EXPLOZIV/Forța MILITARĂ a Rusiei: sperietoare sau MONSTRU?

EXPLOZIV/Forța MILITARĂ a Rusiei: sperietoare sau MONSTRU?

Dincolo de comentariile mai mult sau mai puţin avizate sau părtinitoare, poate doriţi să aveţi o imagine reală asupra capacităţilor militare ale celor doi mari actori care-şi încordează acum muşchii pe linia care desparte UE/NATO şi Rusia, scrie pe Blogul său din Adevărul Cristian Unteanu .

Astăzi ne ocupăm de forţele armate ale Rusiei (sursa: Global Fire Power, 2016).

- total populaţie : 142.423.773

- apţi pentru serviciul militar: 47.000.000

- numărul populaţiei care atinge anual vârsta de încorporare: 1.355.000

- personal militar activ: 766.056 - personal activ în rezervă: 2.485.000

Forţele terestre (cifrele includ principalele tipuri de tancuri, plus tancurile uşoare şi distrugătoarele de tancuri, fie pe şenile sau tractate. Vehiculele de luptă includ transportoarele blindate de trupe şi vehiculele blindate de infanterie).

- Tancuri: 15.398

- vehicule blindate de luptă : 31.298

- tunuri autopropulsate: 5972

- piese diverse de artilerie : 4.625

- lansatoare multiple de rachete: 3793

Forţele aeriene (cifrele includ atât avioanele cât şi elicopterele aflate în componenţa tuturor categoriilor de forţe)

- total aviaţie: 3547

- avioane de vânătoare/intercepţie: 751

- avioane de transport: 1124

- avioane de antrenament - 370

- elicoptere- 1237

- elicoptere de atac: 478

Forţele navale (la categoria port-avioane sunt incluse şi navele purtătoare de elicoptere. Puterea navală totală include şi toate navele auxiliare cunoscute).

- total nave - 352

- port-avioane - 1

- fregate - 4

- distrugătoare: 12 -

corvete : 74

- submarine: 35

- nave pază de coastă: 65

- nave pentru deminare sau puitoare de mine: 34

Resurse (petrol) - producţie de petrol: 10.110.000 bb/zi

- consum propriu" 3.200.000 bb/zi

- total rezerve confirmate: 80.000.000 bb/zi Resurse logistice:

- forţă de muncă activă : 75.430.000

- număr nave marina comercială: 1.143 - porturi şi terminale importante: 7

- aeroporturi : 1218

Una dintre marile noutăţi ce se regăsesc în armamentul individual standard al trupelor de infanterie este noul Kalaşnikov AK-12, parte integrantă a echipamentul denumit RATNIK ("luptătorul"). AK-12 a fost modelul preferat competitorului AEK-971 (produsă la fabrica Degntiarev din oraşul Kvorov, la 15o km de Moscova) dar care, se pare, va începe şi ea să fie produsă ca "second best choice".

În materie de aviaţie, vârful de lance îl constituie "cuplul" SU-35 (Su-27M) şi SU-37 "Super Flanker", combinat cu anunţul că noul tip de avion de luptă din generaţia a cincea Su-T 50) ar putea să intre, după multe probleme, pe linia de fabricaţie, fiind prezentat cu mare succes la o expoziţie din vara anului trecut (MARKS 2015), cu o performanţă de-a dreptul extraordinară în materie de manevrabilitate.  

În materie de planuri de viitor, să amintim proiectarea unui enorm avion de transport (cu tehnologie Stealth) care să poată duce 7 tancuri (sau peste 200 t) cu viteză supersonică. S-a anunţat deja intenţia de a fi creată până în 2024o o flotă cu 80 de asemenea avioane tip PAK TA, astfel încât să fie posibilă deplasarea simultană a 400 de tancuri în orice punct al lumii.

În materie de tancuri, la nivelul dotărilor actuale, cea mai importantă piesă este T-90 cu variantele sale: În funcţie de surse, numărul tancurilor T-90 este între 750-1000, fiind în acelaşi timp şi unul dintre produsele de export de succes (Algeria, Azerbadjian, Turkmenistan, Venezuela şi India, cu 620 de tancuri importate)

Caracteristici tehnice: Entered service 1993 Crew 3 men Dimensions and weight Weight 46.5 t Length (gun forward) 9.53 m Hull length 6.86 m Width 3.46 m Height 2.23 m Armament Main gun 125-mm smoothbore ATGW 9K119M (AT-11 Sniper-B) Machine guns 1 x 7.62-mm, 1 x 12.7-mm Elevation range - 6 to + 14 degrees Traverse range 360 degrees Ammunition load Main gun 43 rounds Machine guns 2 000 x 7.62, 300 x 12.7 Mobility Engine V-84MS diesel engine Engine power 840 hp Maximum road speed 60 km/h Range 550 km Maneuverability Gradient 60% Side slope 40% Vertical step 0.8 m Trench 2.85 m Fording 1.2 m Fording (with preparation) 5 m.

Versiunile sunt: T-90 tanc de comandă, T-90S (varianta de export tanc de comandă), T-90 Beeshma produs sub licenţă de armata indiană, T-90A (variantă împunătăţită cu un motor de 1000 cai-putere - sunt operaţionale 400 de unităţi), T-9-MS Tagil (o altă versiune mai nouă, care are o nouă structură a blindajului, două motoare care dezvoltă o putere de 1130 cai-putere, urelă nouă, un nou tip de tun şi cu îmbunătăţiri la sistemele de ochire), BMR-3M - vehicul blindat pentru deminare, MTU-90, vehicul blindat pentru construcţia de poduri, poate desfăşura un pod metalic deasupora tranşeelor sau cursurilor de apă în orice condiţii atmosferice, IMR-3, vehicul de lută pentru trupele de geniu şi BREM-1M, vehicul blindat de recuperare şi sprijin în luptă pentru tancurile grele T-90S.

În plus, de la anul, este anunţată intrarea în stadiul operaţional al celui mai nou tip de tanc de luptă, "Armata", prezentat public pentru prima oară în 2015. Caracteristici tehnice: Entered service Expected in 2016 Crew 3 men Dimensions and weight Weight 48 t Length (gun forward) 10.8 m Hull length ~ 8.7 m Width 3.5 m Height 3.3 m Armament Main gun 125-mm smoothbore ATGW ? Machine guns 1 x 7.62-mm Elevation range ? Traverse range 360 degrees Ammunition load Main gun 40 rounds ATGW ? Machine guns 2 000 rounds Mobility Engine A-82-2 diesel Engine power 1 200 hp Maximum road speed ~ 70 km/h Range 500 km Maneuverability Gradient 60% Side slope 40% Vertical step ~ 0.8 m Trench ~ 2.8 m Fording ~ 1.2 m Fording (with preparation) ?

Mai trebuie adăugate două elicoptere de luptă (ambele mereu citate în lista celor mai bune 10 din lume): Mil Mi-28 (nume cod NATO "Havoc") şi Kamov Ka-50/KA-52. Primul este un elicopter cu două locuri destinat luptei împotriva blindatelor, iar al doilea (cu o viteză de 350 km/oră şi o rază de acţiune de 250 Km., poate duce diverse tipuri de rachete, de la AA11, aer-aer (de folosit în acţiuni împotriva altor elicoptere de atac), sau 12 rachete anti-tanc cu ghidaj laser "Vikhs".

Reluăm şi informaţia publicată de cotidianul suedez Svenska Dagbladet privind livrarea, începând din august 2015, către forţele armate ruse din enclava Kaliningrad, din Marea Baltică şi cele aparţinând Comandamentului strategic Sud (care include Flota Mării Negre şi dispozitivul militar din Crimeea) a unor sisteme "Borisoglebsk 2".

