EXPLOZIV/Ponta, o să ZACI ÎN PUȘCĂRIE lângă ei! Uite ce a făcut NENOROCITUL ăsta pe banii României! UPDATE/Banii au DISPĂRUT deja!

EXPLOZIV/Ponta, o să ZACI ÎN PUȘCĂRIE lângă ei! Uite ce a făcut NENOROCITUL ăsta pe banii României! UPDATE/Banii au DISPĂRUT deja!

Pe iahtul ăstuia din materialul de mai jos o ducea Penalul pe Țoapa cu Zurgălăi când încă îi făcea curte. Dreptul la replică trimis de Iacov către  HotNews , pe care îl puteți citi mai jos, este și mai penal! Banii au dispărut deja din cont!

O companie romaneasca de stat va participa la investitii de miliarde de euro in retelele electrice din Tanzania. In acest mod prezenta presa romaneasca, in vara anului trecut, anuntul SMART SA, o filiala a Transelectrica, ca va infiinta in Tanzania o firma, cu scopul efectuarii unor investitii importante in aceasta tara. Ceea ce parea sa fie inceputul unei povesti de succes a unei companii romanesti, s-a dovedit, in cele din urma, o inselaciune. Controversatul om de afaceri Constantin Dumitru Iacov, cel care a detinut pana de curand functia de director general al SMART SA a folosit ilegal banii societatii in vederea infiintarii unei firme in Tanzania. Reprezentantii Transelectrica, actionarul majoritar al SMART SA, sustin ca nu au stiut de aceste ilegalitati pana in februarie cand a fost schimbat Consiliul de Administratie.

Vezi toata povestea.

Context In vara anului trecut, Constantin Dumitru Iacov, un apropiat al penalului Victor Ponta, a anuntat ca Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei de Transport "SMART" SA va infiinta o filiala in Tanzania, in vederea efectuarii unor investitii in retelele de energie electrica in aceasta tara. SMART urma sa creeze un joint venture alaturi de compania de TANESCO, companie de stat din Tanzania. In luna august 2015, directorul general al Transelectrica, Toni Teau, a anuntat ca "le-a dat aprobarea in AGA" celor de la SMART SA in vederea infiintarii firmei, numite Smart Tanzania Company. Dupa aceste anunturi, nu au mai aparut alte vesti legate de stadiul infiintarii filialei SMART SA, respectiv companiei mixte din Tanzania. Insa, aceasta nu inseamna ca lucrurile nu s-au miscat, insa nu in sensul participarii la vreun proiect, ci in sensul scoaterii ilegale a unor sume de bani din SMART SA. Mai mult, Iacov a incheiat un contract de mandat pe 5 ani pentru functia de director general al firmei din Tanzania, pentru suma de 12.000 dolari lunar. In plus, trebuie sa primeasca in avans suma de 36.000 dolari, in conditiile in care contractul intra in vigoare in aprilie.

Reprezentantii Transelectrica spun ca nu cunosc multe din amanuntele afacerii, nici macar pe ce data a fost infiintata firma din Tanzania. Iacov, apropiat de PSD, a fost impus de guvernarea Ponta in conducerea SMART SA, chiar daca este un personaj foarte controversat, fost patron al clubului de fotbal FC National si cu o condamnare penala mai veche. Transelectrica detine 70% din SMART SA, restul actiunilor apartinand statului roman, prin Ministerul Economiei. SMART SA este o societate cu o miza extrem de importanta, avand in vedere ca gestioneaza toate contractele de mentenanta ale Transelectrica. Tot ce inseamna menentanta retelei de transport al energiei intra in sarcina SMART SA.

