EXPLOZIV/Hexi Pharma MIROASE, pe la origini, a Sorin Oprescu. Amănunte INCENDIARE!

EXPLOZIV/Hexi Pharma MIROASE, pe la origini, a Sorin Oprescu. Amănunte INCENDIARE!

România Curată  a descoperit cum și-a început afacerile firma Hexi Pharma, aflată acum în mijlocul unui scandal, după ce Tolo.ro a descoperit că furnizează dezinfectanți diluați spitalelor. Această companie a fost înființată de fostul farmacist-șef al Spitalului Universitar București, tatăl lui Dan Alexandru Condrea, și, pe vremea lui Oprescu, a primit cu generozitate un spațiu chiar în incinta spitalului. Un alt amănunt interesant este că, la un moment dat, afacerile lui Condrea au ajuns pe mâna unui personaj implicat în furturi de acțiuni bursiere în anii 90.

UPDATE/Conform Digi24, Hexi Pharma nu a plătit chirie și utilități la Spitalul Universitar de Urgență pe toată durata mandatului de director al lui Sorin Oprescu! Adică 11 ani! Lucrurile devin interesante, nu?

Finalul anului 1994. Spitalul Universitar de Urgență București are un director proaspăt . E tânărul și energicul Sorin Oprescu, care deși flirtează de zor cu politica, nu este încă membru de partid (urmează să se înscrie în PDSR de-abia anul viitor, în 1995). E anul când se pregătește consolidarea spitalului. Șantierul a început deja.

Cu 10 zile înainte de Crăciunul acelui an, iese de la Registrul Comerțului setul de ”acte proaspăt tipărite” ale SRL-ului Hexi Pharma Co. Fondatorii SRL-ului de apartament sunt Virgiliu Condrea, farmacistul șef al Spitalului Universitar și Ion Mateescu, un farmacist senior (70 de ani la acel moment), cel care și-a și pus la dispoziție locuința ca să găzduiască sediul noii companii.

În clipa când și-au pus semnătura de intrare în posesie a pachetului de documente care atestă înființarea societății lor, cel mai probabil că mințile celor doi farmaciști nu au îndrăznit să își imagineze că Hexi Pharma va fi devenit în 2016 furnizorul ”number one” de sterilizanți al sistemului spitalicesc românesc.

*** 

La fix două luni de la momentul înființării, pe 14 februarie, sediul social al firmei se schimbă la o nouă adresă: ”Municipiul București Sect.5; Splaiul INDEPENDENȚEI; Nr.169, etajul 1”. La această adresă funcționează Spitalul Universitar de Urgentă București (SUUB). Adică la locul de muncă al farmacistului șef al Spitalului Universitar.

România Curată a dialogat cu un insider bun cunoscător al tainelor SUUB, care ne-a oferit câteva informații ce clarifică contextul în care s-a produs această schimbare de sediu social: ”În mod cert firma și-a făcut-o când încă era farmacistul șef al Spitalului Universitar. Dl Condrea s-a pensionat după 1995. Directorul (n.r. Sorin Oprescu la acel moment) era semnatarul din partea spitalului al oricărui contract de închiriere. În 1994 spitalul s-a închis parțial pentru consolidare. La etajul 1 (n.r. unde a funcționat firma Hexi Pharma Co) erau birourile, radiologia și parcă Camera de Gardă și apoi au fost niște birouri ale administrației după aceea. Nu știam să fie spații libere, pentru închiriat. Mi-e greu să spun că spitalul ar fi avut spații disponibile. Poate înspre spălătorie, în partea aia. Dacă sediul era la etajul 1, înseamnă că Hexi era pe același etaj cu directorul spitalului (n.r. Sorin Oprescu). E exclus că directorul să nu fi știut de existența SRL-ului. Nu știu dacă (n.r. cei de la Hexi Pharma Co) au avut și spații de producție în cadrul SUUB. A fost destul de discretă toată chestia. Puțini oameni o știu”.

