EXPLOZIV/Noul DOSAR cu care procurorii îl ÎNFUNDĂ pe Oprescu
Prins cu banii de „groapa” la el in buzunar, Sorin Oprescu si-a axat intreaga strategie de aparare in dosarul de coruptie in care a fost arestat pe ratiuni eminamente medicale. Acum, desigur, ramane de vazut daca vreuna dintre cele 12 boli gasite instant de catre medici il va ajuta sau nu pe primarul general al Capitalei sa scape de TUBULATURĂ.
Insa, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, in afara anchetei privind spaga primita pe filiera Administratiei Cimitirelor, procurorii se pregatesc sa-i dea lui Sorin Oprescu un veritabil sah-mat juridic intr-un nou dosar care tocmai este pe cale sa explodeze. Iar noua ancheta a intrat deja in linie dreapta dupa ce procurorii au obtinut, zilele trecute, mandatele necesare pentru a ridica acte care se anunta de pe acum incendiare de la directiile de patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii si al Primariei Municipiului Bucuresti. Mai mult, cum suspiciunile oficiale ale anchetatorilor se refera, in premiera intr-un caz de asemenea importanta, si la distrugerea de documente oficiale, ancheta aflata in faza finala va produce un adevarat „tsunami” printre membrii retelei transpartinice implicata in operatiunea de distrugere sistematica a „Micului Paris”. Si astfel poate se va si explica, dupa atata amar de vreme, cum au aparut puzderie de mall-uri si zgarie nori in locul cladirilor istorice din patrimoniul Capitalei.
Mana in mana cu Ministerul Culturii
Abuz in serviciu si distrugerea de documente oficiale, acestea sunt acuzele pe baza carora procurorii au primit mandatele necesare pentru a continua cercetarile intr-o ancheta de o complexitate fara precedent si care se anunta inca de pe acum drept o noua „ghiulea” legata de picioarele primarului arestat al Capitalei, Sorin Oprescu. Pentru ca itele intregii combinatii care, ani buni de zile, a reprezentat o adevarata „fabrica de bani” pentru cei implicati duc la Directia de Patrimoniu a Municipiului Bucuresti. Culmea este insa ca, dupa cum sustin sursele noastre, oamenii lui Oprescu de la primarie erau mana in mana cu inalti functionari ai Ministerului Culturii, care aveau in grija tot cladirile bucurestene de patrimoniu. Insa principala activitate a celor implicati in retea pare sa nu fi fost in niciun caz protejarea sau restaurarea acestora, ci chiar distrugerea respectivelor bijuterii istorice. Cel putin atunci cand la mijloc interveneau solicitari bine platite „la negru” pentru primirea avizelor necesare pentru constructia unor mall-uri sau alti „monstri” arhitecturali din beton si sticla in apropierea sau chiar pe locul cladirilor istorice. Astfel, cercetarile se defasoara deocamdata pe mai multe paliere. In primul rand, se verifica eliberarea unor avize prin care s-a aprobat direct stergerea de pe fata pamantului a unor cladiri de patrimoniu. O alta modalitate prin care se scapa de aceste cladiri istorice era lasarea lor deliberata in paragina, dupa care se intocmeau rapoarte potrivit carora, chipurile, nu mai puteau fi restaurate, fiind incadrate in clase de risc ce nu permiteau acest lucru.
De fapt, astfel se obtineau avizele de demolare a lor, pentru a permite aparitia vreunui nou centru comercial. De asemenea, informatiile procurorilor arata ca directorii si functionarii de la Primaria Municipiului Bucuresti care fac parte din aceasta grupare erau mana in mana cu unii angajati de la Ministerul Culturii. Pentru ca, dupa ce se luau acordurile necesare de la Primaria Capitalei, dosarele intrau la comisia de specialitatea Ministerului Culturii mai ales cele pe „monumente istorice incadrate in clasele A si B”, adica tocmai cele mai importante.
Pantofi „Dior”
Iar in acest mod, in nu putine cazuri, erau depasite si ultimele bariere pe care, in mod normal, reprezentantii institutiilor abilitate ale statului roman trebuiau sa le puna, legal, distrugerii patrimoniului din capitala tarii. Si astfel se poate explica si misterul privind functionarii care pe statul de plata primeau un modest salariu de doar 1.000 de lei, dar se afisau la serviciu cu pantofi „Dior” si bijuterii costisitoare.
Jale pe Legea 10
O alta pista verificata de procurori si care are legaturi cu distrugerea patrimoniului este reprezentata de „suveica” tranzactiilor cu cladiri a caror soarta depindea atat de Directia de cadastru, cat si de comisia din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti infiintata special pentru a rezolva situatia imobilelor aflate „pe Legea 10/2001”. Astfel, exista informatii ca persoane care aveau cladiri de patrimoniu bine pozitionate pentru proiectele imobiliare ale „rechinilor” imobiliari erau contactate si sfatuite sa-si vanda de urgenta drepturile litigioase, pentru ca altfel revendicarile lor legitime nu le vor fi rezolvate in veci. Si, ca printr-o minune, dupa ce drepturile litigoiaose ale cladirilor de patrimoniu ajungeau in posesia cui trebuia, functionarii de la PMB, vizati acum de ancheta, se mobilizau si obtineau pe banda rulanta toate avizele necesare pentru stergerea de pe fata pamantului a cladirilor istorice care stateau in calea investitorilor imobiliari.
Afacerea Arcul de Triumf
Fara putinta de tagada, cel mai grandios simbol al Capitalei este Arcul de Triumf, monumentul istoric pe sub care si defileaza de altfel trupele armate de elita de Ziua Nationala a Romaniei. Numai ca „nesfarsita” operatiunea de restaurare a cladirii a intrat de asemenea in vizorul procurorilor, nedumeriti de termenul prelungit de restaurare, care pare sa nu se mai sfarseasca vreodata. Astfel ca se va verifica acum existenta unor eventuale acte aditionale cu mariri de pret nejustificate, care ar fi putut prejudicia bugetul institutiei contractante, nimeni alta decat Primaria Capitalei.