La solicitarea HotNews.ro , Transelectrica a prezentat cronologia faptelor

Pe 9 iulie 2015, Adunarea Generala a Actionarilor Smart SA a aprobat, la solicitarea conducerii executive Smart SA, infiintarea unei societati mixte in Tanzania, limitand resursele alocate la 20.000 euro, incluzand un aport la capitalul social de 5.000 euro. Limitarea sumelor alocate a fost argumentata de faptul ca, in aceasta prima etapa, implicarea Smart SA in Tanzania a fost conceputa de actionari ca o identificare a eventualelor oportunitati de business si de realizare a unui plan de afaceri fezabil. Proiectele din Tanzania au fost prezentate presei intr-o lumina favorabila exclusiv de catre Constantin Iacov. Reprezentantii Transelectrica SA sustin ca nu au avut din iulie 2015 si pana in prezent nicio declaratie in presa care sa contina aprecieri laudative la adresa proiectelor din Tanzania, motivand ca actionarii Smart SA nu au primit de la conducerea Smart SA materiale din care sa rezulte un plan detaliat de actiune al societatii Smart SA sau al celei mixte. De asemenea, nu au primit o fundamentare a oportunitatilor concrete de afaceri in care acestea se pot angaja imediat ori o analiza a fezabilitatii proiectelor respective, informatii strict necesare adoptarii unor decizii de alocare a oricaror resurse suplimentare pentru implicarea Smart SA in realizarea unor proiecte concrete din Tanzania prin intermediul societatii mixte.

Pe data de 8 octombrie 2015, Consiliul de administratie al SMART SA a aprobat ilegal, contrar dispozitiilor AGA din iulie 2015, acordarea unei sustineri financiare - capital de lucru, in valoare de 500.000 euro, catre Smart Tanzania Company. Constantin Iacov detinea si calitatea de membru in Consiliul de Administratie al SMART SA, nu doar de director general.

Pe 9 noiembrie 2015, a fost incheiat ilegal un contract de imprumut prin care SMART SA (semnatar al contractului din partea Smart SA fiind Constantin Iacov) se obliga sa imprumute Smart Tanzania Company cu suma de 500.000 euro pentru 12 luni.

Pe 14 decembrie 2015 a fost incheiat un protocol ilegal de cooperare intre SMART SA (semnatar al protocolului din partea Smart SA fiind Constantin Iacov) si Smart Tanzania Company prin care Smart SA si-a asumat obligatia de a finanta prin imprumut sustinerea economico-financiara a Smart Tanzania Company.

Pe 4 februarie 2016 a fost incheiat ilegal un contract de mandat pe 5 ani intre Smart Tanzania Company (reprezentata de Adrian Corbu, fost vicepresedinte al PDL Tineret, nepotul lui Marian Petrache, presedintele CJ Ilfov din partea PNL) si Constantin Iacov, prin care acesta este mandatat sa indeplineasca calitatea de director general al Smart Tanzania Company, primind in schimb o remuneratie lunara de 12.000 USD (din care 36.000 USD trebuie platiti in avans pana pe 19.02.2016. Banii ii primea in avans desi contractul stipuleaza ca intra in vigoare abia pe 19.04.2016, Transelectrica SA neavand informatii cu privire la plata efectiva a acestor sume. Interesant este ca la sfarsitul lui ianuarie, Constantin Iacov si-a inaintat demisia ministrului economiei Costin Borc. Intrebati de HotNews.ro daca si-a dat demisia sau a fost demis, reprezentantii Ministerului Economiei au precizat ca a fost decizia lui Iacov, ministrul fiind instiintat pe 26 ianuarie.

Recent a fost negociat un contract intre Smart (Transelectrica nu stie despre care societate este vorba, Smart SA ori Smart Tanzania Company) si o firma din Egipt, Elsewedy Electric Tradding & Distribution, care urma sa fie semnat in zilele urmatoare, obiectul acestuia fiind prestarea de catre cele doua firme a unor lucrari/servicii de instalare, transport si testare echipamente, in cadrul unor proiecte energetice a unor beneficiari din Tanzania. In contract se precizeaza ca Smart va plati penalitati de 5.000.000 USD pentru neindeplinirea obligatiilor asumate.

