grav se referă la afacerile cu produse petroliere, benzine în special, afaceri de pe urma cărora s-ar obţine sume mari de bani: “Rugăm a se verifica legalitatea achiziţiei carburanţilor, depozitării acestora, dar mai ales scăderea cantităţilor volatilizate pentru toate produsele petroliere. Este de notorietate că aprecierea scăzămintelor petroliere, urmare a prevederilor privind volatilizarea, se face arbitrar, iar vânzarea produselor, de exemplu a benzinelor a căror cifră octanică scade, se face în mod curent subevaluat şi asta numai prin aceleaşi firme tradiţionale, controlate de numitul Gabriel Oprea, care la fel de grijuliu se preocupă de completarea stocurilor, de obicei, evident, la preţuri supraevaluate şi evident tot prin aceleaşi firme tradiţionale controlate de acesta. Evident că toate aceste operaţiuni instituţia dvs. le va constata cu ocazia controlului pe care nădăjduim că îl veţi dispune”, se arată în plângerea adresată şefului DIICOT.






populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”