EXPLOZIV/Răsar GRENADELE lui Ponta! Amănunte INCENDIARE
Mai întâi citiți asta:
Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, traieste alaturi de Daciana Sarbu o frumoasa poveste de dragoste care pare fara sfarsit. Cei doi au fost, in weekend, invitati de catre afaceristul Costi Iacov, patronul echipei FC National, sa petreaca o seara pe iahtul acestuia. Ei au ajuns sambata la , in portul de agrement care ii apartine lui George Copos, acolo unde este ancorat iahtul, in jurul orei 18.30. Liderul PSD s-a schimbat imediat de hainele de drum si, in jurul orei 19.00, a plecat cu Daciana, tinandu-se de mana, sa se plimbe prin statiune . Au revenit apoi, aproape de ora 23.00, cand a inceput petrecerea, la care a luat parte, potrivit surselor noastre, si Ioan Neculaie, finantatorul lui FC Brasov .
Și acum știrea la zi
Scandal incredibil la SMART SA, societate detinuta de Transelectrica: Directorul general, Constantin Iacov, un controversat om de afaceri, nu a permis desfasurarea unei sedinte AGA, chiar daca a intervenit si Politia
Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport "Smart", companie controlata de Transelectrica, se afla in mijlocul unui scandal greu de imaginat, potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro. Pe scurt, Transelectrica, in calitate de actionar majoritar cu peste 70% din participatii, a convocat o sedinta AGA pentru 14 decembrie, avand ca principal punct pe ordinea de zi schimbarea Consiliului de Administratie. Stiind ca schimbarea administratorilor poate duce la demiterea sa, directorul general, Constantin Dumitru Iacov, nu a permis desfasurarea sedintei nici macar in situatia in care a fost chemata Politia. La a doua convocare, pe 15 decembrie, nu a permis desfasurarea votului, chiar daca Transelectrica adusese si un executor judecatoresc. Iacov, apropiat de PSD, a fost impus de guvernarea Ponta in conducerea SMART SA, chiar daca este un personaj foarte controversat, fost patron al clubului de fotbal FC National si cu o condamnare penala mai veche.
Informatiile legate de scandalul de la SMART SA au fost confirmate de Transelectrica, in urma unui solicitari transmise de HotNews.ro. De la inceput trebuie precizat ca SMART SA este o societate cu o miza extrem de importanta, avand in vedere ca gestioneaza toate contractele de mentenanta ale Transelectrica. Tot ce inseamna menentanta retelei de transport al energiei intra in sarcina SMART SA.
Povestea scandalului de la SMART SA
"Informatiile sunt reale. In data de 14 decembrie 2014, chiar si cu interventia Politiei, si contrar practicilor celor doua societati (SMART SA si CNTEE Transelectrica SA) in legatura cu transmiterea mandatelor pentru tinerea sedintelor, sedinta nu s-a putut tine, persoanei imputernicite de reprezentantul legal al CNTEE Transelectrica nefiindu-i permisa exprimarea votului companiei in legatura cu punctele ce se regaseau pe ordinea de zi a sedintei AGA convocata de Consiliul de Administratie al SMART SA. Facem din nou precizarea ca la filiala SMART SA, compania noastra detine peste 70% din actiuni, si implicit si din drepturile de vot", au raspuns reprezentantii Transelectrica.
Intrebati cum este posibil ca directorul general sa blocheze desfasurarea AGA, reprezentantii Transelectrica au spus ca acesta a fost imputernicit de catre Consiliul de Administratie al SMART sa prezideze sedintele actionarilor. Aceasta in conditiile in care Iacov este si membru al Consiliului de Administratie.
"Directorul General al SMART SA, care este si membru al Consiliului de Administratie al SMART SA, a fost imputernicit de catre Consiliul de Administratie al SMART SA sa prezideze sedintele Adunarii Generale a Actionarilor SMART SA din datele de 14 decembrie 2015, respectiv 15 decembrie 2015. In aceste conditii directorul general al SMART SA, in calitate de presedinte de sedinta, invocand articolului 125 alin. 3 din Legea societatilor nr. 31/1990, in contradictie cu practica de pana la acest moment, nu a permis persoanei imputernicite de catre reprezentatul legal al CNTEE Transelectrica SA sa exprime votul actionarului majoritar in conformitate cu mandatul acordat de catre Directoratul CNTEE Transelectrica SA, in calitate de reprezentant legal al companiei, pentru punctele ce se aflau pe ordinea de zi. Articolul 125 alin. 3 din Legea 31/1990 prevede ca procurile vor fi depuse in original cu 48 de ore inainte de adunare sau in termenul prevazut de actul constitutiv, sub sanctiunea pierderii exercitiului dreptului de vot in acea adunare. Actul constitutiv al SMART SA nu prevede niciun termen de depunere al procurilor. Desfasurarea sedintei a fost consemnata de catre un executor judecatoresc la solicitarea CNTEE Transelectrica SA", au explicat cei de la Transelectrica.
