EXPLOZIV/Martor protejat: Sebastian Ghiţă, stăpânul Ploieştiului. Și acum CONTROLEAZĂ Asesoft!
Un martor cu identitate protejată face dezvăluiri în instanţă, în dosarul în care Sebastian Ghiţă este acuzat că i-ar fi dat mită o vilă fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu. Potrivit martorului, Iulian Bădescu a ajuns primar al Ploieştiului cu ajutorul banilor lui Sebastian Ghiţă. În plus, acesta le- a povestit judecătorilor cum fostul social-democrat controla Ploieştiul prin intermediul unor persoane din PSD, care răspundeau de diferite sectoare. Cine nu răspundea comenzilor, era schimbat.
Un alt martor cu identitate protejată a declarat, vineri, că Sebastian Ghiță a controlat grupul de firme Asesoft și după ce a fost ales deputat, prin intermediul unei rude apropiate.
Unul dintre martori a relatat că este și acum în relație de amiciție cu Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu și a explicat modul în care deputatul controlează firmele din grupul Asesoft.
Despre Ghiță, martorul a spus că acesta a fost administratorul firmei Asesoft, până la momentul când a fost ales în Parlament, după care a predat administrarea companiei lui Sorin Chirilă, care este rudă apropiată a soției deputatului.
"Sunt într-o relație de prietenie și cu Sorin Chirilă și cunosc că, de fapt, administrarea o făcea tot Ghiță. Afacerile erau făcute tot de Ghiță, prin intermediul lui Chirilă, care era doar un interpus. În momentul în care Sebastian Ghiță a ajuns deputat, Sorin Chirilă trebuia să ia acțiunile societății și să-i reprezinte interesele lui Ghiță. Să stea la mâna lui. Nu pot să vă dau mai multe detalii, pentru că astfel ar putea fi dezvăluită identitatea mea", le-a spus martorul judecătorilor.
Acesta a mai relatat că Sebastian Ghiță l-a ajutat pe Iulian Bădescu să câștige alegerile pentru funcția de primar al municipiului Ploiești, iar în schimb Primăria Ploiești a acordat firmei Asesoft International, în perioada 2012-2013, mai multe contracte de prestări servicii, fără licitație, prin încredințare directă.
Ulterior, a mai spus martorul, Sebastian Ghiță i-a dat mită lui Bădescu un imobil în Ploiești.
"Pentru că valoarea acestui imobil era mai mare decât contractele date firmei Asesoft, diferența urma să se acopere printr-o sponsorizare făcută de Primăria Ploiești echipei de baschet Asesoft Ploiești, afiliată grupului de firme Asesoft. Suma sponsorizată era de 500.000 euro pe an și Iulian Bădescu se plângea că era destul de mare. Una dintre plățile făcute de primărie către echipa de baschet a fost dirijată prin una dintre firmele administrate de Sorin Chirilă și controlată de Ghiță", a explicat martorul.
După proces, Sebastian Ghiță le-a spus jurnaliștilor că a avut în sala de judecată un sentiment de "rușine" în legătură cu comportamentul martorilor și calitatea declarațiilor date de aceștia, bazate pe "însăilături".
În iulie 2015, Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și spălare de bani, iar Iulian Bădescu este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.
Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului și ordonator principal de credite, instigat de Sebastian Ghiță, a acordat ilegal unui club sportiv susținut de cel din urmă — CSU Asesoft Ploiești — o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local în sumă de 1.500.000 lei, care constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale, cât și un folos necuvenit obținut de asociația respectivă.
Finanțarea a avut loc în contextul unei selecții de proiecte privind programul 'Promovarea sportului de performanță', organizată de Clubul Sportiv Municipal Ploiești, aflat sub autoritatea Consiliului Local Ploiești.
"Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins și primit de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situat în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi inculpați", susține DNA.
Conform procurorilor, Sebastian Ghiță a disimulat, în perioada septembrie 2013 — ianuarie 2014, adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM, din contul unei firme controlate de acesta către o societate administrată în fapt de Iulian Bădescu.
Ulterior, fostul primar al Ploieștiului a transferat această sumă de bani către o altă societate controlată de deputatul Sebastian Ghiță, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită.