EXPLOZIV/Năstase scoate DOLARII ASCUNȘI în China? Tranzacție DUBIOASĂ a lui Bittner!
AGRICOST, sereleul deţinut de Constantin Duluţe şi care administrează agricol 56.000 de ha din Insula Mare a Brăilei, va fi achiziţionat de celebrul Alexandru Bittner pentru un personaj şi mai celebru: ex-premierul Adrian Năstase. Suma pentru care moştenitorul lui Culiţă Tărâţă, Duluţe, îşi va vinde compania este de circa 300 de milioane de euro. Informaţia primită de noi are şi o motivaţie extra agricolă: prin această achiziţie, Năstase îşi repatriază o parte din banii deţinuţi în China. Evident că interpusul lui Adrian Năstase în uriaşa tranzacţie nu putea fi altul decât Alexandru Bittner, dezvăluie secundatv.ro .
Adrian Năstase vrea să-i arate lui Traian Băsescu la ce nivel se face adevărata agricultură?
Istoric AGRICOST după InfoBrăila
“In luna august 2012, Agentia Domeniului Statului (ADS) a incheiat un contract de concesiune cu firma „Agricost” SRL, al carei patron este controversatul afacerist iesean Constantin Dulute. Noul contract vizeaza concesionarea unei suprafete agricole de 56.000 hectare si contine niste clauze prin care statul roman este jecmanit pe fata cu zeci de milioane de euro.
Una dintre cele mai nepotrivite clauze face referire la valoarea redeventei pe care SC „Agricost” SRL, care a primit cele 56.000 ha, urmeaza s-o plateasca. Aceasta este cu 40% mai mica decat cea existenta pe piata libera. Este vorba de nici mai mult, nici mai putin de 16 milioane euro, echivalentul in lei fiind de aproape 70 milioane. Acesti bani nu au mai apucat sa intre in visteria statului, si asta deoarece semnarea contractului de concesiune s-a amanat cu doi ani, perioada In care ADS n-a Incasat redeventa, care este mai mica decat In privat.
In urma cu 12 ani, Insula Mare a Brailei a fost data in concesiune omului de afaceri Culita Tarata, care o administra prin SC „TCE 3 Brazi” SRL. Si cum la finele lui 2003, soarta celor de la „3 Brazi” a devenit tot mai incerta, inregistrand imense datorii, activele cele mai importante au fost scoase la licitatie, in vederea vanzarii. La inceputul anului 2004, s-a organizat o licitatie, in cadrul careia si-a facut apariti o singura societate, aceasta fiind „Agricost” SRL, al carei administrator este nimeni altul decat bunul prieten al lui Culita Tarata, controversatul om de afaceri Constantin Dulute.
Si cum adversari nu au existat, SC „Agricost” SRL a devenit in cateva minute detinatoarea activelor ale IMB, pretul stabilit fiind unul foarte mic in comparatie cu valoarea reala a acestora, in speta 16 mil. euro, adica aproximativ 68 de mil. lei. In secunda in care sociatatea castigatoare a primit activele, aceasta a solicitat prin intermediul instantei judecatoresti concesionarea celor 56.000 de hectare. Asta pentru ca SC „TCE 3 Brazi” SRL, care detine terenul la data respectiva, se afla In lichidare judiciara. Desi au fost procese indelungate, la finalul lunii octombrie 2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis: ADS-ul trebuie sa dea cele 56.000 ha in concesiune firmei „Agricost”.
Dupa ce conducerea ADS a uitat sa ceara instantei sa precizeze ce suprafata de teren are dreptul de a concesiona firma „Agricost”, lucru ce era obligatoriu de facut, redeventa a fost stabilita la 607 kilograme de grau la hectar, pentru cele 56.000 de ha.
Unul a dat, altul a luat şi Năstase a primit
Controversatul afacerist este anchetat de DNA
Ieseanul Constantin Dulute, patronul firmei SC „Agricost” SRL, a fost anchetat de procurorii DNA, in decembrie 2005, intr-un dosar in care se constituia parte invinuita, fiind acuzat ca a dat un tun imobiliar de peste 40 de milioane de euro.
Nascut la Cotnari, Dulute s-a stabilit la Barlad. Intre 1984 si 1996 a fost director la SC „Agrocomplex” Barlad, iar intre 1996 si 1999 a fost directorul Directiei Agricole Vaslui. A revenit apoi la „Agrocomplex”, dupa care s-a angajat ca „specialist si consilier personal” al lui Gheorghe Strungariu, presedintele SC „Cerealcom” SA Vaslui. In mai putin de un an, Dulute a devenit omul de baza al elvetienilor ce finantau de fapt „Cerealcom”, mai exact „Salco Grain” AG. A fost nevoie de Inca un an ca „Cerealcom” sa intre in faliment, iar Dulute sa preia, pe SC „Salco Imobiliar” SRL, tot business-ul lui Strungariu. Adica 100.000 de hectare teren arabil si tot parcul de utilaje.
Cu banii de la afacerea „Cerealcom”, Dulute a trecut la afaceri de anvergura. La sfarsitul anului 2001 infiinteaza SC „Agricost” SRL in Iasi. Peste doar cateva luni, Dulute apare din senin ca proprietar peste „Ulvas” Vaslui, cu 82,4% din actiuni. In februarie 2004, Dulute reuseste sa cumpere cea mai mare parte a activelor Insulei Mari a Brailei (IMB). Pentru 40 de ferme, terenurile de sub ele, numeroasele utilaje si masini din dotare, sediul central si singura trecere cu bacul peste Dunare Inspre IMB.
Pentru ca ieseanul Dulute a semnat contractul abia In august 2012, statul a fost pagubit cu 16 milioane de euro, bani pe care nu i-a Incasat din graul pe care SC „Agricost” SRL trebuia sa-l dea anual Agentiei Domeniului Statului. Aceasta suma a rezultat dintr-un calcul foarte simplu. Astfel ca, redeventa de 607 kilograme data anual pe hectar daca o Inmultim cu peroada de doi ani in care nu a fost semnat contractul, adaugand plata anticipata a redeventei pe un an, se ajunge la suma de 16 milioane de euro, care a fost inregistrata cu minus in visteria statului.”