Pe 11 februarie 2016 a fost schimbat Consiliul de Administratie, ocazie cu care au fost descoperite si aceste lucruri, conducerea Ministerului Economiei si a Transelectrica fiind anuntate pe 12 februarie.

Mai intai o analiza si apoi sesizarea organelor de ancheta

Noii membri ai Consiliului de administratie au constatat ca semnarea contractului de imprumut si a protocolului de colaborare de catre Constantin Iacov contravine dispozitiilor Adunarii Generale a Actionarilor Smart SA si depaseste competenta acestuia. De asemenea au constatat ca protocolul de cooperare ce justifica acordarea unui imprumut societatii mixte este incheiat la mai mult de o luna de la momentul la care imprumutul fusese deja acordat. Mai mult, calitatea lui Iacov de mandatar al Smart Tanzania Company, platit chiar in avans de intrarea in vigoare a mandatului, poate constitui si un grav conflict de interese, considera Transelectrica. In aceste conditii, membrii CA au hotarat demararea unei analize a modului in care toate aceste acte respecta sau nu prevederile legale sau statutare aplicabile. Imediat ce analiza va fi incheiata vor fi facute publice concluziile acesteia si, daca este cazul, va fi angajata raspunderea tuturor persoanelor implicate si vor fi sesizate organele competente.

Transelectrica nu stie pe ce data a fost infiintata firma din Tanzania

Din documentele interne ale Smart SA rezulta ca actionariatul Smart Tanzania Company este format din Smart SA cu 95% si Richard Atufigwege Kasesela, politician tanzanian, cu 5%. Reprezentantii Transelectrica sustin ca pana in prezent, actionarilor Smart SA nu le-au fost puse la dispozitie niciun fel de documente din care sa rezulte data la care a fost infiintata societatea mixta din Tanzania, desi acestea au fost solicitate in mai multe randuri de catre actionarul majoritar.

Transelectrica precizeaza ca singura decizie luata de catre actionarii Smart SA privind activitatile din Tanzania este cea din 09.07.2015 cand au aprobat infiintarea unei societati in Tanzania, cu incadrarea in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, respectiv angajarea unor resurse in limita sumei de 20.000 euro, incluzand un aport la capitalul social de 5.000 euro. Potrivit Transelectrica, Constantin Iacov, prin materialele puse la dispozitia actionarilor prin care a cerut aprobarea infiintarii acestei societati in Tanzania a afirmat ca necesarul de resurse ce va fi alocat este de 20.000 euro. De asemenea, Adunarea Generala a Actionarilor a mandatat Consiliul de administratie, nu directorul general, al Smart SA sa indeplineasca formalitatile necesare pentru infiintare.

Reprezentantii Transelectrica mai spun ca Adunarea Generala a Actionarilor Smart SA nu a aprobat niciodata niciun fel de investitii in Tanzania, iar conducerea Smart SA nu a solicitat niciodata adunarii generale a actionarilor vreo aprobare in acest sens, toate informarile si notele prezentate de catre Consiliul de administratie al Smart SA referindu-se la participarea Smart SA (prin societatea mixta), in asociere cu firme din Tanzania, la prestarea de lucrari/servicii in legatura cu infrastructura energetica de pe teritoriul Tanzaniei.

In ciuda hotararii Adunarii Generale a Actionarilor Smart SA care limitase la 20.000 euro implicarea financiara a Smart SA in Tanzania, in data de 08.10.2015 Consiliul de Administratie al Smart SA a decis in mod nelegal, cu depasirea atributiilor, acordarea unei sustineri financiare- capital de lucru, in valoare de 500.000 EUR, catre Smart Tanzania Company. Mai mult, domnul Constantin Iacov a semnat nelegal un contract de imprumut prin care Smart SA se obliga sa imprumute Smart Tanzania Company cu suma de 500.000 euro pentru 12 luni, precum si protocolul de cooperare intre Smart SA si Smart Tanzania Company, prin care Smart SA si-a asumat obligatia de a finanta, prin acordarea unui contract de imprumut pentru sustinerea economico-financiara a Smart Tanzania Company.

