EXPLOZIV/PANARAMELE din Comisia de „Control” a SRI!
Pe fondul discuțiilor încă aprinse despre divorțul dintre SRI și DNA poate că e bine să ne mai aducem aminte cine sunt panaramele care ar trebui, în numele nostru, al poporului să controleze activitatea controversatului serviciu de informații. Comisia SRI din Parlament, condusă de PSD-istul Georgian Pop, are 9 membri, aleşi după algoritmul electoral: patru de la PSD, trei de la PNL, unul de la UNPR şi unul de la UDMR.
Şeful comisiei, absolvent al Academiei de Informaţii, a devenit cunoscut după scandalul WikiLeaks. Conform acestora, el era persoana care transmitea americanilor informaţii despre planurile PDL şi PSD de formare a noului Guvern. Era în anul 2011.
Georgian Pop vorbea atunci despre „persoanele proaste şi lacome” din PSD, în timp ce despre Victor Ponta spunea că „numai gura e de el”. Și tot Pop a fost protagonist într-unul dintre cele mai penibile momente din istoria Parlamentului. Când, pe 30 septembrie 2013, șeful SRI de la acea vreme, actualul ambasador al României în SUA, George Maior, l-a lăsat cu mâna întinsă refuzând să-l salute...
George Maior nu a vrut să dea mâna cu președintele comisiei SRI din Parlament...
Alţi cinci membri ai comisiei au absolvit cursuri de informații după ce au devenit parlamentari. Sebastian Ghiţă şi Liviu Codîrlă nu au trecute în CV competenţe legate de activitatea serviciilor. Însă tocmai asupra lor planează cele mai mari suspiciuni.
„Aşa este, sunt inginer. Contează, în primul rând, experienţa. Noi aici facem politică, nu facem informaţii. Eu nu sunt furnizor de informaţii către nimeni”, spune Liviu Codîrlă, membru al Comisiei ce control al SRI din Parlament
Liviu Codîrlă a ajuns parlamentar în 2004, pe listele PRM. A schimbat mai multe partide şi acum tocmai a trecut la PSD după ce a trecut pe la UNPR venind din PPDD.
Secretarul comisiei este senatorul UDMR Verestoy Attila, al cărui nume a fost vehiculat în scandaluri legate de defrişări ilegale.
Un alt membru, Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, a fost pus sub acuzare, în 2012, pentru corupţie şi infracţiuni privind referendumul pentru demiterea Preşedintelui. În ianuarie 2014, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale.
Comisia are în componenţă şi un fost ofiţer activ al SRI, deputatul PSD Daniel Savu.
Numele lui Sebastian Ghiţă, membru al comisiei, a fost vehiculat în scandaluri legate de SRI.
Elena Udrea l-a acuzat că ar fi primit 500.000 de euro pentru postul său de televiziune de la fostul ei soţ, la cererea generalului Florian Coldea.
Sebastian Ghiţă a mai fost acuzat că, prin firmele pe care le-a deţinut, a avut afaceri chiar cu SRI. Sebastian Ghiţă nu a fost de găsit.
„Este rezultatul faimosului vot uninominal care ne-a înnebunit pe toţi şi care a adus pe liste oameni cu bani, oamenii care îşi pot permite să obţină locul prin forţa financiară şi apoi vin în comisii pe care spun ei că le pot reprezenta cu cinste”, spune deputatul PNL Cezar Preda.
Un alt membru al comisiei este Radu Stroe...
Comisia SRI ar trebui să verifice activitatea serviciului şi să propună măsuri dacă agenţii secreţi încalcă legea.
În ultimii 20 de ani, comisia nu a solicitat nicio schimbare din funcţie şi nici sancţiuni.
Ăsta controlează SRI?
*30 septembrie 2013, ştire B1 TV
Actualul şef al instituţiei, George Maior, a fost audiat astăzi în Comisia SRI din Parlament şi a declarat că, din perspectiva serviciului, subiectul Roşia Montană reprezintă o temă de securitate naţională. Mai mult, şeful SRI a afirmat că au fost entităţi care ar fi vrut să deturneze protestele. La plecare, Maior i-a întors spatele preşedintelui Comisiei SRI, care a rămas cu mâna întinsă, încercând să îl salute.
Maior s-a ridicat de la masă şi a refuzat să dea mâna cu şeful comisiei SRI, Georgian Pop. Pe imagini se poate observa cum Georgian Pop întinde mâna, iar directorul SRI se întoarce şi pleacă fără a-i răspunde.
Pop a explicat ulterior, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, de pe B1 TV, că este posibil ca George Maior să nu fi văzut momentul în care el a întins mâna.
„Cred că domnul Maior nu a văzut momentul în care am întins mâna. Cred că a spus la revedere”, a spus Pop.