EXPLOZIV/Loredana Radu, AVOCATA Penalului, a USL și a șefului SRI!
Procurorii DNA au dispus reținerea avocatei Loredana-Claudia Radu pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani în dosarul lui Neculai Onțanu (primarul sectorului 2).
Cine este avocatul Loredana Radu?
1. Loredana Radu l-a apărat pe Penal, adică Victor Ponta, în dosarul penal privind complexurile Turceni și Rovinari.
2. Cabinetul de avocatură al Loredanei Radu s-a ocupat de înregistrarea la Tribunal a USL precum si a Aliantei de Centru Stanga PSD-UNPR intre Victor Ponta si Gabriel Oprea.
3. Fiica jegului Gabriel Oprea - Ana-Maria, maritata Tudor - a fost angajata a cabinetului de avocatura al Loredanei Radu.
4. Jegul Gabriel Oprea i-a coordonat Loredanei Radu teza de doctorat sustinuta in anul 2010 la Academia Nationala de Informatii (ANI) „Mihai Viteazu”. Teza ei este suspecta de plagiat.
5. A fost reprezentantul legal al firmei Dalli Exim SRL, infiintata de fostul sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos.
6. A devenit locotenent colonel in rezerva in Ministerul Apararii Nationale sub mandatul de ministru al jegului Gabriel Oprea. Sotul Loredanei Radu, Vasile Dragos Radu, a fost avansat si el de Oprea la gradul de maior in rezerva.
7. Printre clientii Loredanei Radu s-au mai numărat Dumitru Bucșaru și Mihai Stoica. Au existat in presa mentiuni privind legaturi intre Loredana Radu si Nicolae Dumitru (NIRO), finul lui Gabriel Oprea si om de afaceri din cercul relațiilor cuplului Udrea-Cocos.
8. In mediul politic circula informatia ca Loredana Radu l-ar fi reprezentat si pe actualul sef SRI, Eduard Hellvig, intr-un proces castigat cu ANI pe vremea cand acesta era ministru in Guvernul USL.
Comunicatul DNA
UPDATE 22:55 Procurorii DNA au retinut-o miercuri seara pe avocata Loredana Radu, au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Potrivit acelorasi surse, in acelasi dosar ar fi fost retinut si secretarul Primariei sectorului 2.
Procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta
RADU LOREDANA-CLAUDIA, avocat în cadrul Baroului București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită,
- spălare de bani.
Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În perioada 2006 - 2007, inculpatul Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991.
După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de edil.
În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot către suspecta Radu Loredana Claudia.
Prețul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (preț total 250.000 euro).
În contractul încheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.
În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia.
Suprafața de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Onțanu și avea o valoare de piață de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacțiilor fictive.
Suspectei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.