EXPLOZIV/Geoană și Gușă, VEDETELE „Megadosarului Rusesc”
La cat s-a chinuit sa-si faca o impresie publica de filo-american, sau chiar de „omul americanilor” in Romania, o megaancheta ce sta sa izbucneasca l-ar putea arunca pe Mircea Geoana fix de cealalta parte a baricadei. Adica direct in bratele Moscovei, alaturi de vechiul sau colaborator, Cosmin Gusa. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, iminentul scandal al conturilor unor politicieni din Elvetia ar deriva si catre relatiile pe care anumiti oameni de afaceri rusi, apropiati de anturajul personal al lui Vladimir Putin, le-ar intretine cu nume grele ale vietii politice si publice din Romania.
Iar iuresul declansat de catre serviciile secrete rusesti pe teritoriul Romaniei in ultima vreme, cunoscatori ai sistemului vorbind chiar de un veritabil „raid” intreprins asupra SRI si a altor structuri responsabile de siguranta nationala, ar putea primi, in sfarsit, o riposta mult mai ferma decat pana acum.
Agenti de influenta ai FSB
Cosmin Gusa este un fan declarat al strangerii legaturilor cu Federatia Rusa
Iar daca pana acum autoritatile de la Bucuresti s-au multumit sa pastreze o atitudine strict defensiva, fara a zgandari prea mult agentii de influenta ai FSB-ului rusesc, lucrurile par sa se schimbe radical. Mai ales dupa ce NATO a intors foaia, luand o decizie fara precedent la nivel international, prin eliminarea de la sediul sau din Bruxelles a peste 50 de functionari ai statului rus, identificati ca oamenii FSB-ului. Este semnalul pe care, mai mult ca sigur, il asteptau autoritatile mai multor tari, in special din estul Europei, care deja se simteau cotropite de ”oamenii verzi” ai Moscovei. Si un bun prilej de a se scoate pe tapet intamplari cel putin stranii din trecut, dar care, din varii motive, pana acum au fost lasate intr-un con din umbra. Cum ar fi, de exemplu, misterioasa vizita a lui Mircea Geoana la Moscova, pe cand acesta era sigur ca va deveni presedintele Romaniei. Escapada intermediata, se pare, de catre consultantul sau politic Cosmin Gusa si influentul fost ofiter al temutelor trupe speciale Spetnatz , Boris Golovin.
Moscova, dragostea mea
In 2009, putini mai credeau ca Traian Basescu ar putea recupera decalajul la alegerile prezidentiale pe care il avea fata de Mircea Geoana, dat de catre toate sondajele de opinie drept mare favorit.
Nici pana acum nu s-au lamurit pe deplin dedesubturile vizitei lui Mircea Geoana la Moscova
Asa ca politicieni si mai ales oameni de afaceri de-a valma s-au inghesuit sa-l sprijine pe acesta din urma, in jurul fostului lider al PSD formandu-se deja la acea data o veritabila camarila alcatuita din miliardari cat se poate de controversati. Se pare insa ca printre afaceristii care se zbateau sa-si castige simpatia „viitorului presedinte” se afla si un puternic grup de lobby ruso-roman, extrem de apropiat de catre Kremlin. Iar printre oamenii de afaceri cu puternice interese in domeniul energiei si armamentului, dar despre care multa lume sustinea ca ar face de fapt jocurile FSB-ului, se numara, la loc de cinste, si Boris Golovin. Om cu puternice legaturi internationale, inclusiv in „vechea garda” din serviciile secrete romanesti. Si care, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, s-ar fi tot perindat pe la Bucuresti. Pana cand Mircea Geoana s-a suit, probabil dupa ce s-a consultat cu sfatuitorul sau, Cosmin Gusa, intr-un avion privat al companiei aeriene conduse de magnatul Ion Tiriac, si a dat fuga la Moscova, unde ar fi avut o intrevedere secreta cu consilieri ai lui Vladimir Putin si Dimitri Medvedev. Intalniri aranjate de nimeni altul decat Boris Golovin, reprezentantul in Romania al unui gigant rusesc care reprezenta interesele „baietilor destepti” de la Moscova, in domeniul energiei. Ceea ce a pus in alerta maxima „lupii tineri” din servicii, care deja se zbateau sa orienteze politica de siguranta nationala a Romaniei catre actualii parteneri strategici americani.
Conturi si plati
Exista informatii ca, foarte curand, va exploda un nou scandal cu privire la banii negri deturnati in conturile unor banci elvetiene de catre nenumarati politicieni romani. De asemenea, se pare ca exista informatii care urmeaza sa fie catalogate drept „suspiciuni rezonabile” sau „indicii temeinice”, cu privire la unele plati, cat se poate de recente, facute prin intermediari in favoarea unora dintre politicienii care apar si in scandalul conturilor elevetiene. Clasa politica va fi zguduita de un nou seism. Care s-ar putea solda insa si cu o replica aparte, prin cercetarea legaturilor dintre membrii grupurilor de „lobby” rusesti apropiate de serviciile secrete de la Moscova si influentii lor prieteni romani. Pentru ca, dincolo de obisnuitele activitati de spionaj, Rusia a declansat un atac economic fara precedent la adresa capitalului romanesc, incercand sa ia de sub nasul occidentalilor o felie cat mai mare din economia României. Cătălin TACHE