După alte două luni, în aprilie 1995 unul din asociați, bătrânul farmacist Ion Mateescu, renunță la părțile sale sociale din Hexi Pharma și în locul lui își fac entry-ul nevasta lui Virgil Condrea, care devine administrator, iar 40% din firmă e trecută pe numele unui student junior, în vârstă de numai 21 de ani. Numele lui e Dan Alexandru Condrea și e prințul moștenitor, adică fiul lui Virgiliu, farmacistul șef al SUUB. Probabil că la acel moment nici el  nu bănuia că la 20 de ani distanță în viitor, urma să aibă propria lui fabrică, centru medical și o cifră de afaceri amețitoare din contracte de furnizare sterilizanți cu peste 300 de spitale.

Juniorul Dan nu-și imagina nici că, două decenii mai târziu, o să urmeze un scandal monstru care să ducă la prăbușirea capitalului de încredere al populației în firmele sale, după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a deșurubat căpăcelele sticluțelor lui și a aruncat un ochi înăuntru,  iar apoi jurnaliștii Rise Project au publicat documente care dovedesc cum încărca costul sterilizantilor și evita plata taxelor către statul român, folosindu-se de un vehicul offshore.

Sorin Oprescu nu a răspuns solicitării de a emite un punct de vedere pe subiect, iar Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma nu a răspuns la întrebările legate de începuturile afacerii.

Unilab, laboratorul buclucaș 

2016. O echipă de jurnaliști coordonată de Cătălin Tolontan a descoperit indicii că un off-shore controlat de Dan Alexandru Condrea ar fi în spatele Unilab SRL, laboratorul unde firma Hexi Pharma Co SRL își trimitea la ”analiză” sterilizantii și de unde obținea patalamalele oficiale care îi validau eficacitatea acestor dezinfectanți livrați spitalelor.

Inițial, Dan Alexandru Condrea a negat orice legătură cu Unilab SRL, alta decât că ar fi prieten cu proprietara laboratorului. Dan Condrea a uitat însă să spună ca el a deținut ”la vedere” firma Unilab SRL până în 2007. Inițial societatea avea altă denumire, Depomed CD Com SRL, cel mai probabil CD fiind abrevierea inițialelor propriului său nume, Condrea Dan. Ioana Gurlui era managerul, cu doar 5% din părțile sociale, grosul de 95% fiind al lui Condrea. Exitul său din firmă, în februarie 2008, a fost brusc și a coincis cu schimbarea denumirii firmei în Unilab SRL. În realitate însă avem indicii că ieșirea a fost făcută formal, pentru a ascunde de fapt adevărata identitate a proprietarului, dat fiind că în noiembrie același an, în firmă să intre un nou acționar, tot cu 95%, cât avusese Condrea. E vorba de offshore-ul cipriot CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited, reprezentat de Condrea, care a controlat Unilab până în 2011. De altfel firma Unilab a și funcționat până în 2010 la aceeași adresă, Strada Izbiceni nr. 106, cu o altă firmă controversată a lui Dan Condrea. E vorba de societatea sa de curățenie, Medical Cleaning SRL, abonată la contracte cu statul.

Ulterior PR-ul angajat de Dan Condrea să rezolve situația de criză, a admis că există clar o legătură ce nu poate fi negată între patronul Hexi Pharma Co SRL și Unilab SRL. Dan Condrea nu a răspuns însă intrebarii României Curate referitoare la legătura sale cu Unilab, ci ne-a remis un răspuns generic în care subliniază, culmea, importanța testării în laboratoare ”independente de stat”, nu și ”independente de producător”: ”în toată Uniunea Europeană eficiența se testează în laboratoare independente, nu de către Ministerul Sănătatii, lucru care se poate vedea în Regulamentul European de punere pe piată a produselor biocide (528/2012, anexa 2). Și Hexi Pharma a făcut teste atât în laboratoare din România, cât și din Germania”.

Condrea și-a dat businessul pe mâna unui personaj care a furat acțiuni bursiere 

Începând cu anul 2013, Dan Condrea și-a luat ca administrator la una din firmele din grupul său, Hexi Med SRL un ONG. E vorba de Asociația Hexi Med, reprezentată de Miron Victor Panaitescu. Acesta e un personaj implicat într-unul din marile scandaluri bursiere de la finalul anilor ’90, fiind implicat într-un furt de acțiuni care a inflamat presa economică a vremii (aici ). A fost trimis in judecată de-abia în 2011, pierzând procesul. S-a adresat inclusiv CEDO, care i-a respins însă acțiunea.

