EXPLOZIV/PERLE din faza finală a intrării în magistratură: Sunt foarte corectă, dar cu excepții...
Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, a facut public pe blogul sau punctul de vedere al comisiei care in aceasta vara a desfasurat proba interviului din concursul de admitere la INM, in care se arata ca unii candidati, desi trecusera de primele probe, au aratat probleme in intelegerea unor termeni, se exprima cu dificultate, fac greseli gramaticale sau nu au proprietatea termenilor.
Potrivit lui Danilet, "sustinerile constituie o atentionare foarte serioasa asupra stadiului educatiei unor tineri si a calitatii invatamantului romanesc".
Cu atat mai interesant este faptul ca punctul de vedere al membrilor comisiei se refera strict la constatarile cu privire la candidatii trecuti de primele doua probe.
Din cei 3297 de candidati la Institutul National al Magistraturii, 285 candidati au reusit la probele anterioare, iar dintre acestia 217 au trecut de proba interviului, astfel ca in final au fost selectati primii 140 in ordinea mediilor.
"Un semnal autentic de alarma este acela ca multi candidati se exprima cu dificultate accentuata, comit numeroase erori gramaticale si de comunicare, sunt inabili de a purta un dialog, nu au proprietatea termenilor sau sunt in imposibilitate de a formula definitia unora", se arata in minuta intalnirii membrilor comisiilor de examinare la proba interviului in cadrul concursului pentru admiterea la INM.
Ca exemplu, sunt redate fragmente din raspunsurile formulate de unii candidati:
"Ignoranta presupune, in viziunea mea, a nu acorda atentie fiecarui element care construieste drumul catre realizarea "justitiei". La insistentele comisiei de a da un sinonim pentru ignoranta, a afirmat ca "inseamna a nu avea disponibilitatea de a te perfectiona."
"Libertatea este o valoare fundamentala a unui stat de drept, un atribut al tuturor oamenilor, care daca isi cultiva stapanirea de sine pe un drum ce nu tot timpul este usor o vor gasi in forma ei cea mai autentic"
Intrebare: O calitate? Raspuns:"Perseveritatea"
"Persoanele care se sacrifica pentru idealuri, principii sunt fanatice."
"Cunoasterea de sine presupune cunoasterea limitelor si atunci esti un om moral".
"Un prieten adevarat nu mi-ar putea cere asa ceva, el cunoaste etica mea fata de justitie."
"Totodata, dupa trecerea in nefiinta, din viata unui om raman realizarile sale, iar pentru el insusi amintirile si experientele traite pe parcursul vietii."
"Procurorii au prea mult liber-arbitru, iar eu nu o sa tolerez asa ceva ca judecator".
"Sunt foarte corecta, dar cu exceptii."
"Prin verbul a discredita inteleg a injura."
"Empatie inseamna capacitatea de a rezona cu fiecare individ ca sa ii preiei mesajul."
"Vreau sa fiu judecator, pentru ca judecatorul are o viziune bilaterala, spre deosebire de procuror sau avocat."
"Ignoranta inseamna nepasare fata de societate."
"Vreau sa devin magistrat pentru ca imi doresc o mai mare adrenalina si sunt predispus spre a fi impartial."
"Vreau sa ma fac judecator, pentru ca pot privi multilateral cauza, iar procurorul adopta o vedere partinitoare."
"Justitia va fi mai solida pentru ca nu o sa judec in aparenta si nu voi fi blazata pentru ca refuz sa fac cuiva calitati."
"Justitia imanenta este justitia rapida, cu caracter practic."
"Un exemplu de virtute care inseamna pasiune este spiritul de echipa care impinsa peste o anumita limita se transforma in exces de zel."
"Exista impartialitate obiectiva si impartialitate subiectiva. Impartialitatea subiectiva inseamna partinire pur si simplu."
"Ca judecator nu trebuie sa fiu impartial".
"Eu vreau sa ma fac judecator pentru ca sunt mai calma si nu vreau sa supar pe cineva, sa ma mustre constiinta."
"Pasiunea e acel element care vine din exterior, de exemplu prejudecatile."
"Ignoranta inseamna pasivitate."
"Puterea si ignoranta duc la impartialitate."
"Onestitate inseamna ca, in facultate, cand plecam in excursie cu colegii mai saraci, le dadeam bani pentru ca imi placea compania lor."
"Imi doresc sa fiu remarcabil" Ce inseamna pentru dumneavoastra sa fiti remarcabil? "Sa fiu filantrop". De ce vreti sa deveniti magistrat?
"Ma gandeam, in retorica mea mea interioara, de ce trebuie sa respectam legea, de ce este egala pentru toti. Am avut o atragere fata de reguli, de disciplina."
Unii candidati comit grave greseli gramaticale. De pilda:
"...cat si pentru o persoana cu care intrii in contact..."
"...pentru a depasii situatia critica..."
"...unul i-a totul..."
"...ideia de justitie..."
"...intelepciunea sa lasand sa perpetue peste mii de ani importanta educatiei..."
"...Pentru a stabilii cea ce este permis unei persoane sa faca, mai intai sunt reglementate comportamentele, atitudinile interzise, rezultand astfel ceea ce nu ii este interzis sa faca, ceea ce nu este reglementat, ceea ce este permis unei persoane, libertatea acestuia."
La spetele de etica, o parte insemnata a candidatilor nu a reusit sa identifice problemele si optiunile posibile, in functie de diversele ipoteze prezumtive.
Dovedesc o atitudine rigida, aleg o varianta de raspuns la care nu renunta, considerand (probabil) ca scopul urmarit de membrii comisiei este de a adresa intrebari si de a dezvolta subiectul doar pentru a-i "incurca".