Actionarii Smart SA au fost informati doar despre cheltuielile necesare pentru darea de data certa, traducere, legalizare, supralegalizare in valoare de 3.981 lei cu TVA (contract semnat de catre Smart SA cu SC Expert For You SRL), despre onorariul avocatilor Dimoso and Company Advacates din Zanzibar (17.000 USD) si despre cuantumul capitalului social minim al societatii ce urma a fi infiintata in Tanzania (4.000 USD).

Noul Consiliu de administratie al Smart SA numit in data de 11.02.2016 a demarat, imediat dupa numire, analiza modului in care toate actele legate de infiintarea si functionarea societatii mixte din Tanzania semnate de fosta conducere a Smart SA respecta sau nu prevederile legale sau statutare aplicabile. Imediat ce analiza va fi incheiata vor fi facute publice concluziile acesteia si, daca este cazul, va fi angajata raspunderea fostei conduceri, care nu a fost descarcata de gestiune pana in prezent, si vor fi sesizate organele publice competente.

Potrivit Transelectrica, relevant pentru intelegerea contextului in care au fost facute ilegalitatile, trebuie precizat ca, inca din septembrie 2015, Adunarea Generala a Actionarilor Smart SA a respins varianta revizuita a Planului de Administrare al membrilor Consiliului de Administratie al Smart SA si a solicitat acestuia convocarea de indata a unei noi sedinte a adunarii generale a actionarilor pentru numirea, cu respectarea dispozitiilor art. 29 al O.U.G. nr. 109/2011, a unor noi administratori. In perioada noiembrie 2015- ianuarie 2016, actionarii Smart SA au solicitat in repetate randuri introducerea pe ordinea de zi a sedintei adunarii generale a actionarilor Smart SA a schimbarii administratorilor, din cauza respingerii planului de administrare revizuit. Desi solicitarile au fost facute cu respectarea tuturor prevederilor legale si a termenelor de depunere, Consiliul de Administratie al Smart SA, cu incalcarea obligatiilor si fara nicio justificare reala, nu a dat curs niciodata acestora, Transelectrica SA depunand in acest sens plangere penala.

Mai mult, in cursul lunii decembrie 2015 Constantin Iacov a impiedicat in mod abuziv si nelegal, in mod repetat, desfasurarea sedintelor adunarii generale a actionarilor Smart SA, refuzand fie accesul in cladire, fie accesul in sala de sedinte, fie deschiderea sedintelor ori consemnarea in registrul proceselor verbale de sedinta. Toate acestea fiind probabil motivate de faptul ca adunarea generala a actionarilor urma sa se pronunte in legatura cu revocarea membrilor Consiliului de administratie al carui plan de administrare revizuit a fost respins, precizeaza Transelectrica.

Aceasta mai spune ca statul roman si-a putut exercita drepturile de actionar la Smart SA doar incepand cu luna ianuarie 2016, desi actionariatul Smart SA s-a diversificat inca din decembrie 2014, Statului Roman revenindu-i la acea data un pachet de actiuni, reprezentand 29,994% din capitalul social al Smart SA, in baza legislatiei privatizarii. In acest sens mentionam ca, desi la data inregistrarii diversificarii actionariatului Smart SA era in vigoare OUG nr. 86/2014, prin care actiunile Transelectrica SA au trecut de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) la Ministerul Economiei Comertului si Turismului (denumirea ministerului de la acea data, in continuare Ministerul Economiei), Consiliul de Administratie al Smart SA a refuzat inscrierea Ministerului Economiei in locul SGG in Registrul Actionarilor Smart SA, facand imposibila exercitarea de catre Statul Roman a drepturilor de actionar la Smart SA.