Legăturile lui Condrea cu Panaitescu par a fi însă, mai vechi. După 2010, Panaitescu a înființat 9 ONG-uri în interval de un an, unele dintre ele cu numele în relație directă cu numele firmei lui Condrea (Asociația Hexi Med, Asociația Hexi Medical Farma, Asociația Hexi Pharma Co, Asociația Dactylis Glomerata, Asociația Telurium, Asociația Ytterby, Asociația Cyber Wizard și Asociația Hot Shot) prin intermediul cărora a preluat administrarea unor SRL-uri cu probleme, de care proprietarii lor reali vroiau să se scape. Într-o parte din aceste societăți comerciale, alături de Panaitescu regăsim și offshore-ul cipriot Hatom Limited.

Astfel, în 2011, când Dan Condrea a vrut să iasă cu offshore-ul său CPS Chemical &Pharmaceutical Solutions Ltd din patronatul Unilab SRL, locul acestuia a fost luat de Hatom Limited.

Un SRL românesc cu aceeași titulatură ca și firma cipriotă, Hatom Limited, apare, în echipă cu ONG-urile lui Panaitescu în următoarele societăți: Tracia Consulting And Procurement SRL și Tracia Major SRL (împreună cu Asociația Ytterby a lui Panaitescu), Ready Company SA și Absynthe Productions SRL (împreună cu Asociația Telurium a lui Panaitescu), Valhalla Solutions și Samuel Fruits SRL (împreună cu Asociațiile Telurium și Ytterby ale lui Panaitescu) Solvesborg SRL și Medscape SA (împreună cu Asociațiile Telurium și Ytterby ale lui Panaitescu). Firma Medscape SA a avut același punct de lucru, ”Sos. București-Târgoviște nr. 22B”, cu societatea Hexi Medical Farma SRL, a lui Dan Condrea.

De asemenea Panaitescu apare și în Bio Chemicals Trading SRL, prin intermediul Asociației Telurium, în asociere cu Odin Management SĂ. În spatele Odin Management SA se află Viapori Broker de Asigurare și reprezentantul Hatom Limited SRL, Amodio Federico. Societatea Viapori Broker de Asigurare (reprezentată de Panaitescu), o regăsim și în Dunavat&Dranov Management SRL, alături de Teodor Nicolaescu, fostul director al Băncii Române de Scont, condamnat nedefinitiv în 2015 la 7 ani de închisoare pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave a Rafo Onești. Odin Management și Panaitescu mai apar și în firma IFN Dracena SRL. De asemenea pe Panaitescu îl regăsim și în Evo KAA Distribution SRL, Data& Partner Top Consulting SRL, Data Investment Top Consulting SRL și MLM Trading&Consulting SRL, prin intermediul altor două ONG-uri ale sale, Asociația Cyber Wizard și Asociația Hot Shot.

Aceste îmbârligături de firme, ONG-uri și mai multe nume de persoane fizice care se repetă în toate aceste societăți (multe înghesuite într-o cabană turistică de lemn din Telega Băi), par absurde la prima vedere.

Însă dăm un exemplu de utilizare a lor. Societatea Ready Company SA a preluat societatea cu nume comic Abstrakt Algebra SRL. Nu e o firmă care face culegeri de matematică, ci e doar o rebotezare a Mivan-Keir România SRL. Această companie a fost activă pe piața românească în anii 2000, primind numeroase contracte de la statul român în Guvernarea Năstase, cu o valoare cumulată de zeci de milioane de euro. Ulterior, în perioada de boom imobiliar a trecut pe mall-uri, ridicând Liberty Mall și cartierul New Town, alături de Dinu Patriciu. Societatea Mivan-Keir România SRL, controlată de două societăți străine, una britanică și una irlandeză, a fost considerată în 2009 cea mai mare insolvență a anului. Britancii s-au curățat însă elegant de ”carapacea juridică” a afacerilor derulate în România, prin cedarea SRL-ului către  Hatom Limited SRL și către personajul implicat în furtul de acțiuni bursiere. Același individ a fost luat să administreze și una din firmele pe pierdere ale lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma Co SRL. Probabil pentru a-și desăvârși optimizarea fiscală.

Daniel Befu/România Curată


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”