La a doua convocare, pe 15 decembrie, Iacov a refuzat deschiderea sedintei si supunerea la vot a punctelor aflate pe ordinea de zi. "Mai mult, la a doua convocare a sedintei in data de 15 decembrie 2015, in prezenta Directoratului CNTEE Transelectrica, reprezentatul legal al companiei, Directorul General al SMART SA, imputernicit de catre Consiliul de Administratie al SMART SA sa prezideze sedintele Adunarii Generale a Actionarilor SMART SA, fara nicio justificare reala si temeinica, in calitate de presedinte de sedinta, a refuzat deschiderea sedintei, si supunerea la vot a punctelor aflate pe ordinea de zi, desi Directoratul CNTEE Transelectrica SA, in calitate de reprezentant legal al companiei, putea exprima votul direct prin reprezentantii legali (prin prezenta chiar a membrilor Directoratului companiei CNTEE Transelectrica SA) pentru punctele aflate pe ordinea de zi. In aceasta situatie nu exista nicio prevedere legala cu privire la vreo obligatie a acestuia de a comunica anterior sedintei felul in care va vota. Si de aceasta data la sedinta a participat, la solicitarea CNTEE Transelectrica SA, un executor judecatoresc, care a consemnat desfasurarea sedintei", au povestit reprezentantii Transelectrica.
De ce nu reuseste sa schimbe Transelectrica un director care abuzeaza de functie?
In sedinta actionarilor ar fi trebuit votate mai multe puncte care aveau legatura cu schimbarea Consiliului de Administratie: Revocarea actualilor membri ai Consiliului de Administratie; Numirea membrilor provizorii ai Smart SA; Stabilirea duratei contractului de mandat al membrilor provizorii; Aprobarea contractului de administratie cadru si Stabilirea indemnizatiei fixe a membrilor provizorii. Actualul Consiliu de Administratie este impus politic din perioada guvernarii Ponta si il sustine pe Iacov la conducerea societatii. Doar un nou Consiliu de Administratie ar putea decide demiterea lui Iacov. Iar Consiliul de Administratie poate fi schimbat doar in urma unei sedinte AGA. De data aceasta, actionarii nu au putut desfasura sedinta, fiind impiedicati de Iacov, insa urmeaza o noua convocare pentru data de 10 februarie 2016. Poate atunci actionarii vor putea sa si voteze.
"Desi solicitarea CNTEE Transelectrica SA, actionar majoritar al SMART SA, a fost facuta cu respectarea tuturor prevederilor legale si a termenelor de depunere, Consiliul de Administratie al SMART SA, cu incalcarea obligatiilor legale, si fara nicio justificare reala, nu a completat ordinea de zi conform solicitarii. In schimb Consiliul de Administratie al SMART SA a decis convocarea unei noi sedinte a Adunarii Generale a Actionarilor pentru data de 10 februarie 2016 ce va avea pe ordinea de zi numirea unor noi membri ai Consiliului de Administratie al SMART SA in conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Conform prevederilor legale in vigoare CNTEE Transelectrica SA, nu poate decat, din nou, sa solicite completarea ordinii de zi si sa propuna si alti candidati, termenul de 10 februarie 2016, pentru tinerea Adunarii Generale neputand fi insa schimbat", au spus reprezentantii Transelectrica.
Conducerea controversata a SMART SA
Constantin Dumitru Iacov este un om de afaceri cu o avere uriasa. Potrivit unei declaratii de avere din 2014, este proprietarul a circa 50 de terenuri agricole si sase terenuri intravilane, din care trei in Bucuresti, doua in Buftea (Ilfov) si unul in Sacele (Brasov). Mai detine si doua case de vacanta in Ilfov si Brasov, un apartament in Bucuresti si doua spatii comerciale in Bucuresti. Este si posesorul unei motociclete Harley Davidson, unui cvadriciclu Bombardier, unui motoryacht Sealin T60 si unui autoturism Aston Martin. Detine o colectie de ceasuri de 800.000 euro. In 2014 a declarat conturi bancare de 3,8 milioane de euro si 2,9 milioane de lei. In plus era actionar la mai multe societati: Antrepriza Constructii Montaj Industrial, FC Progresul Bucuresti, Polvital Invest si Conban. De asemnea, figureaza cu imprumuturi de multe milioane de lei acordate unor societati si persoane fizice: Terra Construct Group (220.000 lei), Terra Activ Invest (265.765 lei), Antrepriza Constructii Montaj Industrial (5,6 milioane lei), FC Progresul Bucuresti (1,16 milioane lei), Florin Trifan (5 milioane euro), Marius Gavril Zaharia (845.000 euro) si Spartacus Tudor Napoleon Iacov (400.000 euro).
Este fostul patron al FC National si a fost implicat in mai multe scandaluri din fotbal. In 2000 a fost condamnat la 6 luni de inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de 2 ani si 6 luni, fiind acuzat de violare de domiciliu, distrugere si lovire, potrivit unui articol din 2006 din Ziua, preluat de 9am.ro. Este apropiat al PSD, numele sau fiind vechiulat pentru o candidatura la Primaria Sectorului 1.
In directoratul SMART SA mai este o persoana controversata, Liviu Petrache, directorul Directiei Mentenanta si Dezvoltare din cadrul societatii. Acesta a fost trimis zilele trecute in judecata de catre procurorii DNA pentru trafic de influenta. "In ceea ce priveste activitatea dlui. Liviu Petrache in cadrul SMART SA, precizam ca nu este de competenta Directoratului CNTEE Transelectrica SA stabilirea politicii de ocupare a fortei de munca, aceasta fiind de competenta conducerii executive a Smart SA. Mai mult, competenta luarii deciziilor de administrare si a deciziilor de conducere ale societatii si raspunderea, in conditiile legii, pentru efectele acestora revine Consiliului de Administratie si directorilor, in conformitate cu prevederile art. 4 alin. 1 al OUG nr. 109/2011", au raspuns reprezentantii Transelectrica, intrebati de HotNews.ro de ce mai este pastrat in functie in conditiile in care are probleme cu justitia.
NR. În imaginile de mai jos puteți admira iahtul lui Iacov, director la stat pus de Ponta, pe Iacov și cuplul de mrene stricate în week-end, pe același iaht...