Reamintim ca SMART SA s-a confruntat cu probleme de management la mijlocul lunii decembrie 2015. Transelectrica, in calitate de actionar majoritar cu peste 70% din participatii, a convocat o sedinta AGA pentru 14 decembrie, avand ca principal punct pe ordinea de zi schimbarea Consiliului de Administratie. Stiind ca schimbarea administratorilor poate duce la demiterea sa, directorul general, Constantin Dumitru Iacov, nu a permis desfasurarea sedintei nici macar in situatia in care a fost chemata Politia. La a doua convocare, pe 15 decembrie, nu a permis desfasurarea votului, chiar daca Transelectrica adusese si un executor judecatoresc.

Cine este Constantin Dumitru Iacov

Iacov este un om de afaceri cu o avere uriasa. Potrivit unei declaratii de avere din 2014, este proprietarul a circa 50 de terenuri agricole si sase terenuri intravilane, din care trei in Bucuresti, doua in Buftea (Ilfov) si unul in Sacele (Brasov). Mai detine si doua case de vacanta in Ilfov si Brasov, un apartament in Bucuresti si doua spatii comerciale in Bucuresti. Este si posesorul unei motociclete Harley Davidson, unui cvadriciclu Bombardier, unui motoryacht Sealin T60 si unui autoturism Aston Martin. Detine o colectie de ceasuri de 800.000 euro. In 2014 a declarat conturi bancare de 3,8 milioane de euro si 2,9 milioane de lei. In plus era actionar la mai multe societati: Antrepriza Constructii Montaj Industrial, FC Progresul Bucuresti, Polvital Invest si Conban. De asemnea, figureaza cu imprumuturi de multe milioane de lei acordate unor societati si persoane fizice: Terra Construct Group (220.000 lei), Terra Activ Invest (265.765 lei), Antrepriza Constructii Montaj Industrial (5,6 milioane lei), FC Progresul Bucuresti (1,16 milioane lei), Florin Trifan (5 milioane euro), Marius Gavril Zaharia (845.000 euro) si Spartacus Tudor Napoleon Iacov (400.000 euro).

Este fostul patron al FC National si a fost implicat in mai multe scandaluri din fotbal. In 2000 a fost condamnat la 6 luni de inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de 2 ani si 6 luni, fiind acuzat de violare de domiciliu, distrugere si lovire, potrivit unui articol din 2006 din Ziua, preluat de 9am.ro. Este apropiat al PSD, numele sau fiind vehiculat pentru o candidatura la Primaria Sectorului 1.

*** Drept la replica. De unde rezultă că banii au DISPĂRUT deja!

Constantin Iacov a trimis redactiei HotNews  un drept la replica fata de articolul publicat de noi sub titlul de mai sus. Iacov sustine ca altcineva, un apropiat al lui Daniel Chitoiu (ALDE), a sustras 500.000 euro din contul Smart Tanzania. Iacov mai spune ca a facut sesizare la DNA pentru deturnare de fonduri. Iacov mai face acuzatii dure si la adresa conducerii Transelectrica. Dreptul la replica este insotit si de doua documente. Vezi documentele atasate  AICI  și  AICI .

"Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport "Smart" - S.A a fost infiintata prin H.G. nr. 710/2001 ca filiala a C.N.T.E.E. Transelectrica S.A.
Smart Tanzania Company Limited este o societate cu sediul in Republica Unita a Tanzaniei, avand ca asociati Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport "Smart" - S.A. cu o participatie de 95% si cetatean tanzanian cu o participatie de 5%.
Adunarea generala a actionarilor Smart S.A. a aprobat infiintarea Smart Tanzania Company Limited, fiind in competenta sa conform atributiilor statutare. Prin aceeasi hotarare, s-a aprobat si un cuantum maxim al cheltuielilor de infiintare ale acestei societati, in valoare de 20.000 euro.
Reprezentantii CNTEE Transelectrica S.A., din nestiinta sau intentionat cu scopul inducerii in eroare a opiniei publice, fac o confuzie majora intre valoarea de 20.000 euro ce avea ca destinatie infiintarea societatii din Tanzania si contractual de imprumut care s-a incheiat ulterior infiintarii acestei societati. Conform atributiilor statutare, Consiliul de administratie al Smart S.A. aea competenta sa aprobe angajamente financiare ale societatii Smarrt S.A. in valoare de pana la 1.000.000 euro. Contractul de imprumut s-a incheiat intre Smart S.A. si Smart Tanzania Company Limited dupa infiintarea acesteia din urma. Nu are nicio legatura suma de 20.000 euro la care face referire oficialii Transelectrica cu suma de 500.000 euro ce face obiectul contractului de imprumut.
Este o eroare pe care o fac atat oficialii Transelectrica, cat si actualii membri ai Consiliului de administratie al Smart S.A. Probabil aceasta eroare se face in mod intentionat, pentru ca daca nu se face in mod intentionat, atunci se pune sub semnul intrebarii pregatirea professionala si capacitatea de intelegere a celor care sustin ca aprobarea contractului de imprumut s-a facut ilegal.

De altfel, se remarca din tot cuprinsul punctului de vedere al oficialilor Transelectrica faptul ca toate actiunile si actele la care fac referire ar fi ilegale. Insa, nu au oferit nicio explicatie privind vreun act normattiv sau vreo norma interna a socetatii care sa fi fost incalcata la incheierea acelor acte. Ce uita sa mai precizeze Transelectica este faptul ca in acel contract de imprumut, pe un an de zile, este prevazuta o dobanda de 8% pe an. Iar in protocolul de cooperare, atat de blamat si el, exista o clauza prin care SMART S.A. va primi si 10% din profitul operational al Smart Tanzania.

In ce priveste afirmatia ca si contractul de mandat semnat intre Smart S.A. si dl. Iacov Constantin, si aceasta este o afirmatie nereala, tendentioasa si fara nicio dovada. Exista documente interne ale societatii Smart Tanzania, integistrate la autoritatile competente din Tanzania privind numirea dlui Iacov Constantin in functia de Director General al Smart Tanzania incepand cu data de 19.04.2016.
Referitor la plata in avans a unei anumite sume, ce omite Transelectrica sa precizeze este destinatia acelei sume si anume eventuale cheltuieli cu deplasarile, chiria in avans pentru o locuinta in Tanzania necesara pe durata executarii mandatului si alte cheltuieli de acomodare. Iacov Constantin nu a incasat aceasta indemnizatie de acomodare si nu a folosit nici in interesul personal si nici al Smart Tanzania nicio suma de bani.

Toata actiunea Transelectrica S.A. si a altor oficialitati este cu un scop precis: de tainuire si favorizare a dlui Soneriu Valentin, fost director general al Smart Tanzania Company Limited, cel in mandatul caruia suma de aproximativ 500.000 de dolari a fost transferata unor terti fara un temei legal sau contractual.

Mai exact, ceea ce s-a petrecut in interiorul Smart S.A., prin schimbarea abuziva si nelegala a membrilor Consiliului de administratie si a directorului general a avut ca scop impiedicarea mea de a avea acces la conturile bancare ale Smart Tanzania pentru a nu descoperi ca Soneriu Valentin a facut plati nelegale.
Soneriu credea ca Iacov Constantin nu va avea acces la cont, pentru ca doar cetatenii rezidenti pot avea un astfel de acces. Gasca lui Daniel Chitoiu spera ca eu nu as putea dovedi aceasta ilegalitate, dar eu am documentele bancare dovedi ( ANEXATE ) toate si urmeaza sa fie depuse la DNA. In timp, se va descoperi ca extrasul de cont pe care l-a prezentat dl. Soneriu conducerii Smart S.A. este un fals ( vezi ANEXA ).

