EXPLOZIV/Nu chiloții sunt problema, domnule Cioloș!
Nu vă îmbătați cu apă rece. Nu chiloții au fost de vină pentru retragerea tânărului Andrei Baciu de pe lista miniștrilor propuși de Dacian Cioloș. Fotografiile atât de circulate pe Facebook sunt doar o camuflare ideală pentru un rateu mult mai serios al abia intratului în acțiune guvern Cioloș.
De fapt, cariera de model a lui Andrei Baciu putea să fie, folosită iscusit, un avantaj. Dar să numești ministru la Sănătate un medic rezident cu experiență zero în management și politici de sănătate echivalează cu a pune comanda unui mare avion de pasageri în mâna unui pilot care încă face zboruri școală. Doar că în acest caz, pasagerii eram noi. Iar dacă domnul Dacian Cioloș nu știa asta, atunci cineva ar fi trebuit să-i spună. Și asta nu s-a întâmplat. De ce?
“Este un tânăr medic chirurg, cu experiență în străinătate, dar și experiență privind mediul spitalicesc” – așa și-a motivat Dacian Cioloș nominalizarea pentru portofoliul sănătății. Încă din prima propoziție ni s-a transmis o informație imprecisă, chiar falsă ar putea spune unii mai puțin toleranți. Căci Andrei Baciu are la fel de multă experiență în mediul spitalicesc ca orice alt rezident din România aflat în același an de studiu. Și zero experiență în management și politici medicale.
Cu câteva luni în urmă a terminat un program scurt de formare la Școala Națională de Sănătate Publică din București și mai are la activ o formare la distanță la o facultate britanică obișnuită. Este foarte posibil ca domnul Baciu să fie un chirurg promițător, dar ca el mai sunt alte câteva zeci (dacă nu chiar sute) de rezidenți români. De ce a fost el alesul? Căci CV-ul domniei sale este mult prea subțire pentru o poziție atât de importantă. Poate peste zece ani, da. Astăzi însă, nominalizarea lui a surprins/șocat lumea medicală.
Am primit în răstimp de câteva ore mai multe telefoane. Oamenii din partide jubilau: victima părea sigură. Profesorii de prin facultăți erau amuzați și foarte curioși să afle cine este păpușarul din spatele tânărului. Iar medicii, ei bine medicii au fost de-a dreptul jigniți.
Am citit și mesajul profesorului meu de medicină internă din facultate, dr. Viorel Șerban, unul dintre oamenii în fața cărora îmi scot oricând pălăria, un domn lipsit de partizanate politice și care a depășit de mult faza ambițiilor carieristice. Profesorul Șerban i-a scris lui Dacian Cioloș așa: “Sunt supărat rău, pentru că m-ați jignit, ca medic cu îndelungată experiență, și mă dezamăgiți, în calitate de cetățean, tocmai când încercam să mă conving că pot spera la ceva mai bun. Pentru mine contează faptul că, propunând un rezident, oricât de valoros ar fi fost el, ați dovedit lipsă de orientare și de maturitate. Am profesat sub zeci de miniștri ai sănătății, dar așa ceva n-am văzut și vă asigur că veți mai fi pomenit, cel puțin în lumea medicală. O asemenea propunere de ministru la Sănătate mai arată, încă o dată, că acestei funcții nu i se acordă nici o importanță, fiindcă nu se vrea ca ministrul, indiferent cine a fost sau va fi, să fie și capul, nu doar brațul”.
Îmi pare rău s-o spun, dar profesorul Șerban are 100% dreptate. Iar dacă domnul Dacian Cioloș nu știe care este diferența dintre un medic stagiar, un medic rezident și un chirurg specialist, atunci ar fi trebuit să îi spună cineva. Dacă nu știe că pentru a conduce un minister atât de dificil ca cel de la Sănătate ai nevoie de mai mult decât formări la distanță efectuate în același timp în care faci și un rezidențiat în chirurgie (care e oricum complicat), atunci ar fi trebuit să-i spună cineva.
Tinerețea nu înseamnă automat bună-credință sau competență: anii petrecuți cu tânărul Victor Ponta pe poziții înalte în guvern ar fi trebuit să ne convingă deja de asta. Dar, din păcate, nici activitatea în zona societății civile nu-l recomanda ca un tânăr special pe domnul Andrei Baciu: conduce un ong nou înființat a cărui singură activitate notabilă este organizarea unei campanii pentru drepturile pacienților în care liberalul Cristian Bușoi este principalul personaj și principala imagine. Dacă domnul Dacian Cioloș nu știa asta, atunci ar fi trebuit să-i spună cineva. De ce nu i-a spus nimeni? Putem doar specula.
Un fapt sigur este că Andrei Baciu este unul dintre apropiații liderului liberal Cristian Bușoi, care cunoaște toate informațiile de mai sus. L-a informat domnul Bușoi pe premierul desemnat în privința acestor posibile probleme? Și, în special, care a fost scopul acestei nominalizări imposibile? Din nou nu putem răspunde fără să speculăm. Dar, cu chiloți sau fără chiloți, e greu de crezut că un medic rezident în anul 4 ar fi putut să-i țină la respect pe puternicii profesori care conduc sistemul medical românesc. Și care, apropo, au primit propuneri pentru a conduce ministerul Sănătății, dar le-au refuzat.
Domnului Cioloș nu-i lipsește experiența politică la nivel înalt și, tocmai de aceea, mirarea este și mai mare: cum de a putut face o astfel de eroare? Sau a fost o capcană? Regretabil este că acest episod va surpa mult din credibilitatea unui guvern care prezintă câteva nume remarcabile prin profesionalism sau onestitate. Și va oferi muniție tuturor partidelor, bucuroase că sunt, în anul alegerilor, în opoziție și că ne pot demonstra, iată, în ce debandadă ajunge țara fără ele la manetă.