Este vorba despre un complex multifuncţional, sistem unificat tactic folosit pentru prima oară în Siria, special conceput pentru sistemul integrat automatizat C41 (comandament, control, comunicaţii, informatică, cercetare şi inter-operabilitate) folosit în războiul radio-electronic (Electronic Warfare- EW). Poate ataca şi neutraliza sistemele electronice ale avioaneleor adverse şi, în acelaşi timp, poate proteja sistemele de navigaţie ale avioanelor ruseşti şi poate asigura protecţie împotriva radarelor de supraveghere inamice. Ţintele sale principale sunt radarele de detectare la sol sau aeriene (AWACS) sau reţelele radio şi de telefonie mobilă.

În ceea ce priveşte capacitatea de protecţie a trupelor proprii, sistemul (cu o rază de acţiune între 100-150 km) este în stare să neutralizeze bombele inteligente lansate de avioanele inamice . În fine, cu ajutorul sub-sistemului Treker care funcţionează împreună cu reţeaua GOLANASS/Gps, asigură o supravegherea automată a tuturor ţintelor staţionare sau în deplasare.

În plus faţă de acest sistem există "Krasukhta-4" (denumit şi "Belladonna", echipament mobil de în bandă largă, destinat bruierii sateliţilor militari adverşi, a radarelor terestre şi a celor montate pe dronele de luptă. Este, conform datelor prezentate de ruşi, singurul sistem care este în stare să bruieze sateliţii spioni americani din clasa Lacrosse/Onyx care evoluează pe orbită joasă şi sunt echipate cu sistemul SAR (Synthetic Aperture Radar) care le permite să penetreze staturile de nori precum şi solul sau zidurile unor clădiri cu o rezoluţie de 20 cm.

Este imposbil de acoperit într-un singur articol totalitatea noutăţilor tehnologice care marchează un efort militar fără precedent de înnoire a forţelor armate ruse, în acord cu noua doctrină militară şi răspunzând unei viziuni foarte precise, formulată de Vladimir Putin, nominalizând NATO ca primejdie reală pentru supravieţuirea ţării sale.

Dacă subiectul vă interesează, poate ar fi utilă o prezentare a acumulărilor de personal şi de echipamente care se face de-alungul liniei care separă zona NATO de Rusia dar şi, poate cu o atenţie specială, o descriere a capacităţii de luptă a Flotei Mării Negre şi a instalaţiilor ofensive grupate în Crimeea. Pregătirile sunt intense, trupe Spetnatz şi efective importante ale regimentelor de elită (infanterie, tancuri, rachete) sunt deplasate înspre zona occidentală, sunt din ce în ce mai numeroase exerciţii majore care presupun operaţiuni de debarcare ca cea din imagine. Dar, de partea cealaltă, americanii au anunţat deja trimiterea de armament greu şi trupe în Europa de est...să vedem, deci, care sunt forţele, echipamentele şi dotaările speciale ale SUA şi partenerilor din NATO, cele care sunt garanţia apărării unei eventuale linii de front care pleacă de la Statele Baltice şi ajunge până în Bulgaria, unindu-se cu Turcia...totul sub spectrul unei ameninţări reale, tensiune începută odată cu anunţul făcut anul trecut de Preşedintele Putin care a declarat că deja fuseseră adăugate la arsenalul rus 40 de rachete balistice intercontinentale "în stare să treacă de sistemele anti-rachetă cele mai sofisticate, dezvoltare calificată drept "destabilizantă" şi "primejdioasă" de Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO. Toată lumea pare să se pregătească de un conflict major, cu măsuri şi contra-măsuri urgente, din ce în ce mai ample.

Toată lumea, uitând, în acelaşi timp, de avertismentul formulat de Albert Einstein: Nu ştiu cum va arăta cel de-al treila război mondial, dar ştiu că nu vor mai rămâne mulţi oameni să-l vadă şi pe cel de-al patrulea"....

Cristian Unteanu














populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…