EXPLOZIV/ȘMECHERIA INVENTATĂ de Tăriceanu pentru 11 NOROCOȘI/Un SINGUR OM CÂȘTIGĂ 55.000 de EURO pe an

EXPLOZIV/ȘMECHERIA INVENTATĂ de Tăriceanu pentru 11 NOROCOȘI/Un SINGUR OM CÂȘTIGĂ 55.000 de EURO pe an

Drumul către câştigarea a 500 de euro pe oră este unul exclusiv. Doar 11 politicieni au onoarea de a fi remuneraţi cu 55.000 de euro pe an pentru câteva ore de muncă în fiecare lună.

Secretul este CIFGA, adică Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări. Abrevierea apare în 11 declaraţii de avere. Nu spune mare lucru celui care citeşte, însă Comitetul care funcţionează în cadrul Eximbank este o vacă de muls pentru politicieni şi consilierii acestora. O parte din membrii Comitetului sunt ţinuţi la secret însă unii dintre ei ajung acolo în virtutea funcţiilor deţinute.

Indemnizaţia fiecăruia dintre cei 11 membri ai Comitetului este de 4.500 de euro pentru fiecare lună. Având în vedere că, de obicei, comitetul se întruneşte pentru câteva ore de două ori pe lună, rezultă că membrii acestuia sunt cei mai bine plătiţi bugetari, încasând undeva la 500 de euro pe oră. Prin comparaţie, la un salariu mediu net pe economie de 390 de euro pe lună, înseamnă că un angajat câştigă la o normă lunară de 160 de ore în jur de 2.5 euro pe oră. Adică de 200 de ori mai puţin decât politicienii băgaţi în Comitetul de la Eximbank.

CINE SUNT 4 DINTRE NOROCOȘI

Enache Jiru

Enache Jiru este preşedintele CIFGA şi a încasat 241.295 de lei în anul 2013, potrivit declaraţiei de avere. Aceeaşi sumă i-a intrat în conturi şi în 2014, dar declaraţia de avere nu a fost încă depusă. Enache Jiru este propus să preia conducerea CEC Bank, BNR urmând să valideze propunerea făcută de Ministerul Finanţelor Publice. În urmă cu 10 ani, Enache Jiru a fost vicepreşedinte, timp de doi ani, al Energy Holding 2000, compania unuia dintre băieţii deştepţi din energie, Bogdan Buzaianu. Compania a fost în centrul unui scandal pentru că ar fi beneficiat de contracte preferenţiale cu Hidroelectrica, de la care ar fi cumpărat energie la preţuri mici şi ar fi rebvândut-o mai scump. Enache Jiru nu este un mare fan al completării declaraţiilor de avere, de cele mai multe ori menţionând în dreptul sumelor încasate faptul că nu a primit fişa fiscală, deci nu ştie cât a câştigat, în ciuda faptului că unele declaraţii sunt completat e în luna decembrie.

Ion Moraru 

Ion Moraru, secretarul general al Guvernului, este membru în CIFGA şi a încasat şi el 241.295 de lei în anul 2013. Este un personaj foarte controversat. Presa a scris că are afaceri cu Vasile Blaga dar şi cu Ioan Hidegcuti, colegul de companie de stat al cunoşinţei noastre mai vechi,Carmen Radu. Tot presa a scris că imediat după asocierea celor trei pentru lansarea Liceului Teoretic Naţional, şcoală privată, a fost trecută prin Parlament o iniţiativă legislativă care prevedea că Ministerul Educaţiei va finanţa şi elevii din şcolile private. O altă afacere controversată în care Ion Moraru ar fi implicat este cea a preluării Palatului Ştirbei. 

Traian Halalai

Traian Sorin Halalai, preşedintele Eximbank, a încasat şi el de la CIFGA cei 4.500 de euro lunar, un total de 55.000 de euro în anul 2013. Nu şi-a trecut însă aceşti bani în declaraţia de avere, dar nici nu poate spune că nu i-a încasat din moment ce este, potrivit legii, automat în CIFGA. Asta pe lângă cei 28.000 de euro lunar, primiţi pentru conducerea Eximbank. Salariul primit l-ar face invidios pe orice director de bancă privată din România, care doar visează să atingă astfel de cote ale remuneraţiei lunare. Numirea lui Traian Sorin Halalai în fruntea băncii de stat a intrat în atenţia DNA. Asta pentru că ar fi fost vehiculată o sumă de 1 milion de euro pentru obţinerea postului de preşedinte. 

Gheorghe Gherghina 

Gheorghe Gherghina, celebrul „părinte” al tuturor bugetelor de stat, a fost şi el unul dintre cei care s-au înfruptat, în fiecare an din 2007 până anul trecut când s-a mutat la BNR, din banii de la CIFGA. Locului lui, atât la Ministerul Finanţelor Publice cât şi în Comitetul de la Eximbank, a fost luat de Daniela Pescaru. În 2013, doamna Pescaru încasa 219.521 de lei din consiliul de administraţie de la CEC Bank. Banii au rămas aproape aceiaşi, pentru că odată cu numirea în funcţia de secretar de stat a ajuns automat şi în CIFGA.

CE ESTE COMITETUL INTERMINISTERIAL DE FINANŢĂRI, GARANŢII ŞI ASIGURĂRI

Potrivit Hotărârii de Guvern 534/2007 “Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări examinează şi avizează emiterea de garanţii de stat pentru împrumuturile contractate de operatorii economici şi subîmprumuturile acordate de Ministerul Economiei şi Finanţelor.”

Ideea înfiinţării le-a aparţinut lui Călin Popescu Tăriceanu (prim-ministru), Varujan Vosganian (ministrul Economiei) şi Decebal-Traian Remeş (ministrul Agriculturii). Potrivit documentului semnat de cei trei, modificat ulterior de Florin Georgescu (în sensul scăderii numărului de membri de la 18 la 11) din Comitet fac parte obligatoriu: 

– coordonatorul Direcţiei generale de trezorerie şi datorie publică de la Ministerul Finanţelor Publice (preşedinte)

– secretar de stat din Ministerul Economiei (vicepreşedinte)

– preşedintele Eximbank (vicepreşedinte)

– coordonatorul Direcţiei generale de programare bugetară din Ministerul Finanţelor Publice (membru)

– secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne (membru)

– secretarul general al Guvernului (membru)

– reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice (membru

– secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (membru)

– reprezentant al aparatului de lucru al Guvernului, prin Secretariatul General al Guvernului (membru)

– reprezentant al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (membru)

– reprezentant al Ministerului Transporturilor (membru) SURSA  BN 24.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Se confirmă, Donald Trump este al 47-lea președinte al Statelor Unite

2 „Va fi un război crâncen”. Predicția terifiantă făcută de Armand Goșu, care privește și România, despre reînscăunarea lui Trump

3 Trump, imaginea zilei...

4 „Sub conducerea lui Donald Trump, SUA nu va lăsa România și Polonia la cheremul Moscovei”

5 VIDEO 180 de zile de „pietonie” pentru „Prințul cu antemergător”