Valentin Soneriu, liderul ALDE Brasov, mi-a spus ca are aviz de la anumite institutii ca sa-l pun la SMART Tanzania fiindca altfel, voi avea problem.
La incetarea contractului de mandat al dlui Soneriu, care urmare a demisiei sale (dupa ce cheltuise banii, se pare ca nu mai avea de ce sa mai ramana), dl. Iacov i-a cerut dlui Soneriu sa declare ca extrasul de cont pe care l-a prezentat corespunde realitatii, iar acesta a semnat.

Exista un grup infractional in jurul Transelectrica care doresc falimentarea SMART SA, acest grup a trimis scrisori in Tanzania la TANESCO, compania de stat, omologul de acolo al celor de la Transelectrica, la partenerii SMART din Egipt, o firma care a avut o cifra de afaceri de 2,2 miliarde euro in anul 2015, ca sa nu mai lucreze cu SMART Tanzania. S-a blocat negocierea unor contracte de aproximativ 4,5 miliarde de euro cu garantii asigurate, iar suma pe care ar urma sa o obtina Smart Tanzania ar fi de 2,2 miliarde de euro. Daca ma inlatura pe mine, acest grup infractional obtinea pentru el insusi o parte din bani, pentru ca lucrarile s-ar fi realizat in subantrepriza cu firme prietene. Toti acesti oameni se invart in jurul lui Daniel Chitoiu, respectiv presedintele ALDE Brasov, Valentin Soneriu, Toni Teau (presedintele directoratului Transelectrica) CONTABILUL LUI VANTU, Constantin Vaduva (membru in Consiliul de Administratie al Transelectrica), Iulian Butnaru (actual membru in Consiliu de administratie al Smart S.A.). Dumnealor, pentru mine, reprezinta niste potentiali infractori, care vor sa puna mana pe acest business ca persoane fizice, exact cum a facut Vanghelie cu Primaria Sect 5. Pentru mine nu este nicio diferenta intre Chitoiu si Vanghelie, iar daca Parlamentul il lasa din mana pe Daniel Chitoiu, astazi era in puscarie sau era condamnat pentru fapte penale. Toate aceste persoane au fost numite prin execitarea influentei de catre Daniel Chitoiu.
Pe data de 19 februarie 2016 trebuia sa depunem dosarul la o licitatie de aproximativ 300 de milioane de euro si am reusit cu partenerii nostri din Egipt - Elsewedy - sa amanam acest termen cu 14 zile. SMART Tanzania ar avea in jur de 50% din acest contract. S-a incercat blocarea semnarii acestui contract de catre oamenii lui Daniel Chitoiu, prin adrese pe care Iulian Butnaru si Hariss Nicorescu le-au semnat si trimis catre Tanesco (structura similara Transelectrica) si potentialii nostri parteneri din Tanzania.
Domnul Iulian Butnaru, actual administrator Smart S.A. si omul lui Chitoiu care conduce din umbra Smart S.A., in data de 18.02.2016, la sedinta Consiliului de Administratie, a spus ca banii din Smart Tanzania, cei 500.000 de euro, sunt deturnati din Tanzania de catre Iacov. Sedinta CA al Smart S.A. a fost inregistrata audio si se poate verifica aceasta afirmatie. La momentul la care dl. Butnaru a facut acea afirmati, de aceasta deturnare nu stia nimeni, decat DNA, deoarece facusem sesizare prin email cu o zi inainte de sedinta CA. Singura persoana care stia era Valentin Soneriu, cel care furase banii din contul Smart Tanazania
Referitor la contractul la care fac referire oficialii Transelectrica, in continuare se procedeaza la afirmatii necorespunzatoare realitatii. Dumnealor au vazut un draft de contract, care nu fusese inca negociat de ambele parti. Abia fusese transmis catre Smart Tanzania si nici nu fusese inca studiat. Era o forma bruta, nefinalizata, care intre timp, a fost negociata in conditii reciproc avantajoase.

Actionarii SMART sunt, in prezent, Transelectrica (70%) si Statul Roman prin Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (30%).
Autoritatile competente trebuie sa verifice modul de schimbare al reprezentantilor Statului Roman in actionariatul Smart S.A. Exista suspiciuni ca s-a facut abuziv, fara o baza legala clara si explicita, doar prin interpretarea gresita a unui act normativ, care prevedea ca reprezentantul Statului Roman la Transelectrica (atentie, doar la Transelectrica, nu si la filiale, spre deosebire de actele normative precedente) nu va mai fi Secretariatul General al Guvernului, ci Ministerul Economiei. Filialele sunt societati distincte de societatea mama, consider ca ar fi trebuit mentionat expres ca schimbarea se face si la filiale, asa cum in trecut, cand au mai fost astfel de schimbari, au fost precizate in mod explicit si filialele Transelectrica.
Actiunea acestui grup de interese de schimbare a consiliului de administratie si a directorului general de la Smart S.A.. nu ar fi fost posibila daca Transelectrica nu ar fi procedat la schimbarea reprezentantului Statului Roman in actionariatul Smart. S.A.

De altfel, acesta a si fost motivul pentru care membrii Consiliului de administratie al Smart S.A. au fost revocati si anume acela ca nu au operat schimbarea reprezentantului Statului Roman in actionariatul Smart S.A., desi nu exista niciun cadru legal. Chiar daca s-ar presupune ca ar fi trebuit operata aceasta schimbare, art. 10 alin. (5) din O.U.G. nr. 86/2014 prevede aceasta obligatie in sarcina Ministerului Economiei si nu a administratorilor societatii.
Se va dpune e o sesizare si in acest sens catre autoritatile competente, pentru a verifica aceasta actiune, sustinand ca exista la Guvern o solicitare de dumnealui facuta acum un an de zile catre minister, la care i s-a raspuns ca, pentru schimbarea reprezentantului Statului Roman este nevoie de hotarare de guvern.
Se mai precizeaza ca numirea unor membri provizorii in Consiliul de administratie al Smart S.A. este nelegala, incalcandu-se prevedrile O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Adunarea generala a actionarilor Smart S.A. avea la dispozitie o lista de persoane selectate de catre in expert independent, asa cum prevede legea, insa, probabil ca niciuna dintre acele persoane nu facea parte dintr-un grup de influenta, astfel incat nu ar fi putut face jocurile de indepartare a conducerii executive a societatii.

In ce priveste afirmatiile privind faptul ca s-a solicitat in mai multe randuri fostilor administrator sa introduca pe ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor a Smart S.A/ un punct referitor la schimbarea administratorilor, se precizeaza faptul ca administratorii Smart S.A. au convocat trei sedinte in acest sens: 26/27.11.2015, 14/15.12.2016, 10/11.02.2016. Ceea ce uita oficialii Transelectrica sa precizeze este faptul ca la prima adunare nu s-au prezentat, la cea de-a doua adunare nu au depus procura in termenul legal, iar cee de a treia, nu a mai avut loc, intrucat pe data de 09.02.2016 s-a tinut ad hoc aceasta adunare cu 100% prezenta.

Ceea ce mai uita Transelectrica sa precizeze este ca au cerut tardiv completarea ordinii de zi, dupa trecerea termenului legal, iar obiectul completarii ordinii de zi era ilegal: numire administrator cu nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 109/2011, in conditiile in care la toate cele trei adunari generale precizate mai sus, pe ordinea de zi exista la primul punct numirea unor noi administrator, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 109/2011. Se face precizarea ca mandatul administratorilor revocati in data de 09.02.2016 ar fi trebuit oricum sa inceteze de drept la data numirii unor noi administratori, intrucat nu le fusese aprobat planul de administrare. Respingerea planului de administrare a vechilor membri ai CA este un alt subiect interesant, planul de administrare a fost respins de Transelectrica cu toate ca respecta bugetul de venituri si cheltuilei aprobat pe anul 2015 de catre Transelectrica.
Sper ca odata cu anchetele demarate sa se scoata la lumina acest grup